časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

LumExpress – světlo na dosah ruky

|

číslo 8-9/2005

LumExpress – světlo na dosah ruky

Lukáš Kropáček, Thorn Lighting CS, spol. s r. o.

Ve velkoobchodech s elektroinstalačním materiálem se nyní lze setkat se symbolem LumExpress. LumExpress znamená světlo i rychlost. Světlo je reprezentováno řadou svítidel vybraných ze širokého sortimentu firmy Thorn. Rychlost znamená pružnost služeb a dodávek zboží, které jsou tak snadno k dispozici. LumExpress je kombinací všech nejlepších charakteristik, které od firmy Thorn zákazníci očekávají: výborné kvality, výrobků s jednoduchou instalací, konkurenceschopných cen a úzké spolupráce s velkoobchodem v místě zákazníka.

Obr. 1.

Obr. 1. Svítidlo Specline CEE

Co to pro zákazníka znamená?

Je jisté, že zákazníci vyžadují především variabilnost a snadnou dostupnost potřebných výrobků. A to je také hlavní důvod, proč ucelená řada LumExpress vznikla – aby měl zákazník světlo doslova na dosah ruky.

V čem se LumExpress liší od ostatních?

Kromě zabezpečení podpůrných servisních služeb, poskytovaných jednou z předních evropských firem vyrábějících svítidla, nikdo jiný nenabízí tak ucelený sortiment výrobků. Řada LumExpress byla pečlivě vybrána tak, aby splňovala všechny požadavky na instalaci osvětlení, tedy vše, co zákazník očekává od profesionální partnerské firmy – vestavná, přisazená a závěsná svítidla, vodě odolná a průmyslová svítidla, nouzová svítidla, stropní úzkoúhlá svítidla (tzv. downlighty), venkovní a uliční svítidla, a dokonce množství výrobků pro zářivky T5, a to pro všechny komerční a průmyslové aplikace.

V následujícím přehledu řady LumExpress upoutá její široký záběr, který je však pouze zlomkem celého sortimentu firmy Thorn. Přesto uspokojí téměř všechny požadavky zákazníků na osvětlení vysoce kvalitními výrobky; ty jsou snadno a rychle k dispozici ve velkoobchodech s elektroinstalačním materiálem.

Obr. 2. Svítidlo Punch
Obr. 3. Svítidlo Diffusalux II
Obr. 4. Svítidlo Voyager IP65

Obr. 2. Obr. 3. Obr. 4.

Vestavná zářivková svítidla
Vestavná zářivková svítidla jsou vhodná pro použití v administrativních prostorách s podhledovými stropy. Svítidla Specline CEE (obr. 1) se zářivkami T8 pro instalaci do celistvých i skládaných podhledů. Energeticky účinná svítidla Omega T5 se zářivkami T5 pro náročnější kancelářské aplikace. Řada Omega D/I s přímo-nepřímým vyzařováním pro „měkké“ osvětlení interiérů.

Přisazená a závěsná zářivková svítidla
Přisazená a závěsná zářivková svítidla se používají převážně ve školách a administrativních budovách s pevnými stropy. Svítidlo Punch (obr. 2) je vhodné především pro použití ve školních budovách. Tefem je energeticky účinné svítidlo pro zářivky T5. Prizmatický a opálový Diffusalux II (obr. 3) s estetickým vzhledem. Prizmatické a opálové svítidlo PE v krytí IP44. Prisma je elegantní prizmatické a opálové svítidlo pro zářivky T5.

Obr. 5.

Obr. 5. Svítidlo Chalice 190

Nouzová svítidla
Nouzová svítidla jsou určena pro osvětlení a označení únikových cest a nouzových východů. Nouzové svítidlo Voyager IP65 (obr. 4) s tříhodinovým autonomním zdrojem pro vnitřní i venkovní prostředí s možností nástěnné i stropní montáže. Nástěnné svítidlo Voyager Exit je určeno speciálně pro označování nouzových východů.

Svítidla typu downlight
Stropní úzkoúhlá svítidla typu downlight se využívají pro dekorativní osvětlení chodeb či zasedacích místností s podhledovými stropy. Svítidla Chalice 190 (obr. 5) jsou vhodná pro kompaktní zářivky s vysokou energetickou účinností s možností doplnění dekorativním příslušenstvím. Vyznačují se velmi snadnou montáží. Svítidla Chalice LV/MV s halogenovými žárovkami 12 V nebo 230 V se převážně používají pro akcentní nasvětlení detailů.

Směrové reflektory do lišty
Směrové reflektory do lišty jsou určeny pro tzv. bodové nasvětlení detailů např. ve výlohách. Svítidla Techna jsou dodávána spolu s lištou a integrovaným transformátorem pro stmívání, takže je možné měnit jejich polohu a směr vyzařování.

Lištová svítidla
Lištová svítidla jsou vhodná pro širokou škálu aplikací, kdy se svítidla montují na strop či stěnu. Svítidlo BK, vybavené zásuvkou, nachází uplatnění při osvětlování kuchyňských linek či zrcadel v koupelnách. Řadu svítidel Popular Pack je možné použít pro nejzákladnější aplikace. Lze je doplnit reflektory a krycími difuzory. Svítidla Arrowslim T5 jsou díky použití zářivek T5 mnohem štíhlejší a energeticky úspornější. Navíc je lze rovněž doplnit reflektory a krycími difuzory.

Obr. 6.

Obr. 6. Svítidlo Aquaforce

Průmyslová svítidla
Jsou určena do průmyslových provozů s požadavky na účinnost osvětlení a mechanickou odolnost svítidel. Svítidla Aquaforce (obr. 6) s vysokou mechanickou odolností je možné instalovat do vlhkého i prašného prostředí. Výbojkové svítidlo Lopak je ideální pro osvětlení průmyslových i sportovních hal.

Svítidla pro nástěnnou a stropní montáž
Osvědčují se především při osvětlování vnitřních i venkovních pěších komunikací a skladů. Svítidlo Leopard kruhového nebo čtvercového tvaru se vyznačuje vysokou mechanickou odolností. Loire je elegantní kruhové svítidlo s patentovaným systémem rychlého uchycení na stěnu i strop.

Svítidla pro venkovní otevřená prostranství
Svítidla pro venkovní otevřená prostranství jsou konstruována pro osvětlení venkovních pěších komunikací. Piazza je mechanicky odolné svítidlo pro nástěnnou montáž. Je vhodné k osvětlení komunikací v bezprostřední blízkosti budov. Gamma Basique je venkovní sloupové svítidlo ideální do parků, na pěší komunikace a parkoviště.

Obr. 7.

Obr. 7. Svítidlo Jet

Světlomety
Sem patří světlomety pro všeobecné použití ve venkovních i vnitřních prostředích, převážně k osvětlení otevřených prostranství a sportovišť. Pro tyto účely je možné navrhnout světlomet Sonpak s asymetrickým vyzařováním pro optimální využití světelného toku bez rušivého oslnění.

Uliční osvětlení
Používá se pro osvětlení motorizovaných komunikací. Hliníkové svítidlo Jet (obr. 7) má při výhodné ceně vysokou mechanickou odolnost, účinnost a dlouhou životnost.

THORN Lighting CS, spol. s r. o., se těší na návštěvu všech zájemců o nabízený sortiment ve vašich velkoobchodech s elektroinstalačním materiálem.

Další informace o výrobcích mohou zájemci získat na internetových stránkách www.lumexpress.cz, popř. přímo na:

Thorn Lighting CS, spol. s r. o.
Na Březince 6/930
150 00 Praha 5
tel.: 224 315 252
fax: 233 326 313
e-mail: thorn@thornlight.cz
internet: www.thornlight.cz