časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Lovato Orange: bezpečnost

|

Lovato Orange: bezpečnost

Nový systém stykačů, tepelných relé a motorových spouštěčů Orange Lovato Electric splňuje nejpřísnější bezpečnostní požadavky. Obr. 1. Přesný design i té nejmenší součástky přístrojů dovoluje nabídnout uživateli maximální spolehlivost a bezpečnost jak instalace, tak provozu i v nejnáročnějších aplikacích. V dalším textu jsou podrobněji popsány některé bezpečnostní prvky spínacích přístrojů Orange.

Čelní ochranná krytka pro kombinaci motorový spouštěč – stykač

Tato čelní krytka, upevněná mezi motorový spouštěč a stykač, zajišťuje zakrytí spojení přístrojů pomocí jednoho pevného propojovacího dílu.

Obr. 2.

Čelní ochranná krytka pro stykače

Plombovatelná čelní krytka s průhledným okénkem může být použita na stykač, aby se zabránilo ruční manipulaci se spínacím mechanismem.

Čelní ochranná krytka pro tepelné jisticí relé

Pro tepelné jisticí relé se dodává čelní krytka, která funguje jako ochrana proti neodborné nebo nechtěné aktivaci tlačítek reset a stop.

Plombovací nástavba pro tepelné jisticí relé

Jednoduchá průhledná krytka zabrání manipulaci s nastavením hodnoty proudu na tepelném jisticím relé.

Obr. 3.

Zrcadlová funkce kontaktů

Jde o důležitou bezpečnostní funkci, která zabraňuje pomocným rozpínacím kontaktům sepnout, dojde-li z nějakého důvodu ke svaření silových kontaktů. Tím je vyloučena nestandardní funkce stroje, která by ohrozila obsluhu.

Vysoce vodivé kontakty

Stále častější používání elektronických systémů a programovatelných automatů vyžaduje od pomocných kontaktů elektromechanických přístrojů schopnost přenášet signály s velmi nízkým napětím a malým proudem. Kombinace nové výrobní technologie samočisticích kontaktů s použitím speciálních materiálů umožnila zkonstruovat pomocné kontakty, které jsou dokonale spolehlivé i při spínání malých zátěží.

Obr. 4.

Bezpečnost připojení vodičů – IP20

Snadný přístup ke svorkám a dostatek prostoru v kombinaci se stupněm krytí IP20 proti náhodnému dotyku živé části při připojování vodičů.

Jednoznačná identifikace nastavení manuálního nebo automatického resetu

Tepelné jisticí relé se dodává s nastavením pro manuální reset. Vylomením dvou jazýčků lze otočit tlačítko reset do polohy automatického znovuzapnutí. Vylomené jazýčky a indikátor poskytují okamžitou a jasnou identifikaci zvolené funkce tepelného relé.

Obr. 5.
Obr. 6.

Pryžová vložka proti posunu na liště DIN

Pryžová vložka na upevňovacím mechanismu zabraňuje posouvání stykače po liště DIN 35 mm i v případech, kdy jsou rozměry mimo předepsanou toleranci nebo při vertikální montáži.

Další informace nejen o výrobcích Lovato Orange mohou zájemci získat na webových stránkách společnosti.

Lovato, spol. s r. o.
Za Nádražím 1735
397 01 Písek
tel.: 382 265 482
fax: 382 265 526
http://www.lovato.cz