časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Lovato - historie a současnost

|

číslo 4/2004

AMPER 2004

Lovato - historie a současnost
Vývoj a nové trendy ve firmě Lovato - informace o sortimentních skupinách

Firma Lovato byla založena v roce 1922 v činžovním domě na předměstí severoitalského Bergama, jako malý rodinný podnik na výrobu jističů a vypínačů. Slibný vývoj firmy dospěl až do 60. let dvacátého století, která znamenala pro severní Itálii období velkého průmyslové růstu. Firma Lovato investovala do výstavby nové továrny, výroby stykačů řady B (Bergamo) a později i do dalších přístrojů, jako např. elektronických relé. Postupem času firma Lovato expandovala do světa – Venezuely, Mexika, Chile, Německa, Lotyšska, Austrálie atd.

Obr. 1 Obr. 2

V roce 1991 byla založena pobočka Lovato s. r. o. v Československu, ve městě Písek, kde navázala na tradici podniku Elektropřístroj.

V roce 2000 firma Lovato koupila italského výrobce koncových vypínačů, firmu Reiter. Do firmy nastoupila nová generace managementu a na prahu třetího tisíciletí bylo učiněno zásadní strategické rozhodnutí: Lovato se stane specializovaným výrobcem jasně definovaných skupin elektromechanických a elektronických přístrojů nízkého napětí, s konkurenčními cenami, vysokou kvalitou, sortimentem a úrovní servisu. Vedle původní firmy Lovato Electric v Bergamu vyrostlo nové vývojové centrum, vybavené nejmodernějšími výpočetními technologiemi a vlastní certifikovanou zkušebnou.

Firma Lovato se specializovala na stykače (obr. 2), motorové spouštěče (obr. 3), tlačítkové ovladače (obr. 4) a koncové vypínače (obr. 5). Protože tyto přístroje souvisejí se spouštěním elektromotorů, doplňují sortiment Lovato elektromechanické spouštěče, rozběhy hvězda-trojúhelník, reverzační kombinace, softstartéry a měniče frekvence.

Obr. 3 Obr. 4

Přístroje Lovato se vyznačují množstvím unikátních vlastností. Stykače se vyrábějí v plné řadě i ve čtyřpólovém provedení, u firmy Lovato zákazník nalezne i stykače se čtyřmi hlavními rozpínacími kontakty. Softstartéry Lovato dokážou samy poslat e-mail nebo SMS, nastane-li porucha.

Důležitým oborem, ve kterém je firma aktivní již mnoho let, je kompenzace jalové energie. Jedná se o automatické regulátory účiníku a speciální kompenzační stykače. V letošním roce přichází Lovato na český trh se dvěma novými řadami regulátorů: DCRK a DCRJ (ELEKTRO č. 11/2003, str. 36). Zmíněné přístroje jsou využívány nejen k regulaci, ale lze s nimi také měřit elektrickou síť a výsledky analyzovat (přístroj například reguluje teplotu vnitřního prostoru rozváděče).

Obr. 5 Obr. 6

Novým segmentem trhu se pro firmu Lovato stalo měření elektrických veličin multimetry a analýza harmonického zkreslení v síti. Multimetry Lovato řady DMK (obr. 6) představují nový trend náhrady jednotlivých analogových nebo digitálních měřicích přístrojů v rozváděči jedním přístrojem, který je schopen spolupracovat s centrálním počítačem.

Regulace hladin vodivých kapalin je další tradiční výrobkovou skupinou značky Lovato. Relé LV2D se v České republice již několik let úspěšně používá pro ochranu čerpadel ve vrtech a studních. Vodotěsné sondy z korozivzdorné oceli zaručují spolehlivou funkci s mnohaletou garancí.

Obr. 7

Posledním oborem, ve kterém se firma snaží vyniknout, jsou záložní zdroje a regulace motorgenerátorů. Nová jednotka RGK60 může monitorovat hlavní napájení, spustit záložní generátor, přepnout na náhradní napájení po jeho rozběhnutí. Automatické nabíječky baterií Lovato řídí nabíjení záložních baterií.

Vize firmy Lovato pro nové tisíciletí je být pro každého zákazníka v oboru spínací a regulační techniky nejlepším dodavatelem. Konstrukce výrobků Lovato musí vyhovovat při realizaci jakékoliv aplikace ve svém oboru.

Své poslání Lovato vidí ve schopnosti nabídnout zákazníkovi řešení jako stoprocentně spolehlivý partner s dodávkami v co nejkratší době.

Lovato s. r. o.
Za Nádražím 1735
397 01 Písek
tel./fax: 382 266 055
e-mail: lovato@lovato.cz
http://www.lovato.cz