časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

LiPo 2007

|

Fakulta mechatroniky a mezioborových inženýrských studií Technické univerzity v Liberci uspořádala ve dnech 6. a 7. listopadu první ročník celostátní konference Liberecké elektrické pohony (LiPo). Konference se zúčastnilo na padesát odborníků z českých a slovenských vysokých škol a renomovaných firem.
Cílem konference byla prezentace výsledků vědecké a výzkumné činnosti významných pracovišť zabývajících se elektrickými pohony a výkonovou elektronikou.
Účastníky zaujaly přednášky pracovníků TU-VŠB v Ostravě o bezsnímačovém řízení mechanické úhlové rychlosti a vyhodnocení polohy rotoru asynchronních a synchronních motorů s použitím metody injektování pomocného napěťového signálu vyšší frekvence v oblasti nulových otáček. Zajímavý byl i popis aplikace moderních způsobů řízení elektrického pohonu elektromobilu Tatra Beta s využitím nových signálových procesorů.
Fakulta mechatroniky a mezioborových inženýrských studií TUL se prezentovala například přednáškami Evy Konečné o vlastnostech nízkotlakých lineárních zářivek, Josefa Černohorského o použití elektronické vačky na přímém lineárním pohonu v textilním průmyslu nebo Radomíra Mendřického o kompenzaci tření v posuvech obráběcích strojů. Jiří Kubín představil pilotní projekt energetické výtěžnosti solárního panelu v klimatických podmínkách Liberecka pro potřeby napájení informačních a monitorovacích systémů města Liberce. K zajímavým příspěvkům patřila také prezentace malé čtyřlisté větrné elektrárny podle návrhu studenta FM TUL Ondřeje Lukáška.
Velmi užitečná byla i panelová diskuse, která přinesla mimo jiné výměnu zkušeností ve výzkumu zaměřeném na optimalizaci elektromotorů vzhledem k jejich účinnosti a úspoře energie.
Liberecká konference je pokračováním tradice úspěšných konferencí Elektrické pohony a výkonová elektronika (EPVE), konaných každoročně na Vysokém učení technickém v Brně. Po dohodě s VUT se budou konference EPVE a LiPo vzájemně střídat po dvou letech, a to ve standardním listopadovém termínu.
(redakce Elektro)
 
Obr. Jednou z přednášejících firem na konferenci LiPo 2007 byla i firma UZIMEX