časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Lineární pohony Parker řady HLE a HLEZ

|

číslo 7/2006

Lineární pohony Parker řady HLE a HLEZ

Ing. Petr Novotný, BDI Czech s. r. o.

Jedním z představitelů lineárních pohonů společnosti Parker Hanifin je typ HLE. Jeho konstrukce je založena na extrudovaném duralovém profilu a vozíku, který je v závislosti na typu opatřen plastovými nebo kovovými válečky. Poháněn je řemenem, který je napínán dvěma kladkami. Ocelový kord, jenž je integrován v profilu řemenu, zaručuje potřebnou tuhost řemenu.

Tabulka základních parametrů HLE

Parametr

Hodnota

typická zátěž (kg)

1 000/300 (horizontální/vertikální)

maximální dráha (m)

20

maximální rychlost (m·s–1)

5

maximální zrychlení (m·s–2)

10

opakovatelnost (mm)

±0,05

Základní charakteristika lineárního pohonu HLE

Lineární pohony HLE jsou k dispozici ve dvou variantách, a to LEB100 a LEB150. Tyto varianty se od sebe liší jednak rozměry, jednak užitnými vlastnostmi.

Použití lineárních pohonů HLE

Lineární pohony HLE nabízejí vhodná řešení pro všechny druhy automatizace pohonů. Lze je s výhodou použít jak v jednoosových systémech, tak i jako součásti víceosových systémů. Byly vyvinuty pro rychlé lineární pohyby na velké vzdálenosti. Vzhledem k jednoduchosti nevyžadují od uživatelů žádné speciální znalosti.

Obr. 1.

Lineární pohon LEB100

V současné době pracuje 25 000 těchto pohonů po celém světě v aplikacích, jako jsou automatické tiskařské stroje, paletizační systémy, textilní stroje, balicí technika apod.

Lineární pohon HLEZ

Trochu odlišným typem lineárního pohonu je typ HLEZ. Pohon HLEZ konstrukčně vychází z principu rack-and-pinion drive (hřebenový pohon). Více informací na toto téma lze nalézt na internetové adrese www.parker-eme.com

Společnost BDI Czech, partner firmy Parker Hanifin EME, nabízí spolu s partnerskou firmou moderní řešení pro automatizaci s kompletním spektrem produktů pro řízení všech druhů pohonů i spolupráci při řešení ucelených automatizovaných systémů.

Další informace mohou zájemci získat na:
www.parker.bdi-czech.cz
www.parker-eme.com
www.parker.com
e-mail: parker@bdi-czech.cz