časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Lidé a ELEKTRO

|

číslo 5/2005

Jan Lojkásek, jednatel společnosti IN-EL, spol. s r. o.

Kde jsou Vaše, řekněme, „profesionální kořeny„, jaká je vlastně Vaše původní kvalifikace?

Mé kořeny jsou v elektrotechnice – začínal jsem v oboru tzv. od píky – montér, šéfmontér, vedoucí střediska, revizní technik … Právě proto vím, jak jsou pro elektrotechniky důležité správné informace, a hlavně, jakým způsobem jim mají být sděleny.

Obr. 1.

Vydáváte odbornou literaturu, jste autorem mnoha článků. Považujete se za intelektuála?

Přestože slovo „intelektuál„ nepovažuji za neslušné, tomuto označení se bráním. Kdybych řekl opak, asi by se mí bývalí kolegové (z bouřlivých dob montérských, popřípadě i pozdějších) dost zasmáli. Tedy nepovažuji se za intelektuála, ale spíše za technika.

Považujete psané slovo za stále i dnes platný informační kanál?

Stejně tak jako biograf nezanikl s rozvojem televize, jsem přesvědčen, že ani slovo psané nezanikne s rozvojem slova „virtuálního„. Uvedu slova jednoho z našich zákazníků: „Každý váš nový příspěvek na internetu si vždy vytisknu a přečtu. Třeba na záchodě nebo před spaním v ložnici." Ačkoliv pro mě je ložnice spojena s příjemnějšími činnostmi.

Hrajete na nějaký hudební nástroj?

V mládí jsem se učil hrát na housle. Dokonce jsem se v osmé třídě rozhodoval, zda jít na elektrotechnickou průmyslovku nebo na konzervatoř. Zvítězilo řemeslo a pak to šlo s hraním s kopce. A to dokonce tak, že mojí manželce jsem se odvážil na housle zahrát – abych ji náhodou neodradil – až po svatbě.

Které lidské vlastnosti nejvíce oceňujete?

Zřejmě nejpřirozenějšími lidskými vlastnostmi jsou, bohužel, ty špatné (lenost, „vyčůranost„, závist …). Vážím si tedy lidí, kteří dokážou tyto špatné vlastnosti potlačit. Z těch pozitivních si cením slušnosti, korektnosti a zejména ctižádostivosti – tu ovšem myslím ve smyslu „být stále lepším„. Právě taková ctižádost znamená neustálé vzdělávání se, vymýšlení nového … Zkrátka nejen držet krok s konkurencí, ale snažit se být „na špičce„ ve svém oboru.

Máte nějaké motto?

Jediné veřejně publikovatelné a které „vyznávám„ už několik desetiletí je: „V logice je síla, v jednoduchosti genialita.„

(jk)