časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Lidé a ELEKTRO

|

číslo 8-9/2005

Ing. Naděžda Pavelková, technický specialista a produktový manažer divize Drive and Automation Technologies ABB

Jste žena-odbornice v oboru pohonářské techniky a působíte na manažerské pozici ve firmě ABB. Víte o tom, že Vaše odvaha zasluhuje ocenění?
Myslím, že odvahu přijmout na tuto pozici ženu projevil zejména můj zaměstnavatel a odměnou za to mu mohou být mé pracovní výsledky.

Obr. 1.

Prý Vás nějaký slovenský kolega nazval zemitým výrazem …?
„Baba a meničiárka!? Fíha ... !„ tak spontánně reagoval jeden slovenský kolega při představování (smích). Skutečně totiž není úplně běžné spojení „žena a měniče frekvence„. Výraz „baba„ je však zemitý hlavně v Čechách. Postupně, přes Moravu až na Slovensko, dostává laskavější nádech.

Je nějaký jiný obor než elektrotechnika, ke kterému máte bližší vztah?
Velmi blízký vztah mám k vaření, šití, pěstování květin a stěhování nábytku... Vzhledem k výskytu omezujcích prvků, jakými jsou například okna nebo volné stěny, však kombinuji – stěhuji květiny.

Máte prý zajímavého koníčka? Pěstujete a vyrábíte si doma své vlastní víno!
Ano, a kdybych byla muž, řekla bych, že moje koníčky jsou „víno – ženy – zpěv„. Jako žena bych jedno slovo zaměnila. A výroba vína? Vlastně náhoda – když jsem zasadila dvě hlavy vína k naší pergole, ačkoliv jsem je zastřihovala „na stín„, tedy zejména na listy, úroda hroznů po čase přesáhla naši spotřebu na jídlo. A tak pro nás a pro přátele vzniklo VelkoPavelkovické červené.

Jako půvabná žena jistě máte vztah k umění. Hrajete například na nějaký hudební nástroj?
Hraji na klavír, na kytaru a velice ráda zpívám. Mnoho našich přátel ale umí hrát lépe než já, takže se při našich setkáních zaměřuji zejména na zpěv.

Kterému sportu fandíte nebo k němu máte bližší vztah?
K mým oblíbeným sportům patří volejbal a tenis. Nejraději mám ale tanec. Celý život však narážím na nedostatek tanečníků, proto dvakrát týdně s ostatními „babami„ piluji sestavy aerobiku.

(jk)