časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Lidé a ELEKTRO

|

číslo 1/2006

Ing. Josef Heřman, CSc.
dlouholetý člen redakční rady a redakce ELEKTRO

S panem Josefem Heřmanem jsem na půdě redakce ELEKTRO spolupracoval přes deset let. Proč je slůvko „spolupracoval„, bohužel, v minulém čase, to objasňuje nekrolog uvedený na straně 62.

Hovořím-li o „spolupráci„, pak tím myslím „práci spolu„ skutečně v tom nejlepším slova smyslu: pan Heřman pomohl radou v problematických situacích tvorby časopisu, odbornou konzultací v oboru elektrotechniky, vyznal se v redakční práci, sehnal a připravil podklady z Univerzitní nebo Technické knihovny … a v neposlední řadě přispěl svým obyčejným lidským názorem na věc.

Obr. 1.

Často nás v redakci také potěšil úsměvnými vzpomínkami na mnoho svých kolegů nebo veselými historkami ze své bohaté profesní praxe. Například ten objevitel Perpetua Mobile z Kyjí, jemuž v dosažení jednoznačného úspěchu zabránil pouhý nedostatek prken, nebo inovátor Ludolfova čísla o hodnotě 3,11 … a mnoho dalších.

S panem Heřmanem se totiž dalo mluvit jako s erudovaným odborníkem nejen o elektrotechnice, ale snad o všech dalších oborech lidské činnosti – o sportu, o politice, o kultuře nebo historii.

A právě historie byla jedním z koníčků pana Heřmana. Proto i rubrika „archiv„ v ELEKTRO byla téměř výlučně jeho působištěm. Píle a zájem, s jakými se jí věnoval, byla skutečně nezměrná.

V našich diskusích jsme často nacházeli poučné paralely se současným vývojem, a to nejen historické nebo kulturní, ale také například politologické, společenské nebo docela prostě lidské. Nad texty o objevitelích, vynálezcích a tvůrcích názorů na podstatu elektřiny sám pan Heřman říkával, že při studiu jejich odkazu zůstával častokrát v úžasu stát nad tím, co všechno člověk, onen rozporuplný, a přesto krásný a vytrvalý spolutvůrce přírody a světa, na své cestě za poznáním dokázal. A sám pan Josef Heřman takový člověk zcela jistě byl. Děkuji Vám, pane Heřmane.

Ve vydavatelství FCC PUBLIC je k vydání v letošním roce připravena publikace pana Josefa Heřmana „Od jantaru k tranzistoru – elektřina a magnetismus v běhu staletí“.

(jk)