časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Lidé a ELEKTRO

|

číslo 5/2006

Julius Růžička předseda Unie elektrotechniků ČR, cechmistr Elektrotechnického cechu Liberec

V jakém znamení jste narozen? Myslíte, že nějak promlouvá do Vašeho povolání?
Narodil jsem se ve znamení Vah. Nedá se však říci, že bych se svými rozhodnutími dlouho váhal, nebo že bych nebyl ochoten přiklonit svou misku vah ku prospěchu věci, o kterou nám společně jde.

Je nějaký jiný obor než elektrotechnika, ke kterému máte bližší vztah?
Obecně mám vztah ke kvalitě, bezpečnosti a profesionalitě, konkrétně zejména v elektrotechnice. A dále ke kvalitě a čistotě v podnikání.

Obr. 1.

Moje spolupráce s EZÚ na licenci značky Kvalitní, bezpečná a ekologická montáž, kterou pracovně nazývám „výučním listem pro podnikání v elektrotechnice„, je toho dokladem.

Jaký je Váš názor na praxi či délku praxe v elektrotechnice a jakou praxi by měl mít podnikatel začínající v elektrotechnice?
Právě praxe je základem řemeslné dovednosti a zkušenosti. Já jsem prošel od vyučení, vojny, večerní průmyslovky, přes mistra, vedoucího provozovny a závodu až k vedení útvaru řízení jakosti výroby v družstvu o 400 členech a pěti oborech činnosti. Mohu takovou praxi dnes chtít po nějakém začínajícím podnikateli?

Myslím si, že současných šest let praxe pro vyučeného pro §8 je minimální praxe pro podnikání. A dokonce, že ani středoškolákovi by šestiletá praxe (při dnešním stavu odborného školství) neublížila.

Ke kterému sportu máte nejbližší vztah?
Fandím volejbalu, který jsem za mlada hrával a který liberecká Dukla nehraje špatně. I naši hokejoví Bílí Tygři hráli letos dobře. A fandím fotbalu, kde Slovan vede. Držím mu palce, aby vyhrál ligu a aby Evropě a Praze ukázal, že fotbal se může hrát dobře i v Liberci.

Které lidské vlastnosti nejvíce oceňujete?
Nejvíc si cením pravdomluvnosti a nezáludnosti. Snad bych se nestyděl ani za milosrdnou lež, která nikomu neublíží. A určitě za sliby, které mohu dodržet. Mám rád dochvilnost, preciznost, profesionalitu a kvalitu řemesla.

Máte nějaké motto?
Moje motto „Co nemohu vyloučit, s tím musím počítat„ mne provází jak v civilním, tak profesním životě. S jeho dodržováním mám jen ty nejlepší zkušenosti.

(jk)