časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Lidé a ELEKTRO

|

číslo 7/2006

PhDr. Karel Havlíček – obchodní ředitel FCC Public

Mezi kolegy jste znám jako „lékař filozofie„. Jaká je tedy Vaše původní profese?

Po studiu jsem nastoupil jako fotoreportér do agentury ČTK – z tohoto postu byl jen krůček k redaktořině. Sedmadvacet let nádherného novinářského života jsem začátkem 90. let vystřídal životem vydavatelským. A zkušenosti z novinařiny jsou zde k nezaplacení.

Obr. 1.

Myslíte, že Vaše znamení nějak promlouvá do Vašeho povolání?

Komunikativnost a schopnost empatie jsou ty nejmarkantnější vlastnosti mého znamení – Vodnáře. A právě ty jsou potřebné pro práci jak novináře, tak vydavatele – vždyť celou moji pracovní dobu prolínají kontakty s lidmi!

Jakou literaturu právě čtete?

Dočítám Cusslerovu Trojskou Odysseu, která je ukázkou toho, jak hlad po finanční moci hýbe i Golfským proudem. Rozhodně jako tituly za povšimnutí bych z poslední doby označil Follettovy Pilíře země o stavbách gotických chrámů, Starlingovu Vodku o privatizaci v Rusku či Měděného jezdce autorky Simourové líčící obléhání Leningradu očima amerického emigranta.

Hrajete na nějaký hudební nástroj?

Už jako dítě školou povinné jsem „chodil do houslí“, pak do klavíru a do trumpety. Jako studenti jsme hráli dixieland, dnes při našich vysokoškolských zpívánkách obsluhuji kontrabas. A hudba pronásleduje i další generaci – syn Karzi je v kapele Southpaw, syn Max v kapele Trip Fontaine.

Který sport je Vám nejbližší?

Nebudu jmenovat „nosné“ sporty současných manažerů (i když golf je hezký), neboť mojí celoživotní disciplínou je střelba – od holubů z dorosteneckého věku po parkúr v současnosti. Někteří mi tento sport závidí – jsou to hlavně ti, kteří tvrdí, že jsem byl viděn, jak na terč špendlím portrétní fotografie.

Které lidských vlastností si ceníte?

Dobrých. Volně přeloženo: Všech, které vedou k úspěchu, po němž se v klidu můžu podívat do zrcadla.

Máte nějaké motto?

Chamfortovo rčení, že na světě jsou tři druhy přátel: Ti, kteří mě mají rádi, ti, kterým jsem lhostejný, a ti, kteří mě nenávidí, se snažím neustále redukovat pouze na první dva druhy. Daří se mi střídavě. A ještě jedno rčení téhož pána: Nejztracenější den našeho života je ten, kdy jsme se nezasmáli. A tak „Smějte se se mnou!„

(jk)