časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Lidé a ELEKTRO

|

číslo 12/2006

Jiří Hemerka – garant odborných akcí, lektor a poradce Solid Elektro Team
autorizované vzdělávací a zkušební centrum Olomouc

V jakém znamení jste narozen? Myslíte, že nějak promlouvá do Vašeho povolání?

Ve znamení Panny, ale velký význam jsem tomu nikdy nepřikládal. Určité souvislosti mě však opravdu překvapují. Například schopnost „Panny„ řešit problémy účelně a srozumitelně. A na druhou stranu, být vstřícný, ale kritický a bez ohledu na důsledky upozorňovat na chyby druhých.

Je nějaký jiný obor než elektrotechnika, ke kterému máte bližší vztah?
Pro výkon státního odborného technického dozoru jsem při zaměstnání tři roky studoval práva – oblast výkonu státní správy. Mnohé právní znalosti využívám při své práci v elektrotechnice. Kombinace obojího se mi téměř stala koníčkem.

Obr. 1.

Dají se úspěchy vaší vzdělávací agentury přičíst touze elektrikářů po vzdělání?
Za úspěchem těchto akcí stojí nepřetržité monitorování právní i technické oblasti a pozorné naslouchání potřebám elektrotechniků. V Olomouci se akcí pravidelně zúčastňuje více než 400 posluchačů. Za úspěchem v Olomouci stojí i velmi dobrá organizační práce vzdělávacího centra Solid Team s. r. o., které po vzájemné dohodě převzalo většinu aktivit vzdělávacího centra Solid Elektro Team.

Co konkrétně nebo jakou literaturu právě čtete?
Přiznávám to nerad, ale pouze o prázdninách čtu nenáročné humorné romány typu „Saturnin„ od Zdeňka Jirotky, nebo citáty a aforismy z knížky „Věčný inspiromat„ od Břetislava Hartla. Jinak jsem vlastně pořád zahloubán v právních předpisech a technických normách. Jinak to ale opravdu nejde.

Ke kterému sportu máte nejbližší vztah?
V posledních letech jsou to toulky přírodou, které lze nadneseně nazvat turistikou a v zimě lyžování. Mám to štěstí, že se to částečně prolíná i s mou prací - revizemi a kontrolami horských dopravních zařízení.

Které lidské vlastnosti nejvíce oceňujete?
Když jsem zakládal vzdělávací centrum, dal jsem do názvu „SOLID„. V duchu „solidnosti„ jsme se celou dobu snažili a snažíme i nadále pracovat. Vážím si upřímnosti, srdečnosti, ochotě k pomoci, touhy po vzdělání a podobných vlastností. A setkávám se s nimi denně.

Máte nějaké motto?
Pollakovou myšlenkou navážu na svou předešlou odpověď: „Není člověka, od kterého by se nebylo možno něco naučit„.

(jk)