časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Lexium 15 – řízení podavače

|

Lexium 15 – řízení podavače

Michal Kovář, AXIMA, spol. s r. o.

Axima je velkoobchod s elektrotechnickým materiálem. Jde o široký, vzájemně provázaný sortiment výrobků standardních dodavatelů doplňovaný novinkami ze světového trhu. Další činností velkoobchodu je výroba napájecích zdrojů, dodávky rozváděčů a technologií včetně programového vybavení. Důležitá a zákazníky ceněná je technická podpora, která je v Aximě chápána jako běžná přidaná hodnota sortimentu výrobků a služeb.

Významným obchodním partnerem firmy Axima je společnost Schneider Electric, která koncem loňského roku uvedla na trh řadu servoměničů Lexium 15 značky Telemecanique. Jde o multifunkční servoměniče s kompletní výbavou. Na základě okolních podmínek jsou schopny vykonávat jednotlivé polohové úlohy uložené v paměti. Samozřejmostí je vestavěná bezpečnostní funkce zajišťující zamezení náhodného rozběhu motoru a bezpečné zastavení. Lexium 15 je rovněž vybaven analogovými i digitálními vstupy a výstupy a umožňuje činnost až v osmi pracovních režimech.

Širokou řadu servoměničů Lexium doplňují servomotory BSH. Zde lze využít krouticí momenty od 0,5 do 90 N·m v rozsahu od 1 500 do 8 000 min–1. Motory vynikají velmi příznivým poměrem objemu k dosahovaným momentům na hřídeli. Standardně jsou dodávány s absolutním enkodérem SinCos s rozhraním Hiperface, volitelně jsou vybaveny brzdou a převodovkou, popř. různými verzemi hřídele a v krytí až IP67 (motory BDH). Použití servomotorů BSH, popř. BDH spolu se servoměniči Lexium usnadňuje enkodér SinCos s komunikačním rozhraním určeným k přenesení parametrů motoru uložených v jeho paměti. Ty jsou po připojení napájení automaticky přeneseny do servoměniče a obsluha je nemusí zadávat. Při použití nestandardního motoru je však možné parametry pohodlně zadat. Nejběžnějším využitím servoměničů Lexium je řízení stroje pomocí PLC prostřednictvím komunikačních sběrnic. Stejnou strukturu má i nejnovější úloha firmy Axima realizovaná pro firmu ABA Czech, kde Lexium 15 nahradil starý systém podavače ocelových pásů na výrobní lisovací lince. Zde jsou z kovového pásu vyráběny spony. Celá linka je řízena nadřazeným řídicím systémem. Pásky jsou podávány s využitím motoru BDH, jehož otáčky řídí servoměnič Lexium 15. Ten dostává údaje o rychlosti a délce podání z PLC Twido, podřízeného řídicímu systému výrobní linky. Lis se používá pro výrobu širokého sortimentu kovových spon. Každý typ spony má specifickou délku a rychlost podání, které jsou pro jednotlivé výrobní programy uloženy v PLC, ale v případě potřeby atypických délek je může obsluha zadat prostřednictvím displeje XBTN. Nastavené parametry jsou dále zpracovávány řídicím systémem podavače pásků a po průmyslové sběrnici Canopen jsou předány do řadiče servopohonu Lexium 15. V okamžiku, kdy řídicí systém výrobní linky vyšle na digitální vstup PLC Twido signál pro podání, je z PLC po sběrnici vyslán povel do servoměniče, který zajistí podání pásku v požadované délce a rychlosti. Poté, co programovatelný automat Twido obdrží (statusword) Lexium informaci o dokončení podání pásku, předá ji přes digitální výstup do řídicího systému výrobní linky a vše se opakuje podle programu.

Servoměniče Lexium jsou dodávány se sadou programů na CD-ROM, která obsahuje dokumentaci a software Unilink pro nastavení, konfiguraci, diagnostiku a ovládání. Tento program značně usnadňuje uvedení do provozu. Pro tyto výhody a vlastnosti se nejen na českém trhu stalo Lexium významným článkem v řízení jak běžných průmyslových, tak i náročných pohonářských úloh řešených prostřednictvím specializovaných řídicích systémů pro servopohony.

Více informací získají zájemci na adrese:
AXIMA, spol. s r. o.
Vídeňská 125, 619 00 Brno
tel.: 547 424 014 (021), fax: 547 424 023
e-mail: mkovar@axima.cz

Obr. 1. Kovové spony
Obr. 2. Lexium 15
Obr. 3. Podavač kovových pásů

Celý příspěvek lze ve formátu PDF stáhnout zde