časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

LexCom Office – strukturovaná síť

|

číslo 4/2004

AMPER 2004

LexCom Office – strukturovaná síť

Robert Šimčík,
LexCom

Stav a parametry sítí pro přenos informací jsou důležitým aspektem života současné společnosti. Analogová telefonní síť využívá pro rozvody metalické kabely, v digitální síti lze použít měděné i optické kabely. Bez ohledu na typ kabelů musí být síť schopna přenášet mluvenou řeč i data ke každému pracovišti v požadované kvalitě. Musí zajistit všechny druhy elektronického provozu a být otevřená ostatním systémům (např. řídicím systémům pro automatizované průmyslové nebo stavební činnosti). Síť je základnou, která každému pracovníkovi firmy poskytuje své služby a tak mu ulehčuje a zefektivňuje práci.

Obr. 1

Strukturované sítě LexCom Office všechny tyto požadavky splňují. V případě potřeby je lze snadno adaptovat a rozšiřovat (obr. 1).

Sítě LexCom jsou vhodné pro průmyslové podniky, školy, nájemní domy, nemocnice nebo jiné provozy vyžadující intenzivní a spolehlivou komunikaci. Všechny komponenty odpovídají požadovaným normám, přičemž je zaručena jejich kompatibilita. Jasná struktura a modulární konstrukce umožňují její snazší instalaci, provoz a údržbu. Se systémem LexCom Office lze strukturovanou kabeláž zajišťující provoz na metalických i optických kabelech vytvořit jednoduše a spolehlivě.

Lepší výkon než požadují normy

Pasivní komponenty sítě LexCom Office zahrnují modulární konektory, tzv. patch panely (propojovací panely), rozváděče, stíněné a nestíněné kabely pro kategorii 5e, kategorii 6 a optická vlákna. Modulární konektor kategorie 5e typu RJ45 byl testován nezávislou zkušebnou a schválen ve třídě D+. Aby bylo vyhověno požadavkům na ještě větší šířku pásma, vyvinula společnost Lexel síť LexCom Office, která splňuje požadavky kategorie 6 a třídy E.

Obr. 2 Obr. 2. Modulární konektory byly vyvinuty tak, aby jejich montáž byla rychlá, snadná a bez použití speciálního nářadí

Konektory zapojené za půl minuty

Modulární konektory byly vyvinuty tak, aby jejich montáž byla výjimečně rychlá, snadná, bez použití speciálního nářadí a přitom byla zaručena spolehlivost konektoru (obr. 2, 3).

Při zavádění sítě LexCom Office se doporučuje instalovat alespoň dvě přípojné zásuvky ke každému pracovišti v každé místnosti. Bude-li se v místnosti využívat větší počet telefonů, počítačů, tiskáren či dalších zařízení, bude třeba pro každé z nich vyčlenit jedno přípojné místo – to je právě výhodou konektorů LexCom.

Obr. 3

Barevný systém – přehledné zapojení

Je-li nutná údržba nebo změna zapojení v síti, je výhodou moci okamžitě rozpoznat, jaká je funkce výstupů a propojovacích kabelů.

V síti LexCom Office lze použít barevný systém značení (podle EIA/TIA-606). Všechny panely a výstupy je možné osadit montážními rámečky různých barev společně s ilustrujícími symboly (obr. 4).

Kabely jsou označeny svorkami, které lze jednoduše upevnit. Systém využívá sedm barev, z nichž každá značí určitou funkci.

Obr. 4

Profesionální podpora

Odborné školení
Cílem společnosti Schneider Electric je rozšířit a prohloubit znalosti odborníků ohledně systémů a produktů značky Lexel. Proto školí konzultanty, montéry a osoby vykonávající instalační práce.

Certifikát
Firma Schneider Electric nabízí certifikaci instalací systému LexCom. Tento certifikát je zárukou, že konkrétní instalace splňuje požadavky kladené na strukturované kabeláže.

Záruka
V případě zmíněné certifikace kabelových rozvodů společností Schneider Electric přebírá tato firma záruku na provoz a náhradní díly v době trvání patnácti let.

Bližší informace mohou zájemci získat na kontaktní adrese:

Schneider Electric CZ, s. r. o.

Technická podpora
tel.: 382 766 333
e-mail: tp@cz.schneider-electric.com

Praha – Thámova 13, 186 00 Praha 8
tel.: 281 088 111, fax: 224 810 849
Brno – Mlýnská 70, 602 00 Brno
tel.: 543 425 555, fax: 543 425 554

http://www.schneider-electric.cz