časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Létající doktoři vedení

|

Létající doktoři vedení

Inovační metoda ABB pro testování spojů vysokého napětí za pomoci helikoptéry, která byla poprvé vyzkoušena v roce 2005 pro společnost Transpower na Novém Zélandu, je velmi úspěšná. V květnu letošního roku společnost Transpower požádala tým Power Systems Transmission o spolupráci při testování odolnosti a kapacity elektrického obvodu 1 a 2, který spojuje Bunnythorpe a Tokaanu, za použití helikoptéry.

Gavin Palmer (obr. 1), technik pro přenosová vedení pracující pro Transpower, se zapojil do unikátního testu v roce 2005 a nyní opět spolupracuje na tomto projektu. Akci komentuje: „Vedení je umístěno nad zemským povrchem, a tudíž nemůže být zpřístupněno jinak než ze vzduchu. Při použití helikoptéry ušetří Transpower nejenom čas, ale i peníze. Tento typ práce je pro ABB zcela nový, skrývá různé výzvy pro nás všechny a je vzrušující být toho součástí.“ Druhý technik pro přenosové vedení a nová posila týmu Neil Roberts úspěšně zvládl své první setkání s „létajícími barvami“ a řekl o něm: „Byl jsem z toho samozřejmě nervózní – kdo by nebyl, kdyby měl být zavěšen pod helikoptérou na záchranném laně.“

Stejně jako při minulém testování používá tým dvě různé metody pro operace na lanech. Při první, závěsné metodě (underslung method, závěsná metoda) pracuje mechanik ABB na rozvodu tak, že je zavěšen pod helikoptérou na speciálním laně o délce 30 m. Druhá, plošinová metoda (platform method – obr. 2) znamená, že mechanik pracuje na plošině připevněné na vnější stěnu helikoptéry a takto se posouvá podél elektrického vedení. Společné testování bylo navrženo z důvodu zabezpečení funkčnosti vedení pro nepřerušené zásobování elektrickou energií. Všestrannost helikoptéry umožnila bezpečné použití obou metod, tj. zavěšení plošiny na helikoptéře i člověka na laně. Celý projekt mohl být realizován v souladu jak s bezpečnostní příručkou pro energetiku, tak i s obecnými pravidly pro letectví.

[Tiskové materiály ABB s. r. o.]

Obr. 1. Gavin testující spoje
Obr. 2. Plošinová metoda

Celý příspěvek lze ve formátu PDF stáhnout zde