časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Lapp Group na scénu!

|

Lapp Group
 
Máte pocit, že se na divadelních jevištích, koncertních pódiích a při velkých show (obr. 1) zdánlivě bez potíží a bezhmotně pohybují i ta nejtěžší břemena, která jsou navíc polohována na milimetr přesně? Často jde o výsledek práce a konstrukční umění německých inženýrů z Eilenburku. Firma ChainMaster z Eilenburku u Lipska vyvinula a vyrábí velmi výkonný polohovací systém, který umožňuje přesně a opakovaně realizovat všechny kreativní myšlenky režisérů, scénografů a jevištních architektů.
 
Pro zajištění perfektního fungování celého systému na mezinárodních jevištích se inženýři firmy ChainMaster již patnáct let spoléhají na produkty společnosti Lapp Group. Pomáhali např. při prezentaci aktuálních kolekcí švédského módního koncernu H&M v New Yorku. Tam firma Chain-Master instalovala pohyblivé zařízení skládající se ze tří různě velkých traverzových částí, které jsou polohovány pomocí devatenácti zařízení VarioLift. Operátor byl schopen pomocí svého počítače řídit pohyby zařízení na milimetr přesně a přitom průběžně kontrolovat aktuální rozložení hmotnosti na zařízení VarioLift. Velmi důležité je zajištění pozvolných rozjezdů a zastavení tak, abyse celá konstrukce mohla pohybovat bez jakýchkoliv otřesů.
 
Pro připojení motorů byly použity flexibilní připojovací a ovládací kabely ÖLFLEX®CLASSIC 100, ÖLFLEX® CLASSIC 110 a také jejich stíněné varianty, které jsou v souladu s EMC (Electro Magnetic Compatibility, elektromagnetická
kompatibilita). Spojení s operátorem zajišťovaly datové kabely UNITRONIC®LiYY a UNITRONIC®LiYCY s měděným stínicím opletem. Bezpečné propojení kabelů zajišťovaly průmyslové konektory EPIC®.
 
Značkové produkty společnosti Lapp Group lze najít také v muzeu Pentagonu, ve Státním kremelském paláci nebo na mezinárodních turné takových hvězd, jako jsou Metallica, Paul McCartney nebo U2. Saský podnik ChainMaster patří v celosvětovém měřítku k předním výrobcům speciálních polohovacích zařízení a jejich ovládání.
 
Skupina Lapp, s hlavním sídlem ve Stuttgartu, patří s více než 40 000 produkty z mezinárodního hlediska k nejvýznamnějším dodavatelům v oblasti strojírenství, výroby strojních linek, automatizační techniky, měřicí, ovládací a regulační techniky, mj. také pro automobilový průmysl, jakož i pro elektrotechniku, instalační techniku, přepravní techniku a energetiku. Světoznámé jsou připojovací a ovládací kabely značky ÖLFLEX®, datové kabely UNITRONIC®, optické kabely HITRONIC®, kabelové vývodky SKINTOP®, systémy ochrany kabelů a jejich vedení SILVYN®, systémy značení FLEXIMARK®, průmyslové konektory EPIC®a komponenty ETHERLINE®pro aktivní datové sítě.
 
Další informace mohou zájemci získat na webových stránkách společnosti: http://www.lappgroup.cz
 
Obr. 1. Novoroční show v Quebeku
Obr. 2. Lapp Group se pravidelně účastní všech velkých mezinárodních veletrhů
Obr. 3. Padesátiletá tradice připojovacích a ovládacích kabelů ÖLFLEX®