časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Lamela Electric obstála tam, kde jiní selhali

|

číslo 7/2006

Lamela Electric obstála tam, kde jiní selhali

Pavel Václavík, Lamela Electric, a. s., o. z. Kabelovna Chyše

Společnost Lamela Electric, a. s., o. z. Kabelovna Chyše, se již mnoho let zabývá vývojem kabelů a vodičů do provozně náročných podmínek. Stále větší požadavky jsou kladeny na teplotní odolnost a životnost kabelu v prostředí, kde se vyskytují ropné produkty a jiné agresivní látky.

Zákazník (Cihelny Kryry, a. s.), který vyrábí zdicí prvky, řešil problém s přívodním kabelem k ventilátorům sušárny, kde je urychlováno jejich sušení. V sušárně je udržována konstantní teplota 130 °C a suší se zde 200 t výrobků denně. Pro vlastní sušení je nainstalováno 74 ventilátorů, které nepřetržitě vhánějí horký vzduch na výrobky. Pro toto prostředí jsou charakteristické velmi vysoké teploty a otřesy způsobované točícími se ventilátory. Kabely používané pro přívod elektrické energie k ventilátorům zde byly vystavovány extrémním podmínkám. Šlo o kabely typu CYSY 4B × 2,5 a následně CSSS 4B × 4. Větší průřez byl zvolen proto, aby se kabel přiliš neohříval proudovým zatížením. Snaha o co nejmenší zatížení kabelu vedla k použití další ochrany. Kabel byl tažen ocelovou trubkou a následně ještě v trubce copex. I přes všechna tato opatření neustále docházelo ke zkratům mezi jednotlivými fázemi přívodu v důsledku vydrolení izolace, a tudíž k velkým prostojům sušárny hotových výrobků, která je velmi důležitým technologickým zařízením. Před odstraněním závady bylo nutné sušárnu na několik hodin odstavit. Teprve poté, co teplota klesla na přijatelnou hodnotu, bylo možné vyměnit přívodní kabel a sušárnu opět uvést do provozu. Vlivem těchto problémů se snižovala její účinnost, což se projevovalo na kvantitě i kvalitě výrobků. Pracovníci společnosti Lamela Electric, a. s., na základě podrobného vyhodnocení nastalé situace doporučili instalovat pro dané prostředí a provozní podmínky kabel z řady LAM Titan typu A07ZZ-F 4G2,5. Tento typ kabelu je vyroben z materiálů odolávajících uvedeným extrémním podmínkám. Pro ověření vhodnosti použití doporučeného kabelu a možnost porovnání s ostatními použitými typy byl kabel LAM Titan A07 ZZ-F instalován ke dvěma ze sedmdesáti čtyř ventilátorů sušárny. Pak byla sušárna uvedena do provozu, přičemž byla dva měsíce velmi pečlivě sledována především struktura izolace nového přívodního kabelu. Za toto relativně dlouhé období kabel nezměnil své elektrické vlastnosti ani strukturu izolace. Kabel byl dále podroben zkoušce ohybu, ve které obstál a zůstal neporušen.

Obr. 1. Ventilátor sušárny
Obr. 2. Instalace nového kabelu při odstávce sušárny
Obr. 3. Odtah pece

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 3.

Kabel z řady LAM Titan typu A07ZZ-F 4G2,5 prokázal svou spolehlivost ve zmíněném náročném prostředí a těžkých provozních podmínkách a zákazník ho postupně nainstaloval jako přívod ke všem ventilátorům. Toto řešení odstranilo problém častých odstávek sušárny a zamezilo vznik mnohatisícových ztrát v důsledku odstávek. Lamela Electric, a. s., o. z. Kabelovna Chyše, opět ukázala, že dokáže nejen „ušít zákazníkovi kabel na míru„, ale i pomoci vyřešit jeho provozní problémy a zvýšit efektivnost výroby.

Další informace mohou zájemci získat na adrese:

Lamela Electric, a. s., o. z. Kabelovna Chyše
Ke Kablu 298
364 53 Chyše
tel.: +420 353 241 508
fax: +420 353 241 550
e-mail: kabelovna@lamela.cz
http://www.lamelaelectric.com