časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Laird Technologies v Liberci

|

číslo 1/2005

Laird Technologies v Liberci

Společnost Laird Technologies se řadí mezi přední světové designéry a výrobce stínicích prvků elektromagnetického rušení (EMI, electromagnetic interference). Její výrobky (obr. 1) nacházejí uplatnění v nejrůznějších oborech, jako jsou např. informační technologie, telekomunikace a přenos dat, zbrojní, letecký a automobilový průmysl (obr. 2) nebo zdravotnictví. Firma je však také jedním z klíčových globálních dodavatelů pro přímé výrobce elektroniky z originálních komponent.

Obr. 1. Obr. 2.

Obr. 1. Přehled vyráběných produktů firmy Laird Technologies
Obr. 2. Výrobky pro automobilový průmysl

Dne 28. dubna 2004 byl v Liberci otevřen závod (obr. 3), kam má být přemístěno mimo jiné vývojové a výzkumné oddělení společnosti. Liberecký závod, kde vzniklo na dvě stě pracovních míst, by se měl stát centrem pro veškeré evropské operace nadnárodní společnosti Laird Technologies. Jeho výrobní program zahrnuje kompletní sortiment stínicích materiálů a výrobků, včetně lanovaného stínění z beryliové mědi (obr. 4), elektricky vodivých textilií a elastomerů, stínění na úrovni desek plošných spojů, elastomerů (obr. 5) tvarovaných přímo na místě instalace a mikrovlnných absorbérů a stínění ventilátorů. Závod poskytuje zákazníkům předprodejní i poprodejní servis, nabízí kompletní vývoj výrobků a prototypové zpracování navržených řešení.

Obr. 3. Obr. 4. Obr. 5.

Obr. 3. Závod Laird Technologies v Liberci
Obr. 4. Stínění z beryliové mědi
Obr. 5. Elektricky vodivé textilie a elastomery

Posledním strategickým krokem firmy Laird je akvizice firmy Thermagon, která vyrábí množství tepelně vodivých prvků používaných v elektronickém průmyslu. Pro firmu Laird tato skutečnost představuje dlouhodobé podnikatelské možnosti s velmi dobrými růstovými předpoklady a strategickou výhodu v podobě spojení realizace úloh souvisejících s nakládáním s teplem s již zavedenou výrobou stínicích prvků EMI při využití současného vybavení, zdrojů a trhů.

Společnost Laird Technologies je spolu s Laird Security Systems a Laird Plastics součástí skupiny Laird Group PLC.

Laird Technologies najdete na: www.lairdtech.com, Laird Group najdete na: www.laird-plc.com