časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Kvalitní nářadí

|

číslo 7/2002

Elektromontážní vybavení a pomůcky

Kvalitní nářadí

K profesionálně vykonávané práci řemeslníka neodmyslitelně patří i profesionální nářadí. V elektrotechnice jsou základními typy nářadí nástroje pro stříhání, odizolovávání, lisování, testování a různé typy šroubováků. Firma Weidmüller je lídrem v tomto oboru – její výrobky se uplatňují ve všech důležitých oblastech výroby a montáže, ale i v zájmových činnostech.

Obr. 1.

Odizolovávací nástroj STRIPAX®
Symbol ® v označení STRIPAX® je zde plným právem, neboť se jedná o původní výrobek firmy Weidmüller s charakteristickým skládaným lamelovým nožem. Při odizolování tento speciální nástroj izolaci na vodiči neodřízne, ale vlastně šetrně odtrhne – vodič zůstane nepoškozen, nenaříznut a podle typu vodiče popř. i s plným počtem spletených vláken. Zmíněná výhoda se projeví při odizolovávání plochého vodiče, např. dvoulinky, v jednom cyklu. Design nástroje STRIPAX® je vyřešen ergonomicky; na tělo nástroje je použit kvalitní plast (obr. 1).

Elektrotechnik při své práci často používá lisovací nářadí pro dutinky, oka, fastony atd. Jméno Weidmüller má hlavně mezi uživateli lisovacího nářadí velmi dobrý zvuk. Je to především díky spolehlivosti a dobré ovladatelnosti jím vyráběných nástrojů (obr. 2). V loňském roce uživatelé jistě zpozorovali inovaci výrobků – projevila se u většiny již dlouho prodávaných typů nářadí. Z obrázků je zřejmé, že byla změněna jeho konstrukce – rukojeť je více ergonomicky vytvarována a mechanická část nářadí je výrazně zvětšena (obr. 3). Vyvíjená manuální síla potřebná k lisování Obr. 2. je s novým lisovacím nářadím menší o 20 %. Je tomu tak zásluhou přepracovaného „ráčnového“ systému lisovací hlavy, avšak při zachování požadované a normované lisovací síly. Před lisováním je rychlost pohybu rukojetí mírně nerovnoměrná, což dovoluje snadněji umístit vodič a lisovací koncovky (např. dutinky). Část rukojeti je vyrobena z upraveného materiálu, jenž zabraňuje sklouznutí nástroje. Nastaly tak změny ve všech oblastech – materiálové, mechanické i v potřebě manuální síly. Společnost Weidmüller zde přitom uplatnila dva nové patenty: na „ráčnovou“ a na „pružinovou“ konstrukci lisovací hlavy. Užitná životnost nástrojů zůstává dlouhá (je projektována na 50 000 lisovacích cyklů).

Základem montáže kvalitního a ergonomicky vyřešeného nářadí je kvalitní výroba z neválcovaných kovových plátů, které již dále nejsou „formovány“, a proto mohou být dodrženy požadované tolerance. Výsledkem je přesné zpracování strukturálně neporušeného materiálu, čímž je zajištěna jeho dlouhodobá životnost.

Obr. 3.

Šroubováky
Rukojeť nových šroubováků firmy Weidmüller je složena ze tří částí. Dvě z nich jsou viditelné, skrytá, vnitřní část je vyrobena z mimořádně tuhého plastu pro pevné spojení čepele a rukojeti. První viditelná část je vyrobena ze stlačeného polymeru a vyznačuje se vysokou stabilitou. Druhá část je naopak z měkkého termoplastického elastomeru poskytujícího maximální komfort. Kvalitní povrch rukojeti šroubováků zajistí maximální přenos síly mezi rukou a rukojetí. Důležité jsou také délka rukojeti šroubováku a její průměr. Pro přenos větší síly u větších šroubováků se obecně používají rukojeti většího průměru. Naproti tomu menší rukojeť ztíží přenos neúměrně velké síly např. na šrouby menších rozměrů.

Čepele šroubováků jsou vyrobeny z nářaďové oceli z různých slitin podle požadavků a konkrétního typu nástroje. Proti korozi jsou chráněny pochromováním, navíc jejich hroty jsou potaženy vrstvou chromu proti odlupování a pro zaručení stálé geometrie.

Obr. 4.

Splnění požadavků norem ČSN EN 60900 pro práci na částech pod napětím (1 000 V AC, 1 500 V DC) je u těchto nástrojů samozřejmostí: každý šroubovák je podroben testu ve vodní lázni 10 000 V. Zde se testuje možnost případného dielektrického proražení izolace. Tak je garantována bezpečnost každého jednotlivého výrobku (obr. 4).

Tento článek měl za úkol ukázat, jak složité jsou procesy při návrhu, výrobě a testování nářadí. Vzhled mnoha nástrojů je na první pohled podobný a liší se pouze v detailech. Ale právě tyto detaily často mají pro jejich funkčnost velký význam.

[Firemní materiály Weidmüller]

Weidmüller, s. r. o.
Vídeňská 340
252 42 Vestec
e-mail: office@weidmueller.cz
www.weidmueller.cz