časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Kulatý stůl redakce ELEKTRO Setkání odborníků na téma rušení norem

|

číslo 3/2004

elektrotechnické fórum

Kulatý stůl redakce ELEKTRO
Setkání odborníků na téma rušení norem

Dne 4. února 2004 uspořádala redakce ELEKTRO diskusní setkání – Kulatý stůl – s odborníky z oboru elektrotechniky na téma Rušení některých norem řady ČSN 34 31xx a jejich náhrada normou ČSN EN 50110-1 a -2 – Obsluha práce na elektrických zařízeních.

Redakce ELEKTRO se cítila nejen oprávněna, ale z titulu své funkce v oboru elektrotechniky přímo povinována takové setkání uspořádat, a to vzhledem ke skutečnosti, že uvedená problematika vzbudila v odborné veřejnosti velmi živý souhlasný i nesouhlasný ohlas.

Obr. 1

Proč diskuse za účasti odborníků?

Zavedením souboru ČSN EN 50110 vznikají různé pohledy a nejasnosti ohledně byť dočasné, ale přesto současné platnosti obou souborů rušených (34 31xx) a nahrazujících (50110) norem.

Proto vyvstala nutnost vytvořit nezávislou, ale odbornou a rovnocennou platformu pro ty, kteří se chtěli a také potřebovali vyjádřit k mnoha otázkám rušení norem a cítili potřebu sdělit své názory na tuto problematiku.

Diskuse se zúčastnili zástupci Českého normalizačního institutu (ČSNI), Českého úřadu bezpečnosti práce (ČÚBP), České energetické společnosti (ČENES), Elektrotechnického svazu českého (ESČ), Českých drah, vydavatelství IN-EL a elektrotechnické praxe. Zástupce Ministerstva práce a sociálních věcí ČR (MPSV), které má ve své působnosti bezpečnost práce, poslal rámcové vyjádření, ke své škodě bez osobní účasti.

V čem je problém?

K nově zaváděnému souboru norem ČSN EN 50110 chybí jako nutná protiváha příslušné zákony, vládní nařízení, tedy legislativa, která musí řešit problematiku bezpečnosti práce, ale i další aspekty. Mnohé z těchto otázek totiž dosud řešil dosavadní soubor norem ČSN 34 31xx. Nejenže však soubor částečně zastaral, ale mnohá tato ustanovení nemá řešit norma, ale jiné nástroje, jako jsou zákony, vyhlášky a nařízení vlády. To doposud není dostatečně naplněno (MPSV!), a proto za příčinu nejasností lze označit zejména nedostatečnou právní úpravu v otázkách obsluhy elektrických zařízeních a práce na nich.

ČSN EN 50110-1 je převzata překladem z anglického originálu evropské normy EN 50110-1 a řeší danou problematiku obecně. Nový soubor nezahrnuje konkrétní ustanovení – např. pracovněprávní vztahy nebo problematika obsluhy elektrických zařízeních pro specifické podmínky a práce na nich.

Svou roli v různorodosti názorů též hraje nesprávné pochopení nové úlohy českých technických norem.

Cíle diskuse

Kulatý stůl nemohl mít a ani neměl mandát vzniklou problematiku za každou cenu vyřešit. Cílem otevřené, důrazné, přesto korektní diskuse bylo osvětlit jednotlivá stanoviska názorových stran a pokusit se najít a stanovit kroky vedoucí k pozitivnímu přijímání budoucího vývoje v tomto směru.

Byly projednávány přibližně tyto okruhy:

  • ČSN EN 50110 vychází z nového pojetí chápání norem, tak jak je více běžné v EU,

  • problematičnost normy spočívá ve snaze pojmout všechny současné rozdílnosti celé Evropy,

  • platnost normy pro celé spektrum druhů prací na elektrickém zařízení, od běžných elektroinstalací až po obsluhu zařízení ve specializovaných provozech, ji vede k přílišné obecnosti,

  • povinnost, aby každý provozovatel elektrického zařízení vypracoval své provozní předpisy, znamená organizační, administrativní a finanční zátěž, která bude provozovateli respektována v problematické míře.

Zde je nezbytné připomenout, že energetika má k problematice obsluhy elektrických rozvodných zařízeních distribuční a přenosové soustavy a práce na nich zpracován pracovní materiál PNE 33 0000-6 (vychází z ČSN EN 50110-1). Tento materiál bude před vlastním používáním v průběhu přechodného období souběžné platnosti ČSN EN 50110-1 a souboru norem ČSN 34 3100 postupně upravován, a to zejména podle potřeb energetiky.

Vzhledem k ne zcela uzavřenému jednání o konkrétních krocích a závěrech, které z diskusního setkání vyplynuly, uveřejní o nich redakce ELEKTRO zprávu v některém z dalších čísel časopisu.

Redakce