časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Kulatý stůl El-Eff Region – úspory elektřiny v Jihočeském kraji

|

Energy Centre České Budějovice (ECČB) uspořádalo ve spolupráci s Jihočeskou hospodářskou komorou 21. února 2008 v rámci projektu El-Eff Region kulatý stůl na téma úspory elektřiny v Jihočeském kraji. Akce se zúčastnili zástupci krajské samosprávy, jihočeských měst a obcí a účastníci z řad odborné veřejnosti.
 
Na úvod byl představen evropský projekt El-Eff Region – efektivnější využívání elektřiny v osmi evropských regionech. Harmonogram realizace projektu je leden 2007 až duben 2009. Na tomto projektu spolupracuje jedenáct partnerů z osmi evropských regionů a koordinátorem projektu je hornorakouské sdružení Energiesparverband z Lince. Hlavním cílem tohoto sdružení je motivovat obyvatele k úspornému využívání elektřiny a ke snižování její spotřeby. Mezi dílčí cíle patří např. vypracování akčních plánů na úsporu elektřiny, vydávání publikací, pořádání seminářů a dalších osvětových aktivit, které osloví alespoň tři procenta populace v daných regionech a povedou ke snížení spotřeby elektřiny o jedno procento.
 
Největší část zmíněného setkání byla věnována současné situaci ve spotřebě elektřiny v Jihočeském kraji. Projektový manažer ECČB Tomáš Avramov zveřejnil mj. výsledky výzkumu spotřeby elektřiny v jihočeských domácnostech a výsledky průzkumu mezi aktéry činnými v oblasti výroby, distribuce a spotřeby elektřiny. Na základě těchto zjištěných výsledků byla navržena opatření na snížení spotřeby elektřiny jako součást akčního plánu projektu El-Eff Region pro Jihočeský kraj. Dále bylo představeno patnáct opatření projektu na snížení spotřeby elektřiny v Jihočeském kraji, např. nahrazení systémů elektrického ohřevu vody a vytápění v rodinných domech systémy využívajícími obnovitelné zdroje energie.
 
„Při využívání solárních kolektorů lze ušetřit 60 až 80 % elektřiny potřebné pro ohřev užitkové vody a 20 až 30 % elektřiny potřebné pro vytápění. Návratnost investice do solárních systémů se pohybuje u rodinných domů mezi patnácti až dvaceti roky. Při získání dotace od státu, která může činit až 50 000 Kč, se návratnost investice zkracuje o několik let (na osm až dvanáct), přičemž životnost systémů se pohybuje kolem 35 let,“ řekl Ing. Josef Šťastný, energetický poradce ECČB.
 
Energy Centre České Budějovice vydalo novou brožuru Úspory elektřiny v domácnosti za finanční podpory EU v rámci projektu El-Eff Region (v průběhu března 2008 by měla vyjít brožura Úspory elektřiny v zemědělství). Publikace je k dispozici v kanceláři ECČB nebo je ke stažení na http://www.eccb.cz
 
[Tiskové materiály ECČB.]