časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Kudy vede cesta zkratového proudu

|

číslo 7/2002

Elektrotechnické fórum

Kudy vede cesta zkratového proudu

Milan Zkoutajan

Se zájmem jsem si přečetl příspěvek revizního technika pana Josefa Marka „Poznámky k dimenzování kabelů“ (ELEKTRO č. 1/2002, str. 15 – pozn. red.). Vyděsil jsem se z úvahy revizního technika, že cesta zkratového proudu může být i mimo pracovní vodiče (ochranný vodič, ochranné pospojování, vodivé konstrukce apod.). To je špatná cesta proudu i řešení. Celý systém pospojování a složitého zapojování uzemňovacích i funkčních vodičů vede ke snížení rizika nežádoucího dotykového napětí na neživých částech – rizika úrazu elektrickým proudem. Úraz elektrickým proudem však není způsoben pouze proudem, který proteče tělem postiženého tzv. kontaktní cestou. Za nežádoucí interakci (vzájemné působení dvou i více činitelů – pozn. red.) na tělo lze označit i indukci, kterou připouští i ČSN 33 2000-4-41 čl. 400. -N2. 2: „Další nežádoucí účinky elektrického proudu mohou vzniknout při: c) působením elektrického a elektromagnetického pole.“

Připustíme-li, že zkratový proud může jít mimo pracovní vodiče ( L1, L2, L3 a N), automaticky připouštíme průtok proudu vodičem pospojení, konstrukce apod. Pak si musíme uvědomit, že průtokem proudu zmíněnou konstrukcí vznikne magnetické pole, které mimo jiné vytvoří nebezpečné indukované napětí. V této souvislosti je nutné upozornit na ČSN 33 2000-4-41 poznámku N na str. 8, cituji: „Tato norma se zabývá pouze úrazem elektrickým proudem protékajícím tělem.“ Zároveň však v článku 400. N2 v souvislosti s úrazem elektrickým proudem upozorňuje na následky elektromagnetického, popř. i elektrického pole.

Jestliže budeme respektovat názor revizního technika, možná dojde k „přestupku“ vůči hospodárnosti prezentované ČSN, ale zároveň je vědomě překračováno vládní nařízení č. 480/2000 Sb., o ochraně zdraví před neionizujícím zářením. V tomto popisu je vhodné citovat z uvedeného nařízení § 2 odst. 1 b „Expozicí je jakákoliv situace, kdy je osoba vystavena elektrickému nebo magnetickému poli, poli elektromagnetické vlny nebo elektrického proudu, vyvolaným jinak než fyziologickými procesy nebo jinými přirozenými procesy v těle.“

Pozor! Jediným přirozeným procesem působení magnetického pole je magnetické pole země. Ostatní je nežádoucí, a překračuje-li limity uvedené v přílohách citovaného nařízení, jde o nedodržení závazného předpisu s vyšší právní prioritou, než je ČSN.

Pokud vůbec mohu srovnávat stanovisko projektanta a revizního technika v souvislosti s uvedeným článkem, musím uznat, že stanovisko projektanta je podle mého soukromého názoru přijatelnější, neboť neuzavírá cestu pro řešení např. problému s třetí harmonickou. Při výskytu právě třetí harmonické dochází k zatížení středního vodiče, což revizní technik vůbec nepřipouští.