časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Krátké zprávy 2021/8-9

|

Města Brno a Plzeň řídí křižovatky jednowattovými semafory od Yunexu

Dceřiná společnost firmy Siemens Mobility instalovala v Brně a Plzni technologie zlepšující energetickou účinnost semaforů světelné signalizace a chránící životní prostředí. Jednowattová technologie má úroveň bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích SIL 3 (Safety Integrity Level). Technologie přináší úspory díky náhradě systémů, které ovládaly LED světla, digitálními ovládacími moduly. Výsledkem je zjednodušení elektroniky v semaforu. Ve srovnání s příkonem 60 W pro tradiční žárovky, je spotřeba nového semaforu pro jednotlivé světelné signály jeden až dva W. Moderní LED diody s nízkou spotřebou energie dodávají potřebnou světelnou intenzitu. U křižovatek s doposud používanou standardní technologií LED 230 V po instalaci jednowattových semaforů dojde ke snížení spotřeby energie až o 80 %, ročně až 1 600 kWh, a produkce emisí CO2 klesne až o 960 kg ročně. Investice do moderních řešení přinese městům zlepšení životního prostředí a potenciální finanční úspory. U měst, která stále používají v semaforech žárovky s vláknem namísto LED technologií, jsou úspory ještě vyšší.
[Tiskové materiály Yunex Traffic.]

UPS Eaton 3S Mini: ochrana řízení chytré domácnosti i Wi-Fi routeru

Pro ochranu majetku pomocí IP kamer, nebo proti výpadku Wi-Fi routeru lze využít UPS Eaton 3S Mini. Model 3S Mini omezuje výstupní proud a ochrání připojené zařízení. Síťový prvek, kameru a další spotřebiče lze připojit pomocí čtyř typů konektorů v základním balení. UPS 3S Mini má čtyři výstupní napětí pro maximální kompatibilitu. O zvolené úrovni výstupního napětí a zbývající kapacitě baterie informují diody. Tahákem 3S Mini je baterie pro několik hodin v provozu po výpadku napájení. Připojená IP kamera tak bude natáčet i ve chvíli, kdy v domě či firmě, vypadne proud. V chytré domácnosti poskytne Eaton 3S Mini záložní napájení a ochranu např. Set-top boxu, Wi- -Fi routeru, systému zabezpečení, IP kameře a dalším menším zařízením. Pro herní stroje Eaton nabízí i výkonnější modely. Eaton 5E je UPS s line interactive topologií, řada Eaton Ellipse ECO je zdroj UPS s vestavěnou přepěťovou ochranou. Toto zařízení rovněž chrání datová připojení, jako např. ethernet, internet a telefonní linky. Eaton Ellipse ECO s funkcí EcoControl umožňuje úsporu energie až 25 %.
[Tiskové materiály Eaton.]

Axis Communications uvádí miniaturní snímací senzor k nošení na těle

Nový miniaturní klopový senzor AXIS TW1201 nositelný na těle se připojuje ke kameře AXIS W100. Díky odlehčenému provedení a minimalistickému designu je ideální k uchycení např. na tričko z lehké tkaniny nebo klopu košile. S tímto senzorem se zvyšuje flexibilita a možnosti využití systému nositelných kamer. Hlavní doménou kamerového systému je otevřená architektura umožňující integraci s jakýmikoli SW pro správu videa (VMS) nebo systémy pro správu důkazů (EMS). Flexibilita řešení spočívá v příslušenství, od dokovacích stanic a ovladače přes různé varianty úchytů až po přídavné snímací senzory. Senzor AXIS TW1201 rozšiřuje kamerový systém Axis, který sestává ze tří HW komponent: kamery AXIS W100, dokovací stanice pro kameru AXIS W700/701 a ovladače systému AXIS W800. Senzor AXIS TW1201 má malé rozměry a hmotnost s držákem 50 g, což umožňuje senzor nenápadně integrovat do jmenovek nebo umístit na jiné části oděvu či uniforem. Zmenšené rozměry senzoru neznamenají malý výkon. AXIS TW1201 se kabelem připojí k hlavní kameře AXIS W100, a poté nabízí veškeré její funkcionality, včetně Full HD rozlišení s rychlostí až 30 snímků/s.
[Tiskové materiály Axis Communications.]

D-Link přináší Wi-Fi 6 do domácích mesh systémů Covr pro celý dům

Společnost D-Link ohlásila přírůstek do řady systémů mesh Wi-Fi 6 Covr AX1800 pro bezdrátové pokrytí celého domu – přístupové body COVR-X1862 (sada 2 zařízení) a COVR-X1863 (sada 3 zařízení). Modely podporují Wi-Fi připojení v domě s velkým počtem zařízení pro nerušené provozování on-line aktivit, včetně streamování ve 4K, hraní ve virtuální realitě a videohovorů. Domovní mesh systémy AX1800 podporují technologií Wi-Fi 6, s celkovou rychlostí až 1,8 Gb/s při současném přenosu ve dvou pásmech a šifrování WPA3 pro bezpečnější spojení. Přístupové body jsou dodávány v balení po 2 nebo 3 kusech a dokážou zajistit pokrytí Wi-Fi signálem na ploše až 420/600 m2 . Síť lze rozšířit přidáním dalších přístupových bodů Covr. Systémy jsou vybaveny pokročilými technologiemi MU-MIMO, OFDMA a BSS Colouring, které zvyšují kapacitu a výkon sítě. Umožňují současnou Wi-Fi komunikaci několika zařízení při maximálním využití šířky pásma a efektivnější distribuci dat. Využívají sofistikovanou technologii Smart Roaming, která průběžně skenuje sílu signálu v celé síti a automaticky připojuje zařízení k přístupovému bodu s nejsilnějším signálem.
[Tiskové materiály D-Link.]

Brnu se daří snižovat náklady na veřejné osvětlení díky vlastnímu řešení

Spotřeba energie veřejným osvětlením v Brně se za posledních osm let snížila o 12,5 %. Je to díky vlastnímu řešení stabilizace napětí u rozváděčů, které ušetří čtvrtinu nákladů a zvyšujícímu se tempu výměny starých svítidel za moderní s technologií LED. Veřejné osvětlení v Brně tvoří 41 404 světelných míst. Z toho 40 879 připadá na osvětlení ulic a 525 slouží k osvětlení kulturních památek a budov. Roční spotřeba na provoz veřejného a slavnostního osvětlení činila v roce 2020 14 400 MWh. Průměrný příkon na jeden světelný bod – svítidlo byl 81 W. To řadí Brno k energeticky nejúspornějším městům v ČR. Spotřebu osvětlení se městské firmě TSB daří v posledních letech snižovat průběžně, přesto, že počet světelných míst zvolna roste. Od roku 2014 se spotřeba snížila o 12,5 %, počet světelných míst se zvýšil o 3,5 %. Na snižování spotřeby má vliv modernizace sítě veřejného osvětlení. Ovládání veřejného a slavnostního osvětlení v Brně řídí 469 zapínacích elektroměrových rozváděčů. Pomocí časových spínačů je ovládáno 29 z nich, 440 rozváděčů je ovládáno dálkově. Technologické řešení u rozváděčů je zdrojem úspor, 91 rozváděčů je vybaveno regulátory napětí a 234 stabilizací napětí, která tvoří 26% úsporu elektrické energie.
[Tiskové materiály Technické sítě Brno.]

Namíchej to, Toni!

Přesný, rychlý a spolehlivý – díky plně automatizovanému barovému systému Toni italské firmy Makr Shakr připraví robot KUKA chuť „Dolce Vita“. Kostky ledu, panák rumu, promíchat s kolou, přidat plátek limetky a koktejl Cuba Libre je tu. Ale na terase střechy hotelu TownHouse Duomo v Miláně nenamíchá nápoj barman, ale robot. U Toniho, robota ze série KR AGILUS, si lze objednat drink přes aplikaci a za pár minut jej vychutnat. Jde o barový systém, vyvinutý firmou Makr Shakr sídlící v Turíně. Vše začalo nápadem přivést příznivce barů k možnostem digitalizace a automatizace. Toni je robotická buňka s nejmodernějšími state-of-the-art komponenty založenými na IoT a standardizované automatizaci. Na úkolech pro přípravu nápojů se podílejí dva KUKA roboty ze série KR AGILUS – typ KR 10 R1100 a KR 6 R900-2, jeden mixuje, míchá a třepe, druhý pomáhá během nalévání. Roboty jsou připevněny na pultu, kde jsou držáky pro 150 lahví. Robot ingredience vybírá dotykem. Kromě dávkovače ledu a kráječe ovoce, citronu a limetky, obsahuje zadní stěna robota kohoutky na pivo, víno a sodu. Díky porcovačům umí přidat i hnědý cukr nebo lístky máty. Na zadní stěně je dřez, ve kterém robot vyplachuje šejkr.
[Tiskové materiály KUKA.]