časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Krátké zprávy 2021/07

|

Nový robot KR DELTA se uplatní všude, kde hygiena má zásadní roli

Hygienický a s minimálními požadavky na údržbu – to je robot KUKA KR DELTA s paralelním kinematickým systémem. Je vyroben z nerezové oceli a odolný vůči změnám teploty a korozi. Předností je využití při náročných pick and place aplikacích (uchop a umísti).

Je vhodný do provozů s vysokými nároky na hygienu, kde např. dochází ke kontaktu s potravinami nebo léky. Má minimální požadavky na údržbu: převodovka je uložena v pouzdře a kulové klouby jsou vyrobeny ze samomazného materiálu. Paralelní rameno robota může být istalováno ve stropě a pracovat s vysokým stupněm přesnosti a dobou cyklu 0,5 s (podle referenčního standardu Small Adept Cycle) a zatížení 1 kg. Při dosahu 1 200 mm a max. zatížení 6 kg je robot vhodný pro aplikace třídění a balení. Se stupněm ochrany IP67 pro celého robota a IP69 K pro osu 4 se snadno čistí a dezinfikuje – dokonce i při použití vysokotlakého čističe s tlakem až 100 kPa. KR DELTA má od svého uvedení na trh certifikaci TÜV o plnění norem Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv USA a Úřad pro kontrolu potravin a léčiv SRN a Německého kodexu pro potraviny a krmiva.

[Tiskové materiály KUKA.]


Multisenzorová IP kamera Axis zajistí 180° panoramatický záběr s vysokými detaily

Nová, vícesenzorová IP kamera AXIS Q3819-PVE, je určena pro dohled nad rozsáhlými oblastmi a detailní přehled o dění na velké ploše. Obraz snímá v úhlu až 180° horizontálně (38° svisle). Čtyři senzory vytvářejí plynule na sebe navazující záběry, které společně generují jeden souvislý obraz v rozlišení až 14,2 megapixelů bez jakýchkoli viditelných přechodů (8 192 × 1 728 v jediném spojitém videostreamu při 30 snímcích/s). Kamera je proto vhodná pro městské instalace (např. k monitorování náměstí a velkých prostor), sledování perimetru v kritické infrastruktuře a průmyslových závodech, videodohled na terminálech letišť, nádražích, v metru nebo k vnitřnímu a venkovnímu zabezpečení škol či nákupních center, včetně jejich parkovišť. Kamera má krytí IP66/67 a IK10 proti vandalům. AXIS Q3819-PVE má technologii širokého dynamického kontrastu s parametry pro forenzní expertízu (Wide Dynamic Range – Forensic Capture) a díky Lightfinder 2.0 dokáže i při špatném osvětlení poskytovat kvalitní barevný obraz. Kompresní technologie Axis Zipstream pro kodeky H.264 a H.265 redukuje datový tok a nároky na úložiště bez ztráty kvality obrazu.

[Tiskové materiály Axis Communications.]


Testování ETCS BL 3 lokomotivou Vectron na trati Drážďany – Berlín

Část modernizované železniční tratě Drážďany – Berlín byla předána do komerčního provozu s evropským vlakovým zabezpečovačem ETCS Level 2 Baseline 3 na začátku roku 2021. Firma Siemens Mobility příležitosti využila k provedení testu vzájemné kompatibility traťové a vozidlové části vlakového zabezpečovače ETCS vícesystémovou lokomotivou Vectron, kterou zapůjčily České dráhy. Letos dodaná lokomotiva disponuje nejnovějším HW a SW vybavením pro jízdu pod dohledem zabezpečovače ETCS Level 2 Baseline 3. Jedním z důvodů testování je ověření kompatibility lokomotiv Vectron s ETCS BL 3 i v dalších evropských zemích včetně Německa. Za zkoušku byla odpovědná společnost Deutsche Bahn Systemtechnik GmbH. ETCS infrastrukturu na této části železniční tratě dodávala firma Siemens Mobility. U lokomotivy Vectron byla firmou úspěšně použita nově zřízená služba Home KMC (Key Management Center), spočívající ve správě šifrovacích klíčů ETCS. Ty jsou vyžadovány pro provoz pod ETCS Level 2 a jsou základním předpokladem pro komunikaci mezi vozidlem a infrastrukturou.

[Tiskové materiály Siemens.]


Panasonic představuje nové bezpečnostní kamery s AI

Firma představila řadu bezpečnostních kamer S, které mají integrované funkce umělé inteligence (AI) a vylepšenou kvalitu obrazu pro potřeby analytických nástrojů používaných kamerami. První čtyři vnitřní otočné kamery dome a box s Full HD rozlišením budou k dispozici v červenci. Následovat budou venkovní modely a typy rybího oka. Řada kamer s otevřenou platformou se sadou SDK je navržena pro aplikace jiných výrobců. Kamery s AI snižují využívání frekvenčního pásma a náklady na infrastrukturu díky nástrojům pro analýzu a zpracování v kamerách. Kamery se dodávají s aplikacemi i-PRO: AI-VMD (video detekcí pohybu s AI) a AI Privacy Guard (k ochraně soukromí) od firmy Panasonic. Poskytují přístup k inteligentním bezpečnostním funkcím, jako detekce narušitele, podezřelých osob a zajišťují ochranu práv na soukromí jednotlivců pixelováním postav nebo tváří. Funkce je důležitá pro firmy působící v zemích, kde platí zákony o ochraně soukromí, jako např. GDPR. Tři novinky z řady aplikací i-PRO: AI Face, People a Vehicle Detection umožňují vyhledávání záběrů podle snímků tváří – i maskované – nebo předdefinovaných atributů osob a vozidel.

[Tiskové materiály Panasonic.]


Modena pomůže s pokročilou bezdrátovou komunikací

Zařízení Modena Hub a Hub+ přinášejí nové možnosti bezdrátové prezentace na centrálních obrazovkách jednacích místností. Modena Hub poskytuje bezdrátovou interakci mezi AV vybavením zasedačky a vlastním zařízením, které si přinesou účastníci jednání. Ve sdílený pracovní prostor lze proměnit jakoukoliv místnost, zasedačky, kanceláře s oddechovými zónami, posluchárny, salónky. Řešení pomůže vybavit pro spolupráci menší prostory (huddle rooms), které vyhovují trendu oddělit v kancelářských objektech týmy fyzicky. Problém není ani větší či členitý prostor, Modena Hub umožní promítat prezentaci na centrální obrazovku i na obrazovky zařízení účastníků schůzky, sdílet soubory, využívat další techniku (ozvučení). Modena Server dokáže jedním zařízením odbavit až sedm virtuálních zasedacích místností. Obsah lze přijímat připojením počítače s webovým či SW klientem nebo spuštěním aplikace Android TV přímo na chytré televizi. Umožňuje sdílení obrazovek, reprízování obsahu a konference s využitím několika kamer. Osobní zařízení mohou odesílat a přijímat prezentace na obrazovky notebooků, tabletů nebo mobilních zařízení ostatních účastníků.

[Tiskové materiály Audiopro.]


Při výběru snímače polohy – odměřovacího pravítka – se vyplatí sledovat inovace

Odměřovací pravítko je klíčovou částí obráběcího stroje. Díky němu stroj ví, kde se obráběcí nástroj nachází, a může přesně obrábět. Musí pracovat roky a zaručovat opakovatelnost a rozlišení v řádech nanometrů. V průmyslu používaná uzavřená pravítka musí být odolná vůči průniku kapalin, prachu, šponám. Pravítko musí přesně měřit roky bez nutnosti servisu, protože je ukryto ve stroji. Odolnost snímače proti vniknutí kapalin a nečistot je v pravítkách zajištěna přetlakem stlačeného vzduchu. který představuje část provozních nákladů. Moderní systémy ušetří až 70 % vzduchu. V pravítkách Fortis od firmy Renishaw jsou mechanické prvky zredukovány na minimum, lépe tak odolávají vibracím, je zaručena spolehlivost a nedochází k chybám v měření, hysterezi či vzniku axiální vůle. To má vliv na kvalitu tvaru a drsnost povrchu obrobků. Odměřovací pravítko Fortis se skládá jen z optického snímače polohy – vysokorychlostní kamery umístěné v uzavřené čtecí hlavě. Ta snímá pravítko s absolutní stupnicí s roztečí 30 μm. Pravítka mají dále laděný tlumič vibrací, který eliminuje vibrace vznikající při obrábění. Zvyšuje se spolehlivost poskytované polohové zpětné vazby.

[Tiskové materiály Renishaw.]