časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Krátké zprávy 2021/06

|

Kärcher představuje profesionální řadu produktů na bateriový pohon

Vlajkovým produktem je profesionální bateriový vysokotlaký čistič Kärcher HD 4/11 C, který lze napájet dvěma bateriemi současně. Baterie Battery Power a Battery Power+ jsou navrženy pro co nejefektivnější využití. Jsou odolné proti nárazu, vodotěsné (IPX5), výkonné a až o 50 procent rychleji nabité než lithium-iontové baterie běžně dostupné na trhu. Jednu baterii lze využít pro celé portfolio AKU pomocníků. Vestavěná elektronika se stará o stav baterie a dokáže zamezit jejímu přetížení, přehřátí, nebo naopak hlubokému vybití. Baterie jsou vybaveny přehledným LCD displejem a technologií reálného času, díky které je vždy vidět aktuální kapacita baterie v procentech, během práce je na displeji zobrazen zbývající čas výdrže baterie v závislosti na připojeném zařízení a při nabíjení zbývající čas do plného dobití baterie, to vždy na minutu přesně. V produktové řadě úklidové bateriové techniky pro profesionály je např. AKU vysavač, který si poradí se suchými i mokrými nečistotami, nebo kompaktní podlahové mycí stroje s odsáváním nečistot pro suché a neklouzavé podlahy ihned po vyčištění.

[Tiskové materiály Kärcher.]

Nová PTZ kamera Axis: 31× optický zoom, skvělý obraz ve tmě

Firma Axis Communications uvedla vysokorychlostní otočnou kameru AXIS Q6315- -LE. Kamera je určená k videodohledu za každého počasí i ve tmě a disponuje IR přísvitem s dosahem až 300 metrů. Snímač s procesorem nové generace zajistí lepší obraz, rozšířené možnosti videoanalýzy a efektivnější kompresi videa. Kamera AXIS Q6315-LE nabízí přesné laserové zaostření i ve tmě. Její schopnost vypořádat se s náročnými světelnými podmínkami podporuje technologie Lightfinder 2.0, díky které je i záběr v šeru barevně věrný a sytý. Kamera ostře snímá i pohybující se objekty. Díky funkci Speed Dry poskytuje jasný a ostrý obraz za deště. Je vhodná do otevřených prostranství s obtížnými světelnými podmínkami, jako např. parky, nebo tam, kde jsou potřeba detailní záběry ve forenzní kvalitě 24/7. Software Axis Object Analytics umožňuje detekovat a klasifikovat objekty v záběru, a přizpůsobit dohled. Funkce Autotracking 2 podezřelé osoby nebo vozidla označí a aktivně sleduje. Kameru lze propojit s multikamerovým hnízdem AXIS Q6100-E, a získat kompletní přehled o dění v plném rozsahu 360°.

[Tiskové materiály Axis Communications.]

Firma ZAT zmodernizovala řízení turbín slovenské vodní elektrárny

Česká firma ZAT úspěšně zmodernizovala další část řízení na vodní elektrárně Gabčíkovo. Konkrétně dokončila kompletní výměnu regulátorů turbín na blocích 7 a 8, kde byl nasazen nový typ kompaktního regulátoru turbíny SandRA CTC, který firma uvedla na trh v roce 2019. Jde o jednoduché a cenově dostupné řešení, které zvýší spolehlivost provozu řízené technologie a sníží provozní náklady. Přitom zachovává rychlost, výkon a možnosti komunikace robustního a zpravidla dražšího řešení. Kompaktní systémy firmy ZAT jsou v současné době řešením pro regulaci vodní turbíny u malých i velkých vodních elektráren. Lze je nasadit na jakýkoliv typ turbín. Příkladem využití kompaktních řešení na malých vodních zdrojích je před dvěma lety zmodernizovaná elektrárna Veľké Kozmálovce, která zajišťuje zásobu chladicí vody pro jadernou elektrárnu Mochovce.

[Tiskové materiály ZAT.]

Inteligentní video zvonek je nyní kompatibilní

Firma Netatmo oznámila kompatibilitu Inteligentního Video Zvonku s nejpoužívanějšími hlasovými asistenty: Siri od společnosti Apple, Google asistentem a Alexou od firmy Amazon. Video zvonek je od začátku kompatibilní s technologií HomeKit Apple. Po aktualizaci softwaru budou moci uživatelé využít i kompatibility s asistenty Alexa (Amazon) a Google asistent. Automatická aktualizace bude zdarma instalována všem Inteligentním video zvonkům včetně těch, které již byly uvedeny do prodeje. Zvonek uživateli zobrazí, kdo stojí za dveřmi a umožní mu odpovídat odkudkoliv. Video zvonek slouží také k zabezpečení vchodu do domácnosti – bezprostředně uživatele upozorní na to, když se někdo pohybuje poblíž dveří. Nyní je zvonek Netatmo kompatibilní s asistentem Alexou (Amazon). Uživatel může na připojené obrazovce Echo spot nebo Echo Show v reálném čase sledovat, co se děje před jeho domem. Stačí vydat hlasový příkaz: Alexa, show me the Doorbell. Rozhovor s návštěvou může uživatel zahájit pomocí hlasového příkazu: Alexa, answer the Doorbell.

[Tiskové materiály Netatmo.]

Firma Siemens uvádí na trh první průmyslový Wi-Fi 6 modul pro aplikace Průmyslu 4.0

Rozšiřuje portfolio síťových komponent pro průmyslová řešení IWLAN a představuje první průmyslový klientský modul na trhu Scalance WUM766-1 splňující nový standard bezdrátové sítě LAN IEEE 802.11.ax (Wi-Fi 6). Umožňuje výkonné bezdrátové připojení v krytí IP65. Kombinace IWLAN klientských modulů s přístupovými body Scalance WAM766-1 umožňují uživatelům implementovat aplikace Průmyslu 4.0, jako automaticky řízené vozíky (AGV) nebo dálkově ovládané jeřáby. Při rychlostech přenosu dat 1201 Mb/s mohou přístupové body propojit množství mobilních zařízení ve stísněných prostorech, např. systémy v oblasti logistiky. Síťové IWLAN komponenty lze použít mimo rozváděče, např. v železniční dopravě a v průmyslových aplikacích v náročném prostředí, díky průmyslovým schválením a robustní konstrukci s krytím IP65. Mobilní zařízení v IWLAN sítích lze deaktivovat pomocí funkce režimu spánku v kombinaci s digitálním vstupem/výstupem. To šetří energii, prodlužuje životnost a cykly údržby mobilních IWLAN zařízení napájených z baterií. Lze např. dosáhnut energeticky efektivnějšího provozu autonomních vozíků (AGV). Komponenty jsou vybaveny funkcí pro tzv. průmyslovou oblast s iPRP (Industrial Parallel Redundancy Protocol) pro redundantní datovou komunikaci přes WLAN.

[Tiskové materiály Siemens.]

Rozmach online nákupů urychlí nástup elektrických dodávek

Razantní nárůst obchodování přes internet je motorem inovací v segmentu lehkých užitkových vozidel (LCV). Brzy vstoupí na trh nová generace elektrických dodávek. Říká to analýza firmy LeasePlan What’s Next in LCVs. Podle ní evidovali loni provozovatelé e-shopů na světě každý měsíc v průměru přibližně 22 miliard návštěv. Letos vzrostou tržby e-shopů na 6,54 bilionu dolarů. Takové objemy vedou k zásadnímu navýšení počtu vozidel pro rozvoz zboží. Pro města to představuje ekologickou zátěž. Řada z nich automobilovou dopravu reguluje a do center zakazuje vjezd vozům s konvenčními motory. Tato tendence bude posilovat. Pro rozvážkové společnosti to představuje zásadní problém – s konvenčními vozidly nebudou moci zakázky doručit. Řešením jsou dodávky na elektrický pohon. Výrobci na vývoj reagují vývojem nových modelů. Vedle ekologie jsou trendy zvyšující se nároky na technologickou i bezpečnostní výbavu vozidel, pokročilé asistenty pro nouzové brzdění, na ochranu před bočním větrem, na detekci ospalosti řidiče atd. Více informací na www.leaseplan.com.

[Tiskové materiály LeasePlan.]