časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Krátké zprávy 2021/05

|

Studie ČVUT: České teplárenství nemusí být překážkou k naplnění klimatických cílů, potřebuje ale inovativní investice

V Česku stále přes 300 tisíc domácností využívá uhlí pro lokální vytápění. Čtyři z deseti domácností jsou vytápěny ze systému zásobování teplem, kdy 60 % tepla je vyrobeno na bázi uhlí. Odborníci z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze navrhují, jak se škodlivých emisí zbavit, kolik to bude stát a jak investovat. Nová studie Fakulty elektrotechnické ČVUT ukazuje cestu postupného přechodu k ekologickým řešením, včetně dočasného využití zemního plynu. Jde o první scénář realistické dekarbonizace teplárenství ve střední Evropě. Domácnosti ve střední a východní Evropě jsou typicky závislé na uhlí a plynu v teplárenství a mezinárodní výzkumné týmy problém doposud patřičně neřešily. Podle studie bude potřeba do roku 2030 investovat do teplárenství přes 98 miliard korun, zemní plyn může být ale vzhledem k cíli klimatické neutrality pouze přechodným palivem. Studie Klimaticko-energetické investice v teplárenství je ke stažení na adrese: https:// ekonom.feld.cvut.cz/cs/katedra/lide/valenmi7/cic2030/reports/ipp-teplarenstvi-report-final.pdf a manažerský souhrn na adrese: https://ekonom.feld.cvut.cz/cs/katedra/lide/ valenmi7/cic2030/reports/ipp-teplarenstvi-exec-summary-czech-final.pdf

[Tiskové materiály Fakulta elektrotechnická ČVUT.]


Nová řada SCARA robotů Stäubli TS2 zaujala silnou pozici na trhu s roboty

Nedávno tyto čtyřosé průmyslové roboty dostaly jedno z nejžádanějších designových ocenění Red Dot Design Award 2021 v kategorii Product Design. Jednou z nejzásadnějších novinek u těchto čtyřosých robotů je jejich jedinečný válcový pracovní prostor bez mrtvých míst, který je převratným řešením. Kompaktní uzavřený design s kabeláží vedenou vnitřkem ramene chrání roboty i výrobní prostředí před zbytečnými problémy. Kompletně utěsněné krytování s možností vývodu všech připojení pod patou robotu představuje ukázkové řešení hygienického designu. Všechny tyto přednosti dělají z robotů TS2 první volbu pro náročné aplikace ve farmacii, medicíně i potravinářství.

[Tiskové materiály Stäubli.]


Konsorcium Siemens Mobility – Škoda Transportation dodá Českým drahám 180 expresních vozů

Národní dopravce modernizuje flotilu vozů pro dálkové vnitrostátní a mezinárodní linky Zakázku na dodání 20 komfortních devítivozových netrakčních jednotek s nejvyšší provozní rychlostí 230 km/h získalo konsorcium Siemens Mobility – Škoda Transportation. Nasazení do provozu proběhne v letech 2024 až 2026. Kontrakt v hodnotě 12,5 miliardy korun umožní odebrat 182 vozů. Pro osobní přepravu ČD jich je určeno 180, zbylé dva si pořizuje Správa železnic pro účely testování tratí. Nové vlakové jednotky disponují řadou inovativních funkcí jako je technologie oken pro snazší průchod signálu mobilních telefonů do interiéru se zachováním tepelně-izolačních vlastností skel, nastavitelná sedadla v první i druhé třídě, nabíjecí zásuvky pro elektrokola či bezdrátové nabíjení mobilních telefonů v první třídě. K dispozici bude WiFi připojení, palubní informační a rezervační systém, dětské kino a místa pro 12 jízdních kol. Jednotky budou schváleny pro provoz v ČR a okolních státech (Německu, Polsku, Rakousku, Slovensku a Maďarsku). Interoperabilita vozidel je zajištěna specifikací TSI, řídicí vůz bude vybaven palubní jednotkou evropského vlakového zabezpečovače ETCS i národními vlakovými zabezpečovači.

[Tiskové materiály Siemens Mobility.]


Nový kolaborativní robot GoFa™ od ABB získal prestižní mezinárodní ocenění

Mezinárodní odborná porota udělila kolaborativnímu robotu GoFa™ cenu za inovativní produktový design Red Dot: Best of the Best. GoFa je nejrychlejší kolaborativní robot ve své kategorii, je schopen provádět širokou škálu operací. Je navržen k úzké spolupráci s člověkem bez nutnosti použití fyzického oplocení. Je vybaven pokročilými bezpečnostními funkcemi, včetně inteligentních senzorů na každé ose umožňující okamžité zastavení robotu, pokud dojde k neočekávanému kontaktu. Úkolem designérů bylo vytvořit intuitivní, uživatelsky přívětivý a přístupný design, který novým uživatelům zajistí snadné ovládání robotu. Design robotu GoFa se od tradičních průmyslových robotů liší, pohybuje se na pomezí průmyslového stroje a klasických moderních zařízení z oblasti spotřební elektroniky. Má štíhlá rovná ramena, působí uživatelsky přívětivě, přesto je schopen plnit náročné průmyslové úkoly. Barvy, výběr materiálu a povrchová úprava mu dodávají moderní vzhled. Jednoduchý design uživatelského rozhraní se dvěma tlačítky a světelným prstencem na konci ramene zajišťuje přívětivé ovládání. Je tak snadno ovladatelný pro nové uživatele, kteří moderní technologie využívají jako spotřebitelé a v oblasti průmyslu nemají zkušenosti.

[Tiskové materiály ABB.]


Zaostřeno na automatizaci

Druhé čtvrtletí roku 2021 bude ve firmě Conrad Electronic ve znamení automatizace. Zákazníci B2B si mohou na platformě Conrad Sourcing Platform vybírat ze specializované nabídky 100 000 produktů pro automatizaci a služeb. K dispozici jsou produkty z oblasti řízení, pneumatických systémů a pohonů, spínání, signalizace a komunikace. Uživatelé mohou pokrýt potřeby v oblasti provozních prostředků. Internetový obchod Conrad Smart Procure (CSP) je pro malé a střední podniky, velkopodniky a koncerny využijí systém ERP nebo eKatalog. Společnost dodává veškeré náhradní a opotřebitelné díly podnikům, které se zabývají průmyslovou údržbou, výrobou (speciálních) strojů, ale i výrobním podnikům pro zajištění údržby a provozu zařízení a strojů. B2B zákazníci si mohou vybírat ze značek Siemens, Wago, Phoenix Contact, Schneider Electric, Weidmüller, Tru Components a Lapp. Nabídka zahrnuje pneumatické produkty, řídicí jednotky s pamětí (PLC), průmyslové senzory, napájení, relé, průmyslové kabely a konektory, nářadí, testovací a měřicí přístroje pro automatizaci a spotřební materiál. Platforma Conrad Sourcing Platform je zajímavá pro vzdělávací zařízení, zařízení pro další vzdělávání a vysoké školy.

[Tiskové materiály Conrad Electronic.]


Čipy RFID významně urychlí expedici

Využití RFID kódů v logistice šetří peníze a usnadňuje práci ve skladech. Přínos systému ukazuje spolupráce firem Geis a závodu Siemens v Mohelnici při expedici elektromotorů. Technologie RFID je cenově dostupná a umožňuje přenos množství informací. Není nutné, aby se řidič manipulačního vozíku s paletou se zbožím musel zastavit, aby umožnil kolegovi ruční čtečkou načíst čárové kódy na skladových jednotkách či kusech. Zboží s RFID čipem (tagem) projede příslušnou bránou vybavenou snímacími anténami. Přenos signálu je bezdrátový. Zvukový signál oznámí, kolik ks skladových jednotek se načetlo a případně upozorní na nedostatek. Stejnou informaci poskytne i vizuální semafor a na dotykové obrazovce se zobrazí detaily nakládky. Technologii RFID zavedla logistická firma Geis se závodem Siemens v Mohelnici pro zajištění automatické nakládky elektromotorů do kamionů. RFID čipy v paměti přenášejí veškeré informace o každém jednotlivém motoru i o místě jeho určení ve formě magnetické pásky. Systém načte najednou 200 až 1 000 čipů za sekundu při nulové chybovosti, výrobek putuje ve správný čas na správné místo. Čipy jsou odolné proti teplotě, vodě i povětrnostním podmínkám.

[Tiskové materiály Geis.]