časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Krátké zprávy 2021/02

redakce ELEKTRO |

Nový mobilní osvětlovací systém pomůže malým letištím

Složit do vozíku, zapřáhnout za osobní auto a odvézt. To je jedna z výhod systému MoLiS, mobilní letištní světelné soustavy, vyvinuté českou firmou TRANSCON ELECTRONIC SYSTEMS ve spolupráci se Leteckým ústavem Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. MoLiS může na malých letištích nahradit zastaralé systémy. Využití najde i jako záložní soustava pro velká letiště či v případě, že je potřeba připravit přistávací dráhu v místě, které jako letiště běžně neslouží. Výsledkem spolupráce je prototyp systému určený pro dráhy do 1 200 metrů. Světelná soustava se vejde do vozíku za auto, v původní verzi potřebovala k převozu několik nákladních vozů. K soustavě MoLiS patří druhý vozík s větrným rukávem a osvětlením k němu, což je předpisy daná povinnost pro noční provoz na letišti. Oproti jiným soustavám není český systém napájen z baterií či solárních panelů, ale kabelovým rozvodem. Údržba systému pro malá letiště je jednodušší. Pro co nejnižší nároky na elektrický generátor k napájení systému se využívá systém technologie LED. Po „rozbalení“ a instalaci systému má letiště k dispozici kompletní osvětlení pro noční provoz letadel.

[Tiskové materiály TRANSCON ELECTRONIC SYSTEMS a Letecký ústav Fakulty strojního inženýrství VUT.]

 

Rosatom uvedl do provozu největší větrnou elektrárnu v Rusku

Rosatom uvedl do provozu největší větrnou elektrárnu v RuskuKočubejevská větrná elektrárna začala v lednu 2021 dodávat elektřinu na ruskou energetickou burzu. Elektrárna je druhým projektem společnosti NovaWind (divize ruské korporace pro atomovou energii Rosatom realizující projekty ve větrné energetice) a také největší větrnou elektrárnou v Rusku. Elektrárna leží v Stavropolském kraji na jihu Ruska a tvoří ji 84 větrných turbín o celkovém výkonu 210 MW. Firma elektrárnu začala spouštět v prosinci 2020. Díky zkušenostem s výstavbou a provozem větrných elektráren, zavedení sériové výroby komponent a systémů pro větrné turbíny a dodavatelskému řetězci, který zahrnuje i podniky Rosatomu, se realizují projekty ve větrné energetice systémově. Kočubejevská elektrárna byla postavena za dva roky. Rosatom nyní realizuje program stavby větrných elektráren v dalších třech lokalitách ve Stavropolském kraji a Rostovské oblasti. Do konce roku 2024 uvede firma do provozu větrné turbíny o celkovém výkonu zhruba 1,2 GW.

[Tiskové materiály Rosatom.]

 

Firma Siemens Mobility podepsala memorandum o porozumění k vybudování prvního vysokorychlostního železničního systému v Egyptě

Národní správa tunelů, vládní agentura v působnosti egyptského Ministerstva dopravy, a Siemens Mobility podepsaly prohlášení o porozumění (MoU) týkající se návrhu, instalace a uvedení do provozu prvního vysokorychlostního systému pro železniční dopravu v zemi spolu s místními společnostmi Orascom Construction S.A.E. a The Arab Contractors (Osman Ahmed Osman & Co.). Dohoda zahrnuje vybudování železniční sítě délky 1 000 km, první bude vysokorychlostní trať 460 km za tři miliardy dolarů. Siemens Mobility bude také poskytovat servis. Memorandum podepsali Essam Waly, prezident egyptské Národní správy tunelů, a Michael Peter, generální ředitel firmy Siemens Mobility 14. ledna 2021. První 460km vysokorychlostní trať spojí města El-Alamein u Středozemního moře s Ain Sokhna u Rudého moře a bude procházet novým administrativním hlavním městem. Trať bude určena i pro nákladní dopravu pro podporu hospodářského růstu v regionu. Firma Siemens Mobility integruje prvky portfolia a dodává kompletní železniční systémy.

[Tiskové materiály Siemens Mobility.]

 

Česká firma Hydropol postavila hydroelektrárnu Lavoreit v severní Itálii

Česká hydroenergetická skupina Hydropol uvedla do provozu vodní elektrárnu Lavoreit v italském regionu Furlansko-Julského Benátska. Na financování se podílela německá banka Bayerische Landesbank (BayernLB), částkou 120 milionů korun. Vodní dílo s výkonem 5 000 MWh, je úspěchem firmy v rámci investiční strategie v oblasti severní Itálie. Hydropol zde realizuje projekty v dalších třech regionech a finanční prostředky hodlá investovat právě do akvizic dalších ready-to-build projektů hydroelektráren v severní Itálii. Hydropol Group kromě italského portfolia projektů realizuje stavby elektráren např. ve Velké Británii či Indonésii. Celosvětově se blíží hranici 100 realizovaných projektů po celém světě. Nyní zaměřuje pozornost mimo jiné na projekty hydroelektráren v Kolumbii a Indonésii. Zkušenosti má i s projekty v Africe. Hydroelektrárna Lavoreit se nachází u města Tolmezzo v provincii Udine. Čerpá z potenciálu stabilně silného toku řeky Chiarsò, která pramení v Dolomitech u hranic s Rakouskem. Při výrobě využívá tradiční přetlakovou Francisovu vodní turbínu a spád téměř 50 metrů.

[Tiskové materiály Hydropol.]

 

Brněnský závod ABB vykázal rekordní objemy výroby

Jednotka Přístrojových transformátorů a senzorů minulý rok překonala historický rekord v objemu vyrobených kusů ročně, když těchto zařízení vyrobila 175 715. Překonala dosavadní rekord z roku 2017 o 14 %. Poptávka po produkci brněnské továrny je vysoká a výrobní linku letos čeká investice do automatizace pro navýšení kapacity. I přes automatizaci si brněnské ABB drží vysokou zaměstnanost asi 2 100 lidí. Roste poptávka po senzorech nahrazujících tradiční trafa díky menším rozměrům a nastavení SW. Senzory podobně jako transformátory jsou používány k monitorování elektrických sítí. Používají se např. ve větrných elektrárnách a růst poptávky je i výsledkem transformace energetiky k chytrým sítím, obnovitelným zdrojům a dalším technologiím. V roce 2017 bylo senzorů vyrobeno 25 tisíc, vloni už 45 tisíc. Poptávku po senzorech táhne i odbyt digitálních rozváděčů z další továrny ABB v Brně. Rozváděče UniGear byly mj. nainstalovány v mrakodrapu Burdž Chalífa. Továrna vloni získala zakázku v rámci projektu skupiny ABB na rekonstrukci plavidla Anna Nera. Rozváděče z Brna se starají o distribuci elektřiny v londýnském metru nebo v datovém centru Facebooku.

[Tiskové materiály ABB.]

 

Společnost Eaton představuje UPS Eaton 93PM druhé generace s novými funkcemi

Druhá generaci třífázového zdroje UPS Eaton 93PM představuje modulární a škálovatelnou konstrukci zdroje Eaton 93PM G2 umožňující správcům datových center navyšovat kapacitu a ochranu napájení.Technologie HotSync a Hot Swap zvyšují dostupnost žádaného výkonu. UPS má kybernetické zabezpečení a vzdálené monitorování. Modulární a škálovatelné provedení UPS je flexibilnější a efektivnější, umožňuje zvolit si požadovaný jmenovitý výkon a krokově zvyšovat podle rostoucích nároků zátěže. Díky výkonovým modulům s možností výměny za provozu a navýšení kapacity přidáním dalších modulů je navyšování kapacity efektivní a rychlé. Jednotky 50 nebo 60 kVA lze přidávat bez odstávky systému a odpojení kritické zátěže. U systému Eaton 93PM G2 nehrozí ztráta komunikace mezi jednotkami UPS a přepnutí na bypass díky funkci HotSync. Vysoká kybernetická bezpečnost je zajištěna síťovými kartami Eaton Gigabit Network a Industrial Gateway, které vyhovují standardům IEC 62443-4-2 a UL 29001-1.

[Tiskové materiály Eaton.]