časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Krátké zprávy

redakce ELEKTRO |

Pražská čtvrť Karlín má nové veřejné osvětlení

Městská společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP) pokračuje v oblasti Karlína v modernizaci veřejného osvětlení (VO). Karlínské náměstí a přilehlé ulice dostaly loni 59 nových stožárů VO, 91 LED svítidel a kompletní chytrý rozváděč VO – zapínací místo. Projekt navazuje na pilotní testování LED svítidel se senzory, který v oblasti Karlínského náměstí realizovala společnost Operátor ICT, a. s., v letech 2018 – 2020. Nyní lze přizpůsobit hladinu osvětlení a dosáhnout finančních úspor. Město ušetří na svícení a obyvatelé v okolí ocení snížení světelného smogu. Díky vzdáleným informacím o stavu svítidel město ušetří na údržbě. Dispečink může v reálném čase regulovat parametry a vidí i stav jednotlivých svítidel.

V případě poruchy technologie umožňuje dálkové vypnutí a zapnutí světel, řízení intenzity či nastavení minutového kalendáře pro plynulou změnu jejich jasu. V Karlíně byla instalována nová meteorologická a environmentální stanice. Ta měří parametry venkovního prostředí v oblasti. Má deset senzorů a umí měřit např. kvalitu ovzduší, teplotu, tlak nebo prachové částice. Data budou přístupná v rámci městské datové platformy GOLEMIO.

[Tiskové materiály Technologie hlavního města Prahy.]

Leasingová firma Arval chce v roce 2025 provozovat půl milionu elektromobilů

Firma nabídne i carsharing a pronájem elektrokol. Počet prodaných elektromobilů se meziročně zdvojnásobil, loni v září však činily prodeje podle Svazu dovozců automobilů jen procento z nových registrací. Zájem o elektromobily ovlivňuje vysoká cena. Zájem o hybridy a elektromobily je pro automobilky zásadní kvůli limitům emisí. Pomoci s prodejem mohou leasingové společnosti. Firma plánuje v Česku každoročně zdvojnásobit počet smluv na tyto vozy a globálně plánuje do roku 2025 provozovat půl milionu elektromobilů. Chce tak snížit o třetinu emise CO2 ve své flotile. Zájem o elektromobily a plug-in hybridní vozidla by mohli zvýšit poskytovatelé operativního leasingu. Firma chce do roku 2025 navýšit počet těchto vozů ve své flotile na půl milionu. S navýšením počtu elektroaut počítá i česká pobočka. Nyní provozuje 15 elektromobilů a vyšší desítky plug-in hybridů. Kromě podpory prodejů elektromobilů plánují leasingové firmy další řešení, která povedou ke snížení uhlíkové stopy a větší ekologii v dopravě, např. zavedení sdíleného provozu firemních vozů, včetně mobilní aplikace pro odemykání a startování těchto aut a operativní leasing elektrokol.

[Tiskové materiály Arval.]

Siemens nově připojil řídicí systém Logo! do cloudu pro lepší získávání dat

Siemens představil novou verzi logického modulu Logo! 8.3 s přímým připojením do cloudu. Programovací prostředí Logo! Soft Comfort 8.3 přináší aktualizaci pro konfiguraci cloudu přes Amazon Web Services, nastavení cloudového připojení a přístup k novému bezplatnému webovému editoru Logo! pro tvorbu uživatelských webových stránek a dashboardů v cloudu. Uživatelé mohou navrhovat vlastní design stránek a obsluhovat je z cloudu pomocí telefonu, tabletu či počítače. Webový server může pracovat přímo v cloudu. Umožní vizualizaci pro automatizační projekty, např. domovní, zahradní automatizace, ovládání strojů a sledování energií, nezávisle na lokalitě. Šifrovaná komunikace mezi cloudem a modulem Logo! 8.3 přes protokol TLS zabezpečuje přenos dat oběma směry (čtení i psaní). Dříve bylo pro získání a zpracování dat nutné přerušit provoz modulu, nyní přístup do cloudu v reálném čase umožňuje práci s daty za provozu. Ve verzi Logo! 8.3 bude k dispozici cloud Amazon Web Services. Další verze modulu Logo! se připojí do jiných cloudů např. Siemens MindSphere nebo Alibaba. Lze využít rozhraní Modbus, TCP/IP, Konnex bus (KNX) či Ethernet.

[Tiskové materiály Siemens.]

Vláknový popisovací laser s výkonem 20 W

Nový vláknový laserový systém 20 W s velmi krátkým pulsem LP-RV je vhodný pro popis na různé materiály, od podsvícených přepínačů pro automobily, elektronická zařízení, zdravotnické aplikace až po kovové součástky či plastové výlisky. Systém LP- -RV dosahuje pulsu v délce 1 ns. Tepelný účinek na obrobek je krátký a snižuje nežádoucí účinky, jako změna barvy, spálení či deformace. Výsledkem je kontrastní popis plastů. Délku pulsu laseru lze nastavit v sedmi krocích až na 200 ns. To umožňuje precizní popis kovových výrobků. Pro popis s vysokým kontrastem na kovových i plastových výrobcích stačí jeden laserový systém. Nízká produkce tepla umožňuje popis malých znaků 0,15 × 0,15 mm. Díky krátkému pulzu s vysokou rychlostí opakování LP-RV umí popisovat ve vysokém taktovacím čase. Tříjednotková konfigurace, oddělitelná laserová hlava, laserový oscilátor a kontrolér se rychle instaluje. Samotnou kompaktní popisovací hlavu lze přemístit a instalovat do výrobní linky a LP-RV je tak flexibilní a šetří čas pro údržbu. Laserová hlava má pasivní chlazení a krytí IP64 pro trvalé použití v prašném či olejem kontaminovaném prostředí.

[Tiskové materiály Panasonic.]

Netatmo uvádí na trh Inteligentní modulační termostat

Termostat je kompatibilní s kotli s řízením OpenTherm. Termostatem lze díky plánu vytápění přizpůsobit vytápění životnímu stylu a uživatel může přes aplikaci Home + Control ovládat vytápění na dálku. Funkcí Auto-Adapt a technologií OpenTherm termostat řídí vytápění v závislosti na venkovní teplotě a tepelných vlastnostech budovy. Termostat lze ovládat přes smartphone či tablet, pomocí aplikace Home + Control od firmy Legrand. Když se uživatel vrátí dříve domů, může zvýšit teplotu vytápění či zapnout vytápění před návratem z dovolené. Vytápění může být také ovládáno ručně na termostatu bez spuštění aplikace. Technologie OpenTherm mění teplotu vody v topné soustavě a lépe využívá kapacity kondenzačního kotle. Asistentem v aplikaci lze vytvářet plán vytápění kopírující životní styl členů domácnosti. Plán je sestavený na základě pěti otázek týkajících se zvyků obyvatel domácnosti. Ke snížení teploty dochází, když členové rodiny odcházejí do práce a topení se spouští před jejich návratem. Plánování je doplněné režimy Mimo domov a Ochrana proti zamrznutí, které upravují vytápění, pokud je uživatel několik dní mimo domov.
[Tiskové materiály Netatmo.]

Společnost Siemens Mobility získala schválení do provozu pro dvouzdrojovou lokomotivu Vectron Dual Mode

Minulý rok získala lokomotiva Vectron Dual Mode firmy Siemens Mobility schválení do provozu v Německu od Spolkového drážního úřadu (EBA). Zatím lokomotivy Vectron Dual Mode objednaly společnosti Railsystems RP, Mindener Kreisbahnen GmbH a Stern & Hafferl. Lokomotivy budou na elektrifikovaných úsecích trasy provozovány jako elektrické. Na úsecích bez trolejového vedení lze lokomotivy přepnout do dieselového režimu. Německá železniční síť je nyní elektrifikována asi ze šedesáti procent. Díky tomu jsou metropolitní oblasti a velká města, která mají elektrifikovanou síť, ušetřena od emisí generovaných dopravou. Doprava vlaků bez výměny lokomotiv zvyšuje rychlost a produktivitu nákladní dopravy.

Společnost Siemens Mobility získala schválení do provozu pro dvouzdrojovou lokomotivu Vectron Dual Mode

Lokomotiva Vectron Dual Mode využívá komponenty platformy lokomotiv Vectron. Je určena pro střídavé napětí 15 kV a je vybavena vlakovým zabezpečovačem PZB. V naftovém i elektrickém režimu dosahuje trakční výkon na obvodu kol 2 000 kW. Palivová nádrž lokomotivy má objem 2 600 litrů, nejvyšší provozní rychlost činí 160 km/h.
[Tiskové materiály Siemens Mobility.]