časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Krátké zprávy

Společnosti DB Regio Bayern a Siemens Mobility podepsaly smlouvu na 31 regionálních elektrických jednotek

Jednotky budou provozovány na tratích mezi městy Mnichov, Pasov a Řezno. Jde o vozidla dvou typů, společnost Siemens Mobility dodá 25 semidvoupodlažních elektrických trakčních jednotek Desiro HC a šest nízkopodlažních elektrických trakčních jednotek Mireo. Zkratka HC znamená High Capacity, tedy velkokapacitní vozidlo, určené pro příměstské železnice se silnou a stále rostoucí přepravní poptávkou.

Pro docílení velké přepravní kapacity, a to zejména ve spodních snadno přístupných podlažích, což je též důležité pro urychlení nástupu a výstupu cestujících na zastávkách a tím i zvýšení cestovní rychlosti, je použita inovativní semidvoupodlažní koncepce. Ta spočívá v kombinaci čelních trakčních nízkopodlažních jednopodlažních vozů s elektrickou výzbrojí na střeše a vložených netrakčních dvoupodlažních vozů. Díky tomu slouží prakticky celá půdorysná plocha vozů cestujícím.

[Tiskové materiály Siemens.]

 

Jaká chytrá zařízení míří do našich domovů?

Množství zařízení, které je možné zapojit do takzvaného Internetu věcí, každým rokem stoupá. Kamery u vchodových dveří a s nimi propojené videotelefony se za poslední roky výrazně rozšířily do celé řady domácností. Uživatelům pomáhají na vlastní oči zjistit, kdo aktuálně čeká před vchodem, v některých případech je díky nim možné registrovat i podezřelé osoby pohybující se kolem domu. Kamerová zařízení se neustále vyvíjejí, jedním z posledních trendů je jejich zaznamenávání biometrických údajů. Díky této technologii je dnes možné například odemknout některé chytré telefony.

Nyní se tato funkce dostává i do kamer, které jsou propojeny s vchodovými dveřmi a systémem jejich otevírání. Podobně jako v různých filmech situovaných do budoucnosti se tak nyní při rozpoznání obličeje rezidenta domácnosti vchodové dveře otevřou. Obzvláště nápomocné to může být zejména v případě, kdy si člověk omylem zabouchne dveře. Rázem nemusí volat zámečníka, pouze přiblíží svou tvář ke kameře a pro klíče se pohodlně vrátí.

[Tiskové materiály LESENSKY.CZ.]


Brno se může těšit na nové trolejbusy

Už za rok se cestující v Brně svezou novými trolejbusy. Dopravní podnik města Brna uzavřel smlouvu se společností Škoda Electric na dodání až 40 kusů nových kloubových nízkopodlažních trolejbusů Škoda 27Tr. Prvních dvacet do Brna dorazí do konce ledna 2022. Náklady na projekt činí 478 miliónů korun.

Trolejbusy Škoda 27Tr jsou čtyřdveřové kloubové vozy, které cestujícím nabídnou komfortní svezení v klimatizovaném a plně nízkopodlažním interiéru. Ten bude vybaven pohodlnými, částečně čalouněnými sedadly, USB nabíječkami a informačním systémem s LCD monitory. Samozřejmostí je i vyklápěcí plošina pro vozíčkáře.

Vzhledem k tomu, že karoserii výrobci dodává firma Solaris, vzhledově budou nové trolejbusy velmi podobné kloubovým autobusům Solaris, které DPMB pořídil v létě 2020.

[Tiskové materiály DPMB.]


Osvědčené a zároveň nové: iglidur E7 pro energeticky účinná kluzná pouzdra

Nízký součinitel tření nebo vynikající tlumení vibrací – to jsou vlastnosti, kterými tribo-polymerní materiál iglidur E7 potvrdil své silné stránky v samomazných lineárních posuvných prvcích firmy igus. Tento materiál firma, kterou v Česku výhradně zastupuje společnost HENNLICH, zařadila i do svého katalogu kluzných pouzder.


Prověřený a přece nový: Vibrace tlumící otěruvzdorný materiál iglidur E7 od firmy igus je nyní dostupný i ve formě kluzných ložisek

Iglidur E7 se již osvědčil v mnoha aplikacích, např. v objektivech kamer, dveřích vlaků i 3D tiskárnách. Uživatele si získal hlavně svou vynikající schopností tlumit vibrace. Společnost igus proto začala nový materiál iglidur E7 vyrábět i ve formě kluzných pouzder.

Nový materiál je vhodný pro pantová ložiska nebo ložiska s integrovaným senzorem. Další možnosti použití jsou například balicí a textilní stroje nebo technologie výroby nábytku.

[Tiskové materiály HENNLICH.]


V Brně budou vznikat nové typy elektronových mikroskopů

V brněnském technologickém centru americké firmy Thermo Fisher Scientific se budou vyrábět zcela nové elektronové mikroskopy.

Jedním z nových mikroskopů, které se budou v moravské metropoli vyrábět, je kryoelektronový mikroskop Thermo Scientific Tundra. Jedná se o přelomový vědecký přístoj, který umožňuje široké využití metody kryoelektronové mikroskopie.

“Kryoelektronová mikroskopie umožňuje vědcům detailně popsat biologické struktury a tím pomáhá v boji s nejrůznějšími nemocemi. Tato technika je využívána hlavně při studiu bílkovin, které jsou při ní prudce zmrazeny (asi –200 °C). Zkoumané vzorky jsou tak ochráněny před znehodnocením svazkem elektronů a zároveň dochází k zastavení všech vnitřních procesů, což umožňuje následné zobrazení struktury bílkoviny. Kryoelektronová mikroskopie hrála obzvlášť důležitou roli při výzkumu viru SARS-CoV-2. I díky ní máme v současné době několik vakcín,” řekl Petr Střelec, generální ředitel Thermo Fisher Brno.

[Tiskové materiály Thermo Fisher Scientific.]

 
ABB uvádí na trh novou generaci kolaborativních robotů

ABB rozšiřuje svoji nabídku kolaborativních robotů o novou řadu GoFa™ a SWIFTI™, které doplňují nabídku kolaborativních robotů YuMi® a Single Arm YuMi®. Jsou určeny k automatizaci procesů vyžadujících větší nosnost, sílu a vyšší rychlosti a představují efektivní řešení pro zvýšení výroby v mnoha odvětvích, jako je např. elektronika, zdravotnictví, logistika, spotřební či potravinářský průmysl a další.

Ovládání nových kolaborativních robotů GoFa™ a SWIFTI™ je intuitivní. Zákazníci budou schopni obsluhovat kolaborativní robot vzápětí po instalaci bez nutnosti hlubších programovacích znalostí či speciálního školení, což umožní automatizaci v mnoha nových průmyslových odvětvích.

Nové kolaborativní roboty GoFa™ a SWIFTI™ navazují na úspěch řady robotů YuMi, prvních skutečně kolaborativních robotů na světě, které byly uvedeny na trh v roce 2015. Kolaborativní roboty YuMi, jež spolupracují s člověkem, jsou využívány v hromadných výrobách i malých podnicích a laboratořích po celém světě a provádějí operace, jako je šroubování, montáž elektroniky a elektrických součástek, výroba ventilů a USB klíčů či testování vzorků na COVID-19 v laboratořích.

[Tiskové materiály ABB.]