časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Krátké zprávy

redakce ELEKTRO | www.eel.cz

Radar LR250 s novou anténou pro měření hladiny kapalin

Siemens představuje nový radarový vysílač pro měření hladiny kapalin Sitrans LR250 PLA s polypropylenovou čočkovitou anténou. Použité polypropylenové a FKM materiály jsou odolné proti korozi a vhodné k použití v široké škále chemikálií. Sitrans LR250 je průmyslové zařízení poskytující odečty hladiny pro řízení zásob nebo řízení kritických procesů. Svou anténou a designem čočky je určeno k měření hladiny korozivních chemikálií. Nový Sitrans LR250 podporuje digitalizaci a je k dispozici s protokoly HART (z angl. Highway Addressable Remote Transducer), Profibus PA nebo Foundation Fieldbus. S grafickým průvodcem pro rychlé nastavení (Quick Start Wizard) může být Sitrans LR250 připraven k provozu během několika minut, jeho ruční infračervený programátor navíc podporuje lokální programování. Zpracování signálu Process Intelligence zajišťuje spolehlivost a bezúdržbový provoz. Sitrans LR250 je účinný nástroj vhodný pro kapalné látky a kapaliny s výpary ve velkých nádržích a procesních nádobách s míchadly a pro média s nízkou permitivitou.

[Tiskové materiály Siemens.]

 

Chytré bude v blízké budoucnosti také řízení úklidu ve firemním sektoru

Plánování úklidu v kancelářských a průmyslových budovách bude podle firmy Kärcher probíhat automaticky podle počasí, počtu pracovníků a návštěvníků. Chytrý systém nahlásí nutnost doplnit zásobníky, uklidit výtahy či objedná čisticí prostředky. Systémy zaznamenají časy, dobu úklidu, úspěšnost a vše reportují do online aplikace. Zaměstnanci úklidu shromáždí data, která se přenesou do systému. Evidence lokálně umístěnými čárovými kódy se provede skenerem. Kódy umístěnými na úklidovém vozíku se nahlásí speciální úkoly, škody v místnosti (osvětlení, klimatizace) či doplnění zásobníků. Data se přenesou do systému a budou online. Vedoucí zkontrolují kvalitu a budou mít přehled o problémech. Řešení propojí procesy úklidu a správu flotily čisticích strojů do platformy a v jednom systému zkombinují pracovníky úklidu, autonomní stroje, inteligentní plánování a využití dat. Autonomní robot by měl bezpečně a ekonomicky pracovat na všech površích. Senzory strojů musí zajistit práci ve složitém prostředí a provoz bez kolizí v různých situacích. Člověka nelze v blízké budoucnosti v úklidovém segmentu nahradit. Vidí místnost, správně identifikuje akce, rozdělí pracovní kroky, najde řešení pro problémy – toho nebudou stroje zatím schopny. Úklid budoucnosti je využití lidských schopností, strojů a komunikačních systémů.

[Tiskové materiály Kärcher.]

 

GREEN Solar a Siemens Energy vytvoří koncepci pro bezuhlíkovou strategii města

Německé město Herzogenrath se 46 000 obyvateli plánuje pokrýt do roku 2030 veškerou spotřebu bezemisní energií díky výstavbě nového systému – energetické farmy. Firmy GREEN Solar Herzogenrath GmbH a Siemens Energy pro město připraví ekonomicky životaschopný koncept se zajištěním financování od země Severní Porýní-Vestfálsko, federální německé vlády a podpory EU pro uhelné regiony. Koncept řešení pro město Herzogenrath vychází ze solární elektrárny GREEN Solar a zahrnuje mimo jiné rozšíření výroby sluneční energie a vybudování řady větrných turbín. Nadbytečná energie z obnovitelných zdrojů bude uložena a v době, kdy nebude k dispozici slunce ani vítr, bude z úložiště dodávána do domů všech obyvatel města. Teplo produkované procesy, stejně jako vyrobené z obnovitelných zdrojů se využije k zásobování místních domácností „zeleným“ teplem sítí dálkového vytápění. Projekt nazvaný Herzogenrath kromě elektřiny a tepla pro domácnosti počítá s elektřinou a také vodíkem pro elektromobily. Součástí projektu je zařízení na výrobu vodíku. Elektrolyzér Siemens Silyzer přemění přebytečnou elektřinu na vodík, který bude uložen pro výrobu elektřiny a tepla nebo použit přímo k pohonu automobilů.

[Tiskové materiály GREEN Solar a Siemens.]

 

Generátory ozonu od Diametralu míří na pulty prodejních řetězců i do zahraničí

Zařízení pro dezinfekci veřejných prostor, domácností a vozidel s názvem VirBuster začaly nabízet hobbymarkety v České republice. Český výrobce technologických pracovišť, společnost Diametral, začal na počátku koronavirové krize vyrábět generátor ozonu určený k dezinfikování velkých prostor, jako jsou ordinace, školní třídy, fitcentra, divadla, domácnosti nebo prostředky hromadné dopravy. I v současné době je jediným českým výrobcem takovéhoto druhu zařízení, který drží všechny potřebné certifikáty a osvědčení. Začátkem září Diametral začal generátor s obchodní značkou VirBuster dodávat maloobchodním řetězcům českých hobbymarketů. Výrobce ho dodává ve čtyřech výkonových kategoriích a dvou provedeních ovládání i na zahraniční trhy: do Itálie, Řecka, Rakouska, Finska, Švédska, Norska a dalších států.

[Tiskové materiály Diametral.]

 

Firma Netatmo uvádí inteligentní videozvonek do prodeje

Díky němu uživatelé vidí, kdo stojí u dveří bez ohledu na to, kde se nachází. Když návštěva zazvoní, uživatel obdrží na mobilní telefon upozornění a může s příchozími komunikovat. Zvonek se postará i o zabezpečení vchodu. Zaznamená-li pohyb cizí osoby kolem vchodu, uživatele upozorní. Uživatel zvonku vidí, kdo je před dveřmi, i když není doma. Zvonění návštěvy zaznamená na mobilním telefonu a v podobě videohovoru rozhodne, zda bude s návštěvou hovořit, ať už je doma, či není. Uživatel může na dálku instruovat kurýra, kam uložit zásilku, nebo přivítat hosty z kuchyně, kde připravuje večeři. Zařízení chrání domov před vniknutím cizí osoby a posiluje pocit bezpečí při podezření na vloupání. Umělá inteligence rozliší člověka a náhodný pohyb. Při podezření na pohyb u vchodu uživatel na mobilní telefon obdrží upozornění a nahraje se videozáznam. Uživatel mobilním telefonem osobu osloví a odradí od přiblížení. Nastavení zvonku lze upravit. Uživatel rozhodne, zda zvonek v případě detekce osob odešle upozornění a vytvoří videozáznam. Může zvolit možnost, že upozornění budou zasílána a videozáznamy budou nahrávány v případě, když někdo zazvoní. Funkce Alert-Zones určí zvláštní oblasti, kde budou osoby zjišťovány. Zvonek bude zasílat upozornění, když se zde něco odehraje. Funkce zvonku jsou zdarma, včetně zálohování videozáznamů. Historie hovorů a videozáznamů je ukládána na šifrovanou kartu microSD. Pro vzdálené ovládání je nutná Wi-Fi a aplikace Netatmo Security. Full HD kamera má širokoúhlý objektiv o 140°. Funkce HDR vyrovná změny v intenzitě světla. IR vidění zajistí ochranu domácnosti i v noci, uživatel vidí obličej návštěvy i ve tmě.

[Tiskové materiály Netatmo.]

 

Bezdrátové řešení ViewSonic usnadní používání vlastních zařízení pro pracovní účely

Firma představuje bezdrátové prezentační displejové řešení (WPD), které se skládá z 4K displeje CDE20 s úzkým rámečkem. Série CDE20 je vybavena softwarovými nástroji pro sdílení, spolupráci a řízení. Patří mezi ně myViewBoard Display, ViewBoard Cast a myViewBoard Manager. Řešení dovoluje účastníkům snadno sdílet informace, podporuje spolupráci a umožňuje efektivně spravovat zařízení. Displeje série CDE20 jsou dostupné v pěti velikostech: 43", 55", 65", 75" a 86". Lze je integrovat do většiny AV systémů, včetně systémů Crestron, Extron a AMX. Přístroje série CDE20 jsou vybaveny softwarem přehrávače médií a mohou být vybavena modulem Intel Unite Certified Slot-in OPS (Open Pluggable Specification) PC pro transformaci na dynamický obsahový HUB. Podporují systémy vzdálené konfigurace a správy obsahu, zatímco WiFi moduly nabízejí bezdrátový přenos obsahu. Pomocí myViewBoard Display mohou účastníci schůze zrcadlit plochu svých notebooků na WPD. Stačí použít prohlížeč a synchronizovat s ID displeje a jednorázovým heslem.

[Tiskové materiály ViewSonic.]