časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Krátké zprávy

redakce ELEKTRO | www.eel.cz

Chytřeji a rychleji s novými sadami Go Wireless od firmy Eaton

Naprogramované sady Go Wireless firmy Eaton usnadňují instalaci ovládacích prvků pro osvětlení, stmívání a ventilační jednotky včetně regulace vytápění. Sady Go Wireless jsou přizpůsobeny nejčastěji používaným aplikacím. Řešení je rychlé a spolehlivé. Každá sada obsahuje aktor a naprogramované bezdrátové tlačítko, které umožňuje umístit ovládací prvky na vybrané místo, třeba na sklo. Tlačítka jsou kompatibilní s rámečky rozměru 55 mm od výrobců elektroinstalačního příslušenství. Výhodami řešení Go Wireless jsou dlouhá životnost baterie a obousměrná bezdrátová technologie. Instalace vypínačů vytvoří novou inteligentní vrstvu, kterou mohou zákazníci aktivovat a přejít na chytrou domácnost přidáním dalších vypínačů, časovače, simulace přítomnosti atd. Základní sadu lze doplnit o bezdrátovou jednotkou xComfort Bridge umožnující spínání osvětlení a zásuvek ze Smartphonu. Skupinu světel lze ovládat pomocí uživatelsky definovaných scén, nebo použít centrální tlačítko pro zhasnutí světel při odchodu. Součástí jsou Astro hodiny pro spouštění scén při východu či západu slunce.

[Tiskové materiály Eaton.]


 

Nové řídicí kabely Chainflex M mají o 20 procent tenčí strukturu

Po čtyřech letech výzkumu představil specialista na pohybové kabely firma igus, zastoupená v česku společností HENNLICH, nové řídicí kabely CF880/ /CF881 a CF890/CF891. Až o dvacet procent tenčí struktura kabelu zajišťuje menší poloměry ohybu. To šetří instalační prostor uvnitř energetického řetězu i náklady. Řada Chainflex M má testovanou životnost pět milionů cyklů a je poskytována s tříletou zárukou. Nová řada kabelů Chainflex M je nyní k dispozici jako řídicí kabely s vnějším pláštěm z PVC (CF880/CF881) nebo igusPUR (CF890/ CF891) s nebo bez stínění. Firma igus výrobky testuje za reálných provozních podmínek ve vlastní zkušební laboratoři o rozloze 3 800 metrů čtverečních v Kolíně nad Rýnem. Testy probíhají až do úplného selhání kabelu.

[Tiskové materiály HENNLICH.]


Firma Schneider Electric inovovala řešení systému řízení zátěže TeSys™ island

TeSys island je digitalizovaný a objektově orientovaný systém řízení zátěže a poskytovatel dat pro požadavky Průmyslu 4.0. Díky pokročilé diagnostice a provozním datům zlepšuje výkonnost, ovládání zátěže a omezuje prostoje. Modulární provedení TeSys island nabízí úspory výrobcům OEM zjednodušením elektroinstalace během montáže, úspory při implementaci díky snadné konektivitě v různých provozech a úspory při vzdálené údržbě. Aplikační avatary TeSys island, které byly přidány do stávající knihovny funkčních avatarů, jsou digitální objekty s integrovanou předprogramovanou funkcí. Dva nové konfigurovatelné aplikační avatary, pro čerpací aplikace a pro dopravníkové aplikace, jsou navrženy pro integraci do stávajících systémů připojením na vazební člen sběrnice TeSys island a na I/O moduly. Režim ovládání si uživatel zvolí jako dálkový (řízený PLC), autonomní (řízený procesní změnou) nebo místní (řízený operátorem). Funkce avataru umožňují flexibilní provoz systému řízení digitální zátěže TeSys island autonomním režimem ovládání nebo způsobem prediktivních alarmů, kdy systém TeSys island generuje alarmy a upozorní na hrozící poruchu dříve, než k ní dojde na úrovni zátěže.

[Tiskové materiály Schneider Electric.]


Česko je lídrem v nanotechnologiích nejen díky účinným rouškám

Česká republika se v posledních letech zařadila mezi „nanovelmoci“ a je světovým lídrem ve vývoji a průmyslové výrobě nanovláken. Na vzestupu jsou tuzemské nanotechnologie i v dalších oborech. „Čeští nanotechnologové vyrábějí prokazatelně nejlepší hologramy na světě. Češi jsou také první a dosud jediní, kdo zvládl výrobu nanooptiky pro běžná svítidla a čidla. Produkujeme globálně nejúčinnější nanotechnologické čističky vzduchu na bázi fotokatalýzy. V tuzemských nanotechnologických firmách se vyrábí třicet procent světové produkce elektronových mikroskopů,“ uvedl předseda Asociace nanotechnologického průmyslu Jiří Kůs. V souvislosti s epidemií COVID-19 se zájem o sektor výroby nanovláken znásobil. „Poptávka po českých produktech z nanovláken se za posledních šest měsíců rapidně zvýšila a spolu s ní i zájem o další nanotechnologické výrobky. V některých českých firmách jde o více než tisícinásobné zvýšení poptávky. Veřejnost v souvislosti s ochranou proti respiračním onemocněním objevila účinné nanovlákenné filtry v ústních rouškách a respirátorech nejvyšší třídy ochrany. Díky tomu se lidé začali více zajímat také o ostatní tuzemské nanotechnologie,“ doplnil Kůs.

[Tiskové materiály MEDIA JOURNAL.]


Chytřejší domov

Podle ČSÚ se náklady na vytápění a ohřev vody podílejí na výdajích české domácnosti asi šesti procenty. Řešení chytrého vytápění přináší komfort i úspory. Netatmo nabízí několik možností pro boilery pro dálkové i elektrické vytápění. Uživatelé s individuálním vytápěním plynem, pevnými palivy či tepelnými čerpadly mohou ke kontrole spotřeby tepla využít chytrý termostat, který se snadno instaluje a ovládá přes aplikaci Energy. Inteligentní termostatické hlavice Netatmo (v balení je šest nastavitelných adaptérů) lze použít i v domácnosti s dálkovým vytápěním. Uživatelé si nastaví teplotu v každém pokoji a optimalizují tak spotřebu energie. Renovace domova je také čas k instalaci chytré venkovní kamery pro vzdálené sledování dění v okolí domu počítačem, tabletem či telefonem. Venkovní kamera Netatmo používá algoritmus umělé inteligence, který rozliší mezi osobou, zvířetem či vozidlem a přizpůsobí upozornění zaslaná na zařízení uživatele. V případě nebezpečné události může uživatel ihned jednat, spustit alarm či zavolat policii.

[Tiskové materiály Netatmo.]


 

Elektrowin recykluje s hasiči už desátým rokem, nově pro ně připravil Recykloligu

Více než 1 600 sborů dobrovolných hasičů se zaregistrovalo do projektu Recyklujte s hasiči, jehož spuštění v roce 2011 inicioval kolektivní systém Elektrowin. Ten nyní pro hasiče v rámci projektu nachystal soutěž s názvem Recykloliga. V každém měsíci od července do prosince lze za realizovaný sběr starého elektra získat jeden los. Případná výhra bude zaslána na účet hasičského sboru. Hrát se bude o 20 výher v hodnotě 34000 korun. Prvních 10 bude vylosováno v říjnu za období červenec až září, druhá polovina v lednu 2021 za období od listopadu do prosince. Připravena je ještě cena 10 000 Kč pro Super vítěze. Podmínkou účasti v soutěži je realizace alespoň jednoho svozu elektroodpadu v měsíci podle podmínek programu Recyklujte s hasiči. Sbor zorganizuje sběrnou akci a za elektrospotřebiče dostane odměnu. Případná výhra v Recyklolize je bonus. Elektrowin aktivní sbory od začátku finančně podporoval. Od startu projektu do konce roku 2019 bylo na odměnách hasičům vyplaceno 35 mil. korun.

[Tiskové materiály Elektrowin.]