časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Korugované trubky

|

číslo 11/2005

Korugované trubky

(tiskové oddělení společnosti Kopos Kolín a. s.)

V posledních letech se stále častěji ukládají kabelová vedení pod zem. Tak je tomu např. v případě průmyslových nebo silničních staveb, železničních tratí, letišť nebo elektráren – tedy obecně všude tam, kde je navrhováno trasování energetických a sdělovacích vedení. Jak ale zajistit účinnou a dlouhotrvající ochranu kabelů? Vhodným řešením jsou korugované trubky (vlnité elektroinstalační trubky, tzv. chráničky), které urychlují práci a snižují náklady na výkopové práce, neboť při jejich pokládce jsou dostačující mělčí a užší výkopy.

V dalším textu budou podrobně popsány korugované trubky Kopoflex a Kopodur, které jsou určeny k ochraně zemního vedení a již několik let standardně patří do nabídky společnosti Kopos. Tyto trubky se vyrábějí jako dvoustěnné z bezhalogenového polyetylenu. Díky technice dvojité stěny (uvnitř hladká, vně zvlněná) má trubka vynikající mechanické vlastnosti, především schopnost snášet vysoké dynamické a statické zatížení (odolnost stlačení větší než 450 N/200 mm). Oba výrobky jsou vysoce odolné proti agresivním látkám, takže své uplatnění najdou i např. v chemickém průmyslu. Kopoflex i Kopodur jsou zařazeny do třídy hořlavosti C3, a nejsou odolné proti ultrafialovému záření.

Obr. 1.

Obr. 1. Vysoce ohebné korugované trubky Kopoflex

Díky modernímu způsobu výroby se vnitřní a vnější část celého výrobku formuje do homogenního celku během jediné výrobní operace. To umožňuje unikátní technologická linka na výrobu korugovaných trubek, kterou společnost Kopos vlastní od srpna 2004. Podobná zařízení jsou na světě ještě jen tři, dvě v Evropě (Německo, Švédsko) a jedno v USA. Výhodou této linky je především zdvojnásobení rychlosti výroby a úspora materiálu, daná řešením na bázi dvojité stěny, která umožňuje snadnou manipulaci při překládce a ukládání trubek. Standardní barvou korugovaných trubek je červená, na přání zákazníka je lze vyrobit i v jiných barvách (obr. 1).

Trubky Kopoflex jsou vysoce ohebné, a to i při poměrně malých poloměrech ohybu. Konce trubek lze uzavřít zátkami, které brání vniknutí nečistot. Vysoká ohebnost a pevnost stěn jsou předpokladem pro možné použití i při ochraně přípojek vody nebo plynu. Trubky v délkách po padesáti metrech s nasazenou spojkou na jednom konci a se zavedeným protahovacím drátem, který usnadňuje zatažení kabelu dovnitř trubky, se dodávají v kotoučích.

Obr. 2.

Obr. 2. Profesionální pokládka chrániček

Tuhé trubky Kopodur jsou neohebné. Jsou k dispozici ve standardní délce 6 m (jiné rozměry na přání) a dodávají se na paletách. Každá trubka je na jednom konci standardně opatřena spojkou. Pro ohyb systému se používají kolena (45° nebo 90°), jež jsou na obou koncích pro snadné napojení opatřena spojkou. Na obr. 2 je ukázka profesionální pokládky korugovaných trubek (chrániček), které jsou určeny pro mechanickou ochranu všech druhů energetických a telekomunikačních vedení.

Při ukládání více trubek do výkopu se pro lepší uspořádání a přehlednost dodávají i distanční rozpěrky, a to podle potřeby dvou-, čtyř-, šesti- nebo osminásobné. Rozpěrky je možné vzájemně spojovat. Oba výrobky se standardně vyrábějí v červené barvě pro použití pod zem. Pro pozemní vedení výrobce doporučuje černou barvu, která je více odolná proti ultrafialovému záření. K dodání jsou i jiné barvy podle přání zákazníka.

Další informace o výrobcích společnosti Kopos Kolín a. s. mohou zájemci získat v inzerátu na obálce tohoto čísla nebo na adrese:

KOPOS Kolín a. s.
Havlíčkova 432
280 94 Kolín IV
tel.: +420 321 730 111
fax: +420 321 730 811
e-mail: kopos@kopos.cz
internet: www.kopos.cz