časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

KOPOS KOLÍN a. s. – elektroinstalační materiál

|

číslo 12/2005

KOPOS KOLÍN a. s. – elektroinstalační materiál
Slavnostní otevření nové administrativně-výrobní haly

(Kolín, 3. listopadu 2005, jk) Počátkem října byly v areálu KOPOS Kolín a. s. dokončeny dostavba a modernizace nové administrativně-výrobní haly, které začaly vloni na podzim. Do demoličních, stavebních prací a technologického vybavení budovy bylo investováno 300 milionů korun.

Obr. 1. Moderní budova a hala KOPOS Kolín a. s.
Obr. 1.

Důvodem výstavby byla především snaha vedení společnosti o zásadní modernizaci areálu (obr. 1). Ta musela začít u nevyhovujícího stavu dosavadních výrobních i kancelářských prostor. V nové hale čeká zaměstnance podstatně příjemnější pracovní prostředí a výrazně se také zlepší bezpečnost práce. V budově s rozšířeným výrobním zařízením a většími skladovacími prostorami bude tok materiálu mnohem plynulejší, což bude mít pozitivní vliv na produktivitu práce a úsporu režijních nákladů.

Obr. 2.

Obr. 2. Výrobní technologie v nových halách

Modernizace trvala dvanáct měsíců a probíhala za plného provozu. Realizace projektu byla rozvržena do dvou fází. V první etapě, od října 2004 do počátku dubna letošního roku, byly zdemolovány starší, nevyhovující budovy a byla zahájena stavba první části nové haly. V polovině roku 2005 byla dobudována administrativní sekce a pokračovala výstavba druhé části výrobních prostor. V moderní budově o rozloze dvanáct tisíc metrů čtverečních už dnes funguje 30 extruzních linek (obr. 2).

Obr. 3.

Obr. 3. Z tiskové konference k otevření nové haly

KOPOS Kolín a. s., největší český výrobce elektroinstalačního materiálu, zaznamenává rychlý růst. Od roku 1997 otevřel deset poboček především ve východní Evropě a v Asii a z domácího dodavatele se vyvinul ve firmu s podílem na světovém trhu. Tržby z exportu v tomto roce zatím činí 43 %.

Společnost trvale spolupracuje s vysokými školami. Její devítiletá spolupráce s katedrou jaderné fyziky Univerzity Karlovy vyvrcholila letos v létě, kdy KOPOS dodal odstiňovací systém pro urychlovač částic do střediska pro jaderný výzkum CERN ve Švýcarsku (o tomto projektu jsme informovali v ELEKTRO č. 11/2005 na str. 14).

Firma, jejíž historie sahá až do roku 1926, se vždy specializovala na výrobu elektroinstalačního materiálu. V současné době v České republice zaměstnává 356 lidí. Věkový průměr zaměstnanců KOPOS Kolín a. s. je 41 roků a průměrná délka pracovního poměru činí více než jedenáct let.

Obr. 4.

Obr. 5. Z typického sortimentu elektroinstalačního materiálu KOPOS Kolín a. s.

Rekonstrukce podniku přinesla 50 nových pracovních míst, s dalším rozšiřováním zaměstnanecké báze se počítá i v následujícím roce. Podle odhadů generálního ředitele společnosti MUDr. Josefa Vavroucha by se v blízké budoucnosti mělo obsadit dalších patnáct až třicet nových kvalifikovaných pozic.