časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Kopos investuje na Ukrajině

|

číslo 1/2004

trh, obchod, podnikání

Kopos investuje na Ukrajině

Kolínská akciová společnost Kopos, jeden z největších tuzemských výrobců elektroinstalačního materiálu, zahájí příští rok výrobu v novém závodě v ukrajinském městě Kyjev. Výrobní hala je již postavena a nyní čeká na vybavení výrobní technikou. Celková investice zde přesáhla 12 mil. korun. V ukrajinském závodě se bude vyrábět část sortimentu elektroinstalačních kanálů pro místní trh.

Kopos Kolín navazuje na tradici výroby elektroinstalačního materiálu, který se ve firmě vyrábí již od roku 1926. Mezi hlavní typy výrobků (je jich více než 3 500 ) patří např. elektroinstalační lišty a kanály, pevné i ohebné trubky, krabice a veškeré příslušenství.

V uplynulých devíti letech se firma zaměřila především na investice do moderních výrobních postupů i techniky. Jen v roce 2002 bylo do nových extruzních linek, vstřikovacích lisů a modernizace nástrojárny vloženo více než 89 mil. korun. Vložené prostředky jsou nezbytné pro udržení špičkové kvality výrobků společnosti a k zabezpečení jejího dalšího růstu. Firma má mimo jiné vlastní vývojové oddělení, oddělení konstrukce i nástrojárnu. Je schopna splnit i velmi náročné požadavky zákazníků. Dobu zkušebního provozu nových výrobků zkrátila na minimum.

Kromě zásobování domácího trhu je pro Kopos velmi důležitý i export. Ten zejména v posledních několika letech dosahuje meziročního nárůstu 20 až 40 %. Právě na Ukrajině je očekáván velký růst odbytu. A to byl i důvod pro to, investovat přímo do výroby v tomto teritoriu.

Firma vyváží své výrobky do 23 zemí, největší odběratele má v bývalých zemích SNS, v pobaltských republikách a její speciální produkty se uplatňují také např. ve Velké Británii, Francii či ve Švédsku. Obchodní politika firmy, postavená na dobrém servisu, kompletně vybavených skladech a dobře zajištěném finančním krytí dceřiných společností, se pozitivně projevila např. v Polsku. Zde firma získala podstatnou část tamního trhu v oboru kabelových chrániček.

Kopos Kolín zakončil loňské hospodaření částkou vyšší než 491 mil. korun a čistým ziskem 7,4 mil. korun. Letošní plán počítá s tržbami okolo 508 mil. korun a se ziskem přes 22 mil. korun. Společnost zaměstnává 308 pracovníků v mateřském závodě a dalších 80 v dceřiných společnostech. Kopos Kolín je držitelem certifikátu ISO 9001, osvědčení Bezpečný podnik a obhajuje ekologický certifikát ISO 14001.