časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Kopos dodal odstiňovací systém pro CERN

|

číslo 11/2005

Kopos dodal odstiňovací systém pro CERN

Společnost Kopos Kolín a. s. dodala odstiňovací systém pro urychlovač částic do výzkumného střediska CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire, Evropská rada pro jaderný výzkum) poblíž Ženevy. Mezinárodní vědecký tým zde vyvíjí urychlovač LHC (Large Hadron Collider, obří urychlovač částic), který má být uveden do provozu v roce 2007. Jedním ze dvou hlavních experimentů na urychlovači LHC je projekt ATLAS, jehož úkolem je zaznamenat, co probíhá při vzájemných srážkách protonů s extrémně vysokými energiemi. Z hlediska provozu experimentu na urychlovači LHC je jeho významnou součástí tzv. neutronové stínění. To brání šíření neutronů a doprovodného záření gama do experimentu a jeho okolí i do okolí samotného urychlovače. Tak jsou před radiací chráněny nejen elektronické součásti detektoru, ale i obslužný personál.

Obr. 1.

Ukázka odstiňovací neutrostopové tvarovky z Koposu

Kopos Kolín a. s. uspěl v náročném výběrovém řízení na dodání odstínění urychlovače pro CERN. „Pro CERN jsme dodali obklady, které stíní dvě části detektoru. Odstínění muselo být absolutní. Vyrobili jsme jakési cihly plněné speciální chemickou náplní na bázi borovaného polyetylenu. Těmi bylo celé stínění obloženo za účelem úplného potlačení neutronů. Důležité bylo i řešení tvaru a vzájemného překrývání,„ uvedl MUDr. Jiří Vavrouch, obchodní ředitel akciové společnosti Kopos Kolín.

Společnost Kopos Kolín a. s. byla založena v lednu 1996 a navázala na předchozí existenci společnosti s ručením omezeným Kopos Kablo Kolín, jež vznikla privatizací státního podniku Kablo Kolín. Kopos se zaměřuje převážně zaměřuje na výrobu elektroinstalačního úložného materiálu, investuje do výzkumu a vývoje. V současné době zaměstnává 347 lidí. Prestižní zakázka pro CERN nepochybně svědčí o tom, že se vývoj této společnosti ubírá správným směrem.