časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Koordinovaná sada svodičů SALTEK třídy B + C s ventilovou charakteristikou

|

číslo 6/2004

inovace, technologie, projekty

Koordinovaná sada svodičů SALTEK třídy B + C
s ventilovou charakteristikou

RNDr. Jozef Dudáš, SALTEK s. r. o.

Koordinace svodičů prvního a druhého stupně je velmi důležitá. Jestliže se zanedbá, mohou být při blízkém a/nebo přímém úderu blesku zničeny svodiče druhého stupně, popř. i část chráněného zařízení. Koordinační vzdálenost svodičů SALTEK prvního stupně řady FLP-A35 a druhého stupně řady SLP-275 by měla být 10 m (měřeno po kabelu), nebo musí být mezi prvním a druhým stupněm instalována rázová oddělovací tlumivka RTO.

Obr. 1

U objektů s malým odběrem elektrické energie a přitom dostatečným prostorem v rozváděči to není problém. Tlumivka RTO-35 zabírá prostor dvou modulů a typ RTO-63 (pro 63 A) čtyř modulů na liště DIN 35 mm (šířka RTO-16 pro 16 A představuje pouze jeden modul). Problémy s koordinací však vznikají v průmyslových objektech s velkým odběrem elektrické energie, kde je elektronika umístěna v bezprostřední blízkosti hlavního rozváděče, a dále v objektech malých rozměrů, s nedostatkem místa v rozváděči (kontejnery základnových stanic GSM, měřicí domky produktovodů, vodárny).

Proto společnost SALTEK uvedla na trh koordinovaný svodič bleskových proudů (první stupeň, třída B) typu FLP-A35-0.9 (obr. 1). Vzhledem k jeho vnitřnímu uspořádání a pomocnému obvodu je zajištěna ochranná napěťová úroveň (zbytkové přepětí) pouhých 900 V, a proto je koordinován se svodiči řady SLP-275 druhého stupně i při nulové vzdálenosti a bez použití rázových oddělovacích tlumivek. Prvky prvního a druhého stupně tedy mohou být v jednom rozváděči v těsné blízkosti, jak ukazuje schéma na obr. 2.

Sada 3× FLP-A35-0.9 + SLP-275/3 představuje špičkové technické řešení s minimálními nároky na prostor i na finanční prostředky. Jde přitom o plnohodnotnou dvoustupňovou ochranu. Zde na místě šířky šesti modulů je plnohodnotný první stupeň se svedeným proudem větším než 100 kA (10/350) a plnohodnotný výkonný druhý stupeň se svedeným impulsním proudem činícím více než 100 kA (8/20). Je to podstatný rozdíl oproti jiným tzv. ventilům nn, kde je za vestavěný druhý stupeň pokládán malý varistor v pomocném zapalovacím obvodu. Takovýto varistor bývá běžně používán ve třetím stupni, např. v chráněných zásuvkách. Proto je tedy při přepětích způsobených bleskem značně ohrožen a jeho stav musí být indikován. Kombinace FLP-A35-0.9 a SLP-275 je naproti tomu bezproblémová při každém přepětí – atmosférickém i spínacím. Dokonce může bez problémů svádět krátké (8/20) i dlouhé (10//350) proudové impulsy.

Obr. 2

Obr. 2. Schéma zapojení kombinace 3× FLP-A35-0.9 + SLP-275/3 v bezprostřední blízkosti v jednom rozváděči bez koordinačních oddělovacích tlumivek – společné předjištění pro první a druhý stupeň se instaluje pouze v případě, že vstupní jistič je větší než 125 A

Bezvýfukové jiskřiště popisovaného svodiče nevyžaduje žádný ochranný prostor. Samotný svodič s propustností až 35 kA (10/350) zabírá na liště DIN 35 mm místo o velikosti pouze jednoho modulu. To představuje velkou úsporu místa – v případě třífázové verze se svedeným proudem větším než 100 kA (10/350) je na liště DIN zapotřebí prostor velikosti jen 52 mm. Ochranný potenciál 900 V je přitom plně dostačující pro silnoproudé přístroje (stykače, jističe, relé). Svodiče druhého a třetího stupně jsou tudíž zatěžovány minimálně. S novým koordinovaným svodičem bleskových proudů SALTEK FLP-A35-0.9 je možné technicky podstatně zlepšit řešení přepěťové ochrany ve velkých i malých objektech, uspořit potřebný prostor, snížit ochranný potenciál a prodloužit životnost přiřazených svodičů druhého a třetího stupně.

Sada třífázových svodičů přepětí typu SLP-275/3 svede celkový proud až 120 kA (8/20). Použité varistory se přitom vyznačují dlouhou životností. Pro případ přetížení jsou osazeny termickým odpojovačem s optickou signalizací stavu, přičemž je možné zvolit i signalizaci na dálku (typ SLP-275/3S). Těmito vlastnosti a vynikající cenou se kombinace svodičů třídy B + C FLP-A35-0.9 + SLP-275 řadí ke špičce ve svém oboru.

SALTEK s. r. o.
Arkalycká 1
149 00 Praha 4
tel./fax: 272 942 470
fax: 267 913 411
http://www.saltek.cz