časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Kontrola přístupu mobilem

|

z německého originálu časopisu de, 1–2/2009,
vydavatelství Hüthig & Pflaum Verlag GmbH München,
upravil Ing. Josef Košťál, redakce Elektro
 
Pro zabezpečenou osobní autorizaci v soukromých domech nebo firemních objektech lze nyní používat mobily vybavené bezdrátovým komunikačním systémem Bluetooth. Dveře, popř. garážová vrata se automaticky otevřou, přiblíží-li se autorizovaná osoba. Tato inovace z Rakouska využívá průmyslový systém bluetooth třídy 1 a svou vhodnost pro použití v praxi již osvědčila.
 
Bezklíčové zavírací systémy jsou v současné době přijatelným řešením, a to především tam, kde jsou ve správě klíčů vázány značené finanční prostředky.
 
Rakouská společnost Sorex Wireless se specializuje na vývoj aplikací, které rozmanitým způsobem využívají průmyslovou bezdrátovou komunikaci Bluetooth. Sortiment výrobků zahrnuje systémy řízené bezdrátovou komunikací Bluetooth jak pro kontrolu přístupu a docházky (obr. 1), tak pro logistická řešení spojená s agendou objednávek (obr. 2).
 

Mobil jako klíč

 
Během posledního desetiletí se neuvěřitelným tempem prosadila technika mobilních telefonů jako individuální komunikační prostředek a ovlivnila značným způsobem každodenní život snad každého z nás. Nyní se s výrobkem Sorex WirelessKey objevuje nová dimenze této techniky – dveřní zámky nebo garážová vrata lze automaticky otevírat mobilem s bezdrátovou komunikací Bluetooth. Mobil je možné použít jako elektronický klíč ihned po vybalení z originálního obalu. Instalace nebo změny na přístroji, s výjimkou aktivování funkce Bluetooth, nejsou třeba. Vedle dveří určených k automatickému ovládání bezdrátovým komunikačním systémem Bluetooth se instaluje modul, který přijímá bluetoothové signály z mobilu a předává spínací signály příslušné zavírací technice. K tomuto účelu jsou zde používány elektromechanické zámky (obr. 3) nebo otvírače dveří. Příslušný mobil je pak přihlášen a registrován v systému na základě jediného zadání desetimístného kódu. Od tohoto okamžiku je mobilní telefon při svém přiblížení k příslušným dveřím jednoznačně identifikován a zámek, resp. dveře se otevřou. Přitom nejsou přenášena žádná data, takže je při přenosu vyloučena špionáž.
 
Aktivační vzdálenost lze volit v rozmezí několika centimetrů až asi čtrnáct metrů. Jako doplňková bezpečnostní uzávěra může sloužit např. povolovací klávesa umístěná na stěně, kterou je třeba ještě stiskem aktivovat. Modul bezdrátového klíče lze použít jak uvnitř, tak vně objektu.
 

Použití v soukromém domě

 
S výrobkovou variantou Basic mohou soukromí uživatelé řídit např. vstupní dveře nebo garážová vrata, přičemž lze na modulu přihlásit (registrovat) až deset různých uživatelů. Řízení probíhá přímo na modulu. S otevřením dveří mohou být spojeny další funkce, jako např. deaktivace poplachového zařízení nebo zapnutí osvětlení. Výhoda tohoto systému spočívá kromě v bezpečnosti bezdrátové komunikace Bluetooth také v pohodlí – mobilní telefon se stal pro většinu lidí zcela neodmyslitelným předmětem každodenního života, který stejně každý nosí vždy sebou. V budoucnu by se tak mohl člověk zbavit nutnosti nosit u sebe klíče.
 

Rozšířené řešení pro profesionální oblast

 
Profesionální verze tohoto systému má kapacitu až 2 500 uživatelů na jeden modul. Řízení je centrální přes příslušnou podnikovou síť prostřednictvím speciálně vyvinutého softwaru. Tuto verzi lze integrovat do systému centrálního zpracování dat podniku, což má tu výhodu, že oprávnění je možné kdykoliv přidat nebo odebrat. Každý profesionální modul má kromě toho k dispozici vlastní internetovou adresu (IP adresu), takže tento systém mohou používat i podniky s rozptýlenými pracovišti.
 
Sorex WirelessKey je vhodný pro ověřování pracovníků, ke kontrole vstupu a sledování docházky. Pro každého jednotlivého pracovníka lze naprogramovat individuální schéma, ve kterém bude např. definováno, pro které dveře a pro jaké časové období bude jeho mobil autorizován. Od okamžiku autorizace nebudou muset pracovníci nosit již žádné klíče, ale budou prostě jen vstupovat do podnikové budovy prostřednictvím mobilního telefonu. Tento systém šetří čas a náklady. Další výhody jsou možnost mezinárodního použití s využitím systému Bluetooth, jakož i téměř nulové riziko výpadku a jednoduchá manipulace.
 
Obr. 1. Kontrolu přístupu mobilním telefonem s Bluetooth umožňuje systém Sorex WirelessKey
Obr. 2. Napojení systému na logistiku zvyšuje efektivitu objednávkového procesu
Obr. 3. Elektromechanické klíče poskytují vysoký stupeň bezpečnosti
Obr. 4. „Sezame, otevři se!“, přicházím