časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Kontrola a monitorování měničů frekvence přes Ethernet

|

číslo 6/2005

Kontrola a monitorování měničů frekvence přes Ethernet

Trend vývoje v oblasti uživatelských rozhraní Fieldbus nezadržitelně spěje k řešením na bázi Ethernetu. Proto se společnost Danfoss Drives rozhodla uvést na trh ethernetové řešení, které je kompatibilní s existujícími měniči VLT®.

Uživatelské rozhraní FC-bus

Ethernet Master je rozhraní (interface) mezi ethernetovou sítí a uživatelským rozhraním Danfoss FC-bus (označovaným také jako standardní uživatelské rozhraní Fieldbus).

Toto externí zařízení může být umístěno na montážní lištu DIN; vyžaduje napájení pouze 24 V DC. Jeden Ethernet Master může řídit až šestnáct měničů frekvence. Je kompatibilní s těmito typy měničů Danfoss VLT®:

  • VLT® 2800,
  • VLT® 5000,
  • VLT® 5000 flux,
  • VLT® 6000,
  • decentrální měniče VLT®,
  • VLT® Automation Drive.

Ethernet Master je připraven pro komunikaci s programem PLC běžícím na ModbusTCP nebo Ethernet/IP.

Nabízí také otevřený vstup TCP, přes který jsou telegramy s protokoly FC bezpečným způsobem posílány z ethernetové sítě do uživatelského rozhraní FC-bus a zpět.

Zmiňované rozhraní bude přitažlivé pro současné i nové zákazníky, kteří potřebují kontrolovat a sledovat měniče frekvence prostřednictvím sítě Ethernet. Mnoho zákazníků ocení zvláště možnost sledovat a opravovat chyby na dálku po internetu.

Toto řešení však není vhodné pro systémy, které vyžadují výměnu velkých objemů dat.

Interface WEB

Ethernet Master s webovým rozhraním umožňuje přístup na vestavěný webový server, na který lze vstoupit prostřednictvím jakéhokoliv standardního internetového vyhledávače v ethernetové síti. Tato funkce dovolí uživateli rychle získat přehled provozních stavů připojených měničů frekvence a rychle diagnostikovat a opravit chyby na dálku. U vybrané skupiny parametrů nabízí webové rozhraní z bezpečnostních důvodů pouze přístup ke čtení, který je navíc chráněn heslem.

Snadná konfigurace

Ethernet Master lze snadno konfigurovat. Všechna nastavení na uživatelském rozhraní FC-bus jsou autodetekována a Ethernet Master automaticky rozpozná připojené měniče frekvence.