časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Konference Ochrana před bleskem v prostředí s nebezpečím výbuchu v průmyslu

|

Konference Ochrana před bleskem v prostředí s nebezpečím výbuchu v průmyslu

Agentura IRIS Havířov spolu s VVUÚ, Sdružením požárního a bezpečnostního inženýrství a firmou DEHN + SÖHNE uspořádala v Ostravě-Radvanicích 30. listopadu 2006 mezinárodní konferenci pod názvem Ochrana před bleskem v prostředí s nebezpečím výbuchu v průmyslu. Cílem konference bylo poskytnout účastníkům poznatky nejen o ochraně před výbuchem podle nařízení vlády č. 406/2004 Sb. z hlediska zdroje iniciace – elektrické jiskry, ale především o ochraně před bleskem podle nového souboru norem ČSN EN 62305. Náplň konference byla zaměřena na pracovníky v plynárenském, petrochemickém a potravinářském průmyslu. Součástí konference byly také praktické ukázky výbuchu nafty, metanu, uhelného prachu a sušeného mléka. V jednotlivých přednáškových blocích přednášející prezentovali aktuální odborná i legislativní témata:

Nebezpečí výbuchu jako jedno ze základních rizik a filozofie jejich eliminace
Používáním vhodných protivýbuchových prvků lze výrazně snížit negativní účinky možných havárií v průmyslových provozech a ochránit zdraví a životy obsluhujícího personálu, jakož i hmotné statky.

Obr. 1.

Zkušenosti ze zpracovávání dokumentace o ochraně před výbuchem dle nařízení vlády č. 406/2004 Sb.
Nařízení vlády č. 406/2004 Sb. z druhého června 2004 transponuje do českého právního řádu směrnici Evropského společenství 1999/92/ES (ATEX 137) o bližších požadavcích na zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví zaměstnanců v prostředí s nebezpečím výbuchu, jejímž cílem je zajištění vyšší úrovně ochrany zdraví a bezpečnosti zaměstnanců. Stanovuje zaměstnavatelům minimální požadavky na posouzení rizik výbuchu a jejich snížení a současně ukládá povinnost zpracovat o tomto posouzení písemný doklad – dokumentaci o ochraně před výbuchem.

Ochrana před bleskem, ochrana před přepětím – rizika a statistiky
Velké množství instalací elektronických přístrojů představuje riziko vzniku škod v důsledku nejen úderu blesku a přepětí, ale i spínacích přepětí v sítích nn. Bylo prezentováno riziko úderu blesku a rovněž riziko zranění třetích osob jako následek chybné dokumentace, instalace a nedostatečné údržby zařízení.

Iniciační schopnosti elektrické jiskry
Příspěvek se zabýval teorií elektrických jisker a hodnocením metod zjišťování míry nebezpečí iniciace elektrické jiskry výbušných souborů. Sumarizoval poznatky ohledně iniciace elektrickou jiskrou.

ČSN EN 62305 Ochrana před bleskem v prostředí s nebezpečím výbuchu
Soubor norem ČSN EN 62305 obsahuje požadavky na ochranu stavby, uvnitř i v jejím blízkém okolí, před hmotnými škodami a dále na ochranu živých bytostí před úrazem dotykovým a krokovým napětím. Platí pro projektování, instalaci, revizi a údržbu LPS pro stavby bez omezení s ohledem na jejich výšku, dosažení ochranných opatření před úrazem živých bytostí dotykovým a krokovým napětím.

ČSN EN 62305 Ochrana před bleskem v prostředí s nebezpečím výbuchu v praxi
Příspěvek byl věnován návrhu ochranných opatření před bleskem a přepětím pro kompresorovou stanici plynovodního potrubí v Raibachu (Rakousko).

Stanovení požárně technických charakteristik a technickobezpečnostních parametrů prachů, plynů a par kapalin v souvislosti s aplikací nařízení vlády č. 406/2004 Sb.
Nejspolehlivější způsob, jak získat co nejpřesnější informace o výbušnosti a hořlavosti dané hořlavé látky, je experimentální ověření a následné popsání zkoušek s využitím požárně technické charakteristiky v souladu s vyhláškou MV č. 246/2001 Sb.