časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Konference Ochrana před bleskem a přepětím pro informačnětechnické sítě

|

14. října 2010 uspořádala firma Dehn + Söhne v prostorech Kulturního střediska Novodvorská v Praze 4 konferenci na téma ochrana před bleskem a přepětím pro informačnětechnické sítě. V úvodní části konference Ing. Jiří Kutáč představil knihu Ochrana před bleskem a přepětím z pohledu soudních znalců, ve které jsou popsány případy škod ve slaboproudých obvodech. Dále se věnoval rozboru vzniku a příčin škod způsobených bleskem a přepětím. Objasnil také problematiku vyhledávání rizik pro informačnětechnické obvody z pohledu soudního znalce podle souboru norem ČSN EN 62305-1 až -4.
 
Hlavním bodem programu konference byla přednáška zástupce firmy Dehn + Söhne z Německa Dipl. Ing. Thomase Weisse (tlumočil Jan Hájek), ve které představil systém nepřetržitého sledování provozního stavu svodiče Blitzductor® XT a světovou novinku Blitzductor® XTU. Klíčovým prvkem systému nepřetržitého monitoringu je modul DRC MCM XT. Tento výrobek umožňuje dálkový přenos dat přes rozhraní RS-485. Je především vhodný pro rozsáhlejší aplikace svodičů přepětí, např. v dopravě, ve výpočetních centrech, v zásobování energiemi atd. Svodič bleskových proudů a přepětí Blitzductor® XTU je originální v tom, že jako první na světě je nezávislý na hodnotě provozního napětí do 180 V. Přitom ochranná úroveň svodiče je odvozena od tohoto napětí a odpovídá normě ČSN EN 61643-21.
 

Další informace o této novince lze získat na stránkách společnosti Dehn + Söhne (www.dehn.cz) nebo na portálu Elektrika.cz (www.elektrika.cz/yellowline2010).