časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Konference Diagnostika 2007

|

Konference Diagnostika 2007
11. až 13. 9. Nečtiny

Ve Školicím centru Západočeské univerzity v Plzni v nedalekých Nečtinách se počátkem září uskutečnila mezinárodní konference Diagnostika 2007 na téma elektrotechnické diagnostiky. Osmým ročníkem tato konference navázala na tradici konferencí pořádaných Katedrou technologií a měření ZČU.

Potřeba vysoké kvality technických parametrů elektrických zařízení a jejich bezporuchové funkce s sebou nese rostoucí požadavky na jejich vlastnosti a parametry a jejich sledování. Konference Diagnostika 07 si proto dala za cíl prezentaci výsledků v této důležité oblasti.

Program tří jednacích dnů byl rozdělen do několika bloků:

  • Diagnostické laboratorní metody,
  • Provozní měření a zkoušky elektrických zařízení,
  • Sledování struktury a vlastností materiálů a prvků pro elektrotechniku,
  • Ostatní diagnostické metody a šetření.

Bloky obsahovaly odborné přednášky, kterým byl vymezen časový prostor 10, maximálně 15 minut. Tyto na první pohled krátké časové úseky však nutily přednášející soustředit se na podstatné věci problematiky a naopak u posluchačů udržovaly pozornost, protože šíře témat, představovaných diagnostických metod a řešení odborných problémů byla velmi pestrá.

Vedení konference tvořil tým složený ze zástupců technického vysokého školství ČR i SR (ZČU Plzeň, ČVUT Praha, STU Bratislava, ŽU Žilina, TU Košice), a také průmyslu (ETD Transformátory s. r. o. Plzeň, Škoda Electric s. r. o. Plzeň. Tradiční programovou součástí konference byly i firemní prezentace dalších spolupracujících firem.

Diagnostika, konkrétně elektrotechnická diagnostika, je vědeckovýzkumná disciplína, proces rozpoznávání, technika testování, která zajišťuje informace na všech úrovních vzniku, výroby i provozu elektrotechnických zařízení. Diagnostika je neodmyslitelnou součástí technického světa vůbec a tím je i nedílnou součástí moderní elektrotechniky. Svým působením v podstatě provazuje základní složky elektrotechnické výroby a materiálové inženýrství (jako zdroj moderních materiálů) s technologickými procesy (jako přímou výrobní složkou).

Diagnostika podává také informace o chování zařízení v provozu v daných podmínkách. Její velkou předností je nesporně i možnost tvorby předpovědi dalšího chování reálných objektů během jejich provozu – prognózování zbytkové životnosti zařízení.

redakce Elektro

Obr. 1. Iniciátorem a garantem konference je Katedra technologií a měření ZČU v čele s prof. Ing. Václavem Mentlíkem (zcela vlevo)
Obr. 2. Konference Diagnostika
Obr. 3. Shromáždění účastníků v zámeckém parku

Celý příspěvek lze ve formátu PDF stáhnout zde