časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Konference DIAGNOSTIKA ’03

|

číslo 11/2003

referáty

Konference DIAGNOSTIKA ’03

Již šestý ročník mezinárodní vědecké konference Diagnostika ’03 se konal koncem letošního září na zámku v západočeských Nečtinách. Konferenci uspořádalo Oddělení elektrotechnologie Katedry technologií a měření Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni.

Obr. 1.

Zatímco prvního ročníku konference v roce 1993 se účastnilo přibližně 50 přednášejících, letos počet účastníků překročil stovku. Proto i zámek Nečtiny, ležící přibližně třicet kilometrů severně od Plzně, nebyl pro konání konference zvolen náhodně – je to dnes školicí a studijní centrum ZČU a poskytuje dostatečné stravovací i ubytovací kapacity. Svou současnou funkcí jakoby nepřímo navazuje na svůj původní účel – leží na staré obchodní stezce z Čech do říšské Falce a země franské, na které se již odnepaměti vyměňovalo zboží, poznatky a informace mezi evropskými kulturami.

Konference Diagnostika ’03 si kladla za cíl vytvořit prostředí pro výměnu vědeckých poznatků, navazování nových a prohlubování stávajících kontaktů pracovníků z oboru diagnostiky elektrických zařízení a výzkumu v oblasti elektrických prvků a systémů ve všech oborech elektrotechniky.

Témata přednášek byla rozdělena do čtyř odborných okruhů – stejnosměrná měření a metody, metody pro studium výbojové činnosti a ostatní střídavá měření, provozní zkoušky elektrických zařízení, sledování struktury a vlastností materiálů a prvků pro elektrotechniku. Každý z těchto okruhů byl naplněn několika desítkami přednášek s velmi kvalitním obsahem. Autoři přednášek se rekrutovali jak z vysokého školství, tak z firem a podniků s příslušným zaměřením. Cenná, i když tradiční, byla i účast slovenských kolegů, např. z STU Bratislava nebo TU Košice.

V kolegiální atmosféře konference se jednotliví předn ášející potýkali s časem vymezeným pro svá vystoupení, více však s četnými dotazy z pléna, neboť bez nadsázky lze říci, že co posluchač, to odborník. Dotazy i odpovědi ale svědčily o hluboké odbornosti diskutujících, ale především o zájmu zúčastněných o jednotlivá témata a o prezentování svých zkušeností či úhlech pohledu na dotyčnou problematiku. V tomto kontextu byla i účast redakce ELEKTRO na zmiňované konferenci užitečná – pro navázání perspektivních kontaktů s předními elektrotechnickými odborníky. Z čistě redakčního pohledu se v podstatě každý z příspěvků uvedených v doprovodném sborníku přednášek může ucházet o pozici hlavního článku v časopisu ELEKTRO.

Obr. 2. Obr. 3.

Konference Diagnostika ’03 však přinesla i hlubší poznatek: všeobecně rozšířený dojem, že elektrotechnika jako odborný a vědecký obor v České republice ztrácí, nebo dokonce vyklízí pozice čistému „dovozu informací“, není zcela na místě. Úloha dovozu a obchodu i v oboru elektrotechniky během posledního desetiletí jistě mohutně nabyla na významu, ale vědeckou erudici a aplikaci výzkumu nevytěsnila. Svědčí o tom nejen obsah přednášek konference, ale i aktivní účast perspektivních doktorandů.

Aby bylo možné v současné době, ale i v budoucnosti z čeho vycházet a na co navazovat, k tomu velmi významně napomáhá i konference Diagnostika. Neboť co je z technického hlediska obsahem pojmu „diagnostika„? Diagnostika analyzuje a odstraňuje příčiny a projevy poruch a poškození systému, zvyšuje jeho výkonnost, tlumí poruchové stavy, usnadňuje průběh procesu, informuje o funkci, struktuře a formě subsystémů. To vše uvedená konference bezesporu plní již od počátku jejího pořádání. Spletitý systém výzkumu, školství a odborné praxe v ČR je vývojem posledních let totiž trochu poškozený, málo výkonný, nesnadno rozlišitelný a špatně strukturovaný. Přejme proto konferenci Diagnostika a jejím pořadatelům ze ZČU hodně zdaru i do dalších ročníků.