časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Konektorový systém gesis a komponenty EIB Wieland

|

číslo 6/2002

Inovace, technologie, komponenty

Konektorový systém gesis a komponenty EIB Wieland

Michal Bečán, SCHMACHTL CZ s. r. o.

Obr. 1.

Konektorový systém gesis je systém poměrně známý, o němž byly v časopise ELEKTRO zveřejněny informace již dříve. V tomto příspěvku jsou zmíněny některé vlastnosti tohoto systému a jeho vazba na systémy EIB.

Obr. 2.

Gesis je moderní elektroinstalační systém pro duté prostory (podhledy, dvojité podlahy, kanály a duté příčky). Hlavními výhodami jeho instalace jsou rychlost a variabilita. Logickým pokračováním systému gesis jsou prvky EIB.

Systém gesis byl doplněn o komponenty pro rozvod komunikace EIB, dále o kombinované rozbočovací prvky, umožňující větvit a napojovat silová vedení a vedení EIB současně. Díky barevnému a mechanickému klíčování konektorů nelze vzájemně zaměnit jednotlivé typy konektorů – toto opatření zamezuje vytváření chyb při montáži. Všechna zařízení EIB a konektory gesis lze propojit s plochým vodičem (obr. 1). S použitím tohoto plochého kabelu, který slučuje vodič silové části 5 × 2,5 mm a stíněnou linku EIB, je možné vytvořit velmi přehlednou jednoduchou a výkonnou instalaci.

Na systém gesis přímo navazují aktory a senzory typové řady V a M opatřené konektory.

Obr. 3.

Ploché aktory EIB řady V (obr. 2)
Ploché aktory gesis EIB V jsou navrženy jako vícefunkční, s jejichž pomocí lze řešit kompletní ovládání menšího kancelářského modulu. Vzhledem ke své malé vestavné výšce jsou určeny pro montáže do podhledů a přímo na strop. Příklad zapojení modulu kanceláře s plochým aktorem je uveden na obr. 4. Ploché aktory řady V jsou vyráběny v těchto kombinacích:

  • dva spínané výstupy (230 V/16 A) a výstup pro ovládání žaluzie (230 V/8 A),
  • dva spínače (230 V/16 A) se stmívači (1 až 10 V/50 mA),
  • čtyři spínané výstupy (230 V/16 A),
  • dva výstupy pro ovládání žaluzií (230 V/8 A).

Modulární jednotka EIB řady M (obr. 2)
Modulární jednotky jsou svojí koncepcí zcela ojedinělé, slučují výhody konektorové instalace, komunikace EIB a velké variability. Srdcem jednotky je základní modul s rozhraním, který zajišťuje komunikaci se sběrnicí EIB – na tento modul lze připojit až šest modulů aktorů nebo senzorů. Všechny moduly připojené na jednu základní jednotku mají stejnou fyzickou adresu. Každá jednotka může být napájena samostatně z libovolné fáze. Příklad zapojení dvou kanceláří pomocí modulů gesis M2 je uveden na obr. 3. Moduly jsou vyráběny v těchto verzích:

Obr. 4.
  • čtyři vstupy (230 V/5 mA),
  • čtyři vstupy (24 V/5 mA)
  • dva spínané výstupy (230 V/16 A),
  • dva výstupy pro ovládání žaluzií (230 V/8 A),
  • jeden spínač (230 V/16 A) se stmívačem (1 až 10 V/50 mA).

Modulární sestava umožňuje její přesnou konfiguraci podle požadavků zákazníka, popř. projektanta. Další výhodou je úspora nákladů, jelikož každý modul nemusí mít vlastní rozhraní pro komunikaci se sběrnicí EIB. Ke konfiguraci se používá standardní postup v softwaru ETS 2.

Další informace mohou zájemci získat na adrese:

SCHMACHTL CZ s. r. o.
Vídeňská 185
252 42 Vestec u Prahy
tel.: 02/44 00 15 35 nebo 0602 776 509