časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Konektorový systém gesis a komponenty EIB Wieland

|

číslo 10/2002

Inovace, technologie, projekty

Konektorový systém gesis a komponenty EIB Wieland
Motto: Světla od českých výrobců – světla osazená jedinečným propojovacím systémem gesis

Michal Bečán, SCHMACHTL CZ s. r. o.

Obr. 1.

O konektorovém systému gesis jsme již v časopise ELEKTRO psali dříve. V předkládaném příspěvku je zmínka pouze o některých vlastnostech tohoto systému a o jeho vazbě na systémy EIB, které nabízí firma SCHMACHTL CZ s. r. o.

Gesis je moderní systém elektroinstalací pro duté prostory (podhledy, dvojité podlahy, kanály a duté příčky). Jeho hlavními výhodami jsou rychlost a variabilita instalace. Logickým pokračováním systému gesis jsou prvky EIB (Evropská instalační sběrnice).

Obr. 2.

Systém gesis byl doplněn komponentami pro rozvod komunikace EIB a dále kombinovanými rozbočovacími prvky, umožňujícími větvit a současně napojovat silová vedení i vedení EIB. Díky barevnému a mechanickému klíčování konektorů je nelze vzájemně zaměnit; toto opatření zamezuje vytváření chyb při montáži. Všechna zařízení EIB a konektory gesis lze propojit plochým vodičem (obr. 1). S použitím tohoto kabelu 5 × 2,5 mm, který slučuje silovou část a stíněnou linku EIB, je možné vytvořit velmi přehlednou, jednoduchou a výkonnou instalaci.

Na systém gesis přímo navazují aktory a senzory řad V a M, jež jsou opatřeny konektory.

Ploché aktory EIB řady V
Ploché aktory gesis EIB (výstupní akční členy) řady V (obr. 2) jsou navrženy jako vícefunkční prvky, s jejichž pomocí lze řešit kompletní ovládání menšího kancelářského modulu. Svou malou vestavnou výškou vyhovují při montážích do podhledů a přímo na strop. Příklad zapojení modulu kanceláře s plochým aktorem je na obr. 3. Zmiňované aktory jsou vyráběny v těchto kombinacích:

Obr. 4.
  • dva spínané výstupy (230 V/16 A) a výstup pro ovládání žaluzií (230 V/8 A),
  • dva spínače (230 V/16 A) se stmívači (1 až 10 V/50 mA),
  • čtyři spínané výstupy (230 V/16 A),
  • dva výstupy pro ovládání žaluzií (230 V/8 A).

Modulární jednotka EIB řady M
Popisované modulární jednotky (obr. 4) jsou svou koncepcí zcela ojedinělé. Slučují výhody konektorové instalace, komunikace EIB a variability. Srdcem jednotky je základní modul s rozhraním, který zajišťuje komunikaci se sběrnicí EIB. Na tento modul lze připojit až šest modulů aktorů nebo senzorů. Všechny moduly připojené na jednu základní jednotku mají stejnou fyzickou adresu. Každá jednotka může být napájena samostatně z libovolné fáze. Příklad zapojení dvou kanceláří s využitím modulů gesis M2 je na obr. 5. Uvedené moduly jsou vyráběny v tomto provedení:

  • čtyři vstupy (230 V, 5 mA),
  • čtyři vstupy (24 V, 5 mA),
  • dva spínané výstupy (230 V/16 A),
  • dva výstupy pro ovládání žaluzií (230 V/8 A),
  • jeden spínač (230 V/16 A) se stmívačem (1 až 10 V/50 mA).

Obr. 3. Obr. 5.

Modulární sestava umožňuje přesně konfigurovat sestavu podle požadavků zákazníka a projektanta. Další výhodou je úspora nákladů, jelikož každý modul nemusí mít vlastní rozhraní pro komunikaci se sběrnicí EIB. Ke konfiguraci se používá standardní postup v softwaru ETS 2.

Pozn.: Svídila osazená systémem gesis nabízejí a na tuzemský trh dodávají firmy Beghelli – Elplast, DL-Systém, Elkovo Čepelík, Inge Opava, Modus, Olli Elektro Trevos, Tůma.

Další informace mohou zájemci získat na adrese:

SCHMACHTL CZ s. r. o.
Vídeňská 185
252 42 Vestec u Prahy
tel.: 244 001 535 nebo 602 776 509
http://www.schmachtl.cz