časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Koncern PHILIPS

|

číslo 7/2002

Trh, obchod, podnikání

Koncern PHILIPS

Koncern PHILIPS
Nizozemský koncern Royal Philips Electronics je jednou z největších elektronických společností na světě a největší elektronickou společností v Evropě. Zaujímá světovou vedoucí pozici ve výrobě barevných televizorů, osvětlení, elektrických holicích strojků, v oblasti jednočipových televizních komponent a dále v oboru digitálních technologií pro televize a obrazovky, bezdrátové komunikace, identifikace hlasu, videokompresi, ukládání dat a optických produktů a stejně tak i v oblasti polovodičových technologií podporujících uvedené obory.
192 tisíc zaměstnanců společnosti působí ve více než 60 zemích světa v šesti základních oborech: osvětlení, spotřební elektronika, domácí spotřebiče, komponenty, polovodiče a lékařské systémy. Tyto základní obory se ve společnosti Philips dělí na téměř 60 dalších různých odvětví, od digitálních technologií, bezdrátovou komunikaci, až po ukládání dat či identifikaci hlasu.

Historie
Základy podniku, který se v budoucnosti měl stát jednou z největších elektronických společností ve světě, byly položeny v roce 1891. Tehdy se Gerard Philips rozhodl založit v holandském Eidhovenu firmu na „výrobu žárovek a dalších elektrických výrobků“. Společnost zpočátku vyráběla žárovky s uhlíkovým vláknem a na přelomu nového století byla už jedním z největších výrobců v tomto oboru v Evropě.

Vývoj nových technologií v oblasti osvětlení byl motorem dalšího rozvoje a stability společnosti Philips, a proto již v roce 1914 zřídila firma výzkumnou laboratoř pro výzkum fyzikálních a chemických jevů, s cílem nadále podporovat proces inovace výrobků.

Ještě před první světovou válkou byly ve Spojených státech a ve Francii založeny první obchodní společnosti firmy Philips, v roce 1919 byla další společnost otevřena v Belgii. Ve 20. letech dvacátého století jejich počet rostl velmi dynamicky.

Obr. 1.

Tehdy si společnost Philips poprvé začala chránit své novinky patenty – např. v oblasti rentgenového záření či příjmu rozhlasového vysílání. To byl pravděpodobně také impuls k odstartování diverzifikace produktů v rámci nabízeného sortimentu. Poté, co v roce 1918 uvedla na trh lékařský rentgen, začala se – v roce 1925 – zabývat prvními experimenty v oblasti výroby televizorů. V roce 1927 začala vyrábět rozhlasové přijímače a do roku 1932 jich prodala milion. O rok později vyrobila již svou stomiliontou výbojku a zahájila výrobu lékařských rentgenových přístrojů v USA.

Po několik dalších desetiletí se společnost Philips řadila ke špičce ve vývoji a výrobě elektrotechniky a elektroniky. V těchto oborech jí patří řada prvenství a autorství vynálezů, které udávaly směr vývoje.

Devadesátá léta minulého století znamenala pro společnost Philips období zásadních změn. Společnost prošla velkou restrukturalizací s cílem celkového ozdravení. Dnes je Philips vůdčím představitelem digitální revoluce, přicházejícím na trh s prvotřídními výrobky, které pomáhají zlepšovat kvalitu života lidí na počátku nového tisíciletí. Jsou to např. laserové systémy optických disků CD-Audio, CD-ROM, CD-R/RW, SACD a různých formátů DVD.

Klíčové vynálezy a patenty
První elektrický holicí strojek Philips byl uveden na trh v roce 1939. V té době společnost zaměstnávala již 45 000 lidí po celém světě.

Ve čtyřicátých a padesátých letech prošla věda a technika ohromným vývojem. V laboratořích Philips Research byla vynalezena rotační hlava, která odstartovala éru elektrického holení, rovněž zde byly položeny i základy pro pozdější rozmach vývoje tranzistorů a integrovaných obvodů. Výsledkem této práce byly důležité objevy v šedesátých letech, např. součástky CCD (s nábojovou vazbou) či technologie LOCOS (lokální oxidace křemíku).

Obr. 2.

Společnost Philips také významnou měrou přispěla k vývoji technologie nahrávání, přenosu a reprodukce televizního obrazu. Výsledky výzkumných prací v laboratořích Philips byly podnětem ke vzniku TV camera tube Plumbicon a ke zdokonalení svítivosti a jasu fosforů zlepšujících celkovou kvalitu obrazu.

V roce 1963 uvedla společnost na trh první magnetofonovou kazetu a v roce 1965 vyrobila své první integrované obvody.

Příval nových výrobků a myšlenek se nezastavil ani v sedmdesátých letech: v oblasti osvětlovací techniky vedl ke vzniku nových úsporných žárovek PL a SL. Další průlomové objevy byly učiněny v oblasti zpracování, ukládání a přenosu obrazu, zvuku a dat, kde divize Philips Research dosáhla doslova revolučních úspěchů – výsledkem byly vynálezy optického disku LaserVision, kompaktního disku a optických telekomunikačních systémů.

Společnost Philips vlastní množství důležitých patentů např. v oboru technologie optického nahrávání (přehrávače a disky CD/DVD), technologie digitální komprimace (kódování a dekódování MPEG audio/video, JPEG, MP3, DAB, videokonference, DVB), interkonektivita (I2C, 1394, Havi, P50), technologie displejů (EPGs, personalizace), mobilní telefony (GSM, UMTS), technologie osvětlení (xenonová světla automobilů, svítidla UHP) a zobrazovací zařízení pro lékařské účely (rentgen/MRI a ultrazvukové zobrazování).

Philips v České republice
V České republice působí dceřiná společnost Royal Philips Electronics od roku 1990. V říjnu 1999 se Česká republika stala jedním z klíčových uzlů celého koncernu, když zde bylo situováno nové ústředí společnosti pro oblast střední a východní Evropy. V současné době Philips Česká republika představuje tým 180 odborníků, který sídlí v nově vybudovaném administrativním centru v Praze 5 - Stodůlkách a který rozvíjí své aktivity v divizích spotřební elektronika, domácí spotřebiče, lighting, lékařské systémy, komunikační a zabezpečovací systémy a digitální přenosové systémy.

Evakuační rozhlas
Světově první plně digitální systém veřejného ozvučení a evakuačního rozhlasu firma Philips nedávno představila v České republice. Má název Praesideo a odborníci společnosti jej vyvinuli v souladu s nejpřísnějšími mezinárodními normami pro evakuační rozhlas.

Systém Praesideo je určen k rychlé a spořádané evakuaci osob v budovách nebo otevřených prostorech v případě ohrožení, stejně jako k předávání běžných informací, k vysílání reklamních spotů či k vytváření příjemné, hudbou podbarvené atmosféry.

Díky zpracování zvuku a řídicích funkcí na digitální úrovni může Praesideo nabídnout výrazně lepší kvalitu zvuku a celkově vyšší funkčnost. Oproti analogovému způsobu lze přenášet velké množství informací a splnit požadavek příslušných norem o neustálém elektronickém dohledu nad všemi komponentami.

Obr. 3.

Trend k používání hlasových evakuačních systémů a účinnějšímu předávání instrukcí se odráží v neustále se zpřísňujících požadavcích na evakuační rozhlasové systémy, které shrnuje evropská norma EN 60849, platná ve státech EU, v České republice v podobě stejnojmenné normy ČSN, která je českou verzí evropské normy a má status české technické normy.

K dosažení špičkových parametrů systému Praesideo přispívá rovněž použití jednoho typu propojovacího kabelu s optickými vlákny. Mimo jiné se tím omezuje rušení přenášených signálů, které by mohlo pocházet od motorů výtahů, osvětlovacích těles a z dalších zdrojů.

Digitální řešení díky použité webové technologii umožňuje autorizovaným uživatelům také dálkovou diagnostiku – tedy přístup k systému a jeho monitorování z libovolného místa objektu nebo mimo něj. Systém lze konfigurovat nebo rekonfigurovat snadno a rychle z počítače připojeného do lokální sítě se spuštěným standardním internetovým prohlížečem.

Digitální architektura zařízení však nabízí mnohem víc. Například do paměťové karty typu compact flash (dobře známé třeba z digitálních fotoaparátů) lze v síťové řídicí jednotce uložit velké množství předem nahraných hlášení libovolné délky ve vysoké kvalitě zvuku, odpovídající kvalitě CD, takže je vždy dosaženo jejich maximální srozumitelnosti. Tyto zprávy jsou v součinnosti se systémy požární signalizace nebo zabezpečovacími systémy spouštěny zcela automaticky. Je samozřejmostí, že obsluha zařízení může následně upřesnit informaci či v případě potřeby pružně reagovat na vývoj situace s využitím mikrofonních pultů.

Srdcem celého systému Praesideo je síťová řídicí jednotka, která je propojena s ostatními komponentami systému (obr. 1a, b), zaznamenává veškeré informace a konfigurační nastavení, neustále monitoruje celý systém, jeho funkčnost a hlásí jakékoliv změny stavu. Zároveň uchovává již zmiňovaná předem nahraná digitální hlášení.

Digitalizovaný zvukový signál je zpracováván a zesilován adresovatelnými výkonovými zesilovači; jejich jednotlivé typy se liší počtem kanálů a jmenovitým výkonem. Výkonové zesilovače jsou třídy D, která přináší snížení odběru elektrické energie, nároků na kapacitu záložních napájecích zdrojů a též zmenšení nároků na prostor v montážní skříni. Výkonové zesilovače jsou vybaveny adaptačními lokálními audiovstupy a digitálními signálovými procesory. Funkce zesilovačů jsou zálohovány, důležitými jednotkami systému jsou mikrofonní programovatelné pulty, audioexpandéry, rozbočovače pro možnost větvení a interface pro spojení plastových a skleněných optických vláken.

Jednotlivé komponenty systému mohou být uspořádány do uzavřené smyčky, takže pokud dojde např. k přerušení systémového kabelu, neovlivní to funkci systému; tok informací – např. evakuační hlášení či hlášení z mikrofonního pultu – pokračuje opačnou stranou. Volitelný systém monitorování reproduktorového vedení využívá existující 100voltové vedení bez nutnosti instalace dalších vodičů.

Své uplatnění evakuační rozhlas nyní nalézá zejména v objektech dopravních terminálů, v kongresových centrech, letištních budovách, v metru, na nádražích, v nákupních centrech, průmyslových komplexech, sportovních střediscích, ve středních nebo velkých hotelech, veřejných prostorách či v zábavních parcích.

Philips Česká republika s. r. o.
Šafránkova 1
155 00 Praha 5
http://www.philips.cz