časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Komunikační systém SmartWire-Darwin

|

Snadný způsob připojení
 
Karel Špaček, Eaton Elektrotechnika, s. r. o.
 
Technologie SmartWire-Darwin společnosti Eaton nabízí pokrokový komunikační systém pro zapojení spínacích přístrojů do sítě, což umožňuje zavedení nových koncepcí rozváděčových skříní. Předchozí klasické zapojení řídicích vedení pro spínací přístroje je tak nyní nahrazeno komunikačním systémem SmartWire-Darwin. Systém nevyžaduje I/O moduly, které byly nezbytné v předchozím řešení a odpadá také zdlouhavé zapojování řídicích vodičů. Docílí se tím podstatného zmenšení rozváděčových skříní, výsledkem čehož jsou výhody při plánování, navrhování a instalaci. Dodatečnými výhodami jsou zdokonalené možnosti diagnostiky, jednoduchá vzájemná zaměnitelnost a rozšiřitelnost.
 

Přenos dat přes standardní sběrnici

 
Data ze sítě SmartWire-Darwin do PLC vyšší úrovně jsou předávána přes brány, které využívají standardních průmyslových sběrnic, jako jsou Profibus-DP nebo CANopen. Každá síť SmartWire-Darwin začíná touto bránou. Na jednu bránu může být k síti připojeno až 99 různých modulů. Připojení klasických spínacích přístrojů se provádí pomocí rozšiřujícího modulu montovaného přímo na stykač. Stejně jako spínací přístroje mohou být pro komunikaci po síti Smartwire-Darwin přizpůsobeny také ovládací a signalizační přístroje s funkčními prvky M22. Tyto prvky jsou k dispozici pro ovládací funkce (tlačítka, spínače, vícepolohové přístroje), pro signální funkce nebo kombinované ovládací a signální funkce. Ostatní signály z přístrojů, které nemají vestavěnou technologii SmartWire-Darwin, se zpracovávají pomocí I/O modulů namontovaných přímo vedle čidel/ovládačů. Všechna připojení ke komunikačnímu systému jsou zásuvná, díky tomu jsou vyloučeny chyby v zapojení a zkracuje se tím doba uvedení do provozu.
 

Komunikace nejen v rozváděčové skříni

 
Použití systému SmartWire-Darwin není omezeno pouze na rozváděčovou skříň. Do tohoto systému mohou být zahrnuty i přístroje řídicích obvodů namontovaných v krytech nebo externích ovládacích panelech. Široký rozsah konstrukčních možností je zajištěn díky schopnosti rozšíření až na 100 m.
 

Jednoduché plánování s pomocí SWD-Assist

 
Software SWD-Assist pomáhá uživateli rychle a správně naprojektovat síť SmartWire-Darwin. Tento software udělá z konfigurování sítě SWD dětskou hru. Pomáhá při výběru vhodných funkčních prvků, navrhuje správné příslušenství a provádí kontrolu správnosti zapojení. Pro stálou konfiguraci sítě je také možné vytvořit soubory GSD nebo EDS, které je pak možné snadno importovat do programovacího systému.
 

SmartWire-Darwin je jednoduše dětskou hrou

 
Použití SmartWire-Darwin nevyžaduje žádné speciální know-how v oblasti automatizace. Každému podřízenému přístroji na vedení SmartWire-Darwin je stisknutím integrovaného tlačítka na bráně automaticky přiřazena adresa. Jednotlivé přístroje, jako jsou stykače nebo ovládací a signalizační přístroje, nejsou aktivovány, dokud není adresa vyvolána. SmartWire-Darwin nejen snižuje instalační náklady, ale také nároky na velikost rozváděčové skříně.
 
Další informace na: http://www.eatonelektrotechnika.cz
 
Obr. 1. Srovnání rozváděče vydrátovaného klasickým postupem (a) a rozváděče s technologií SmartWire-Darwin (b)
Obr. 2. Program SWD assist; Uživatelské rozhraní plánovacího software SWD-Assist je rozděleno do tří oken: 1. Katalog přístrojů se všemi prvky SWD, 2. Pracovní plocha se sítí SWD, 3. Pole vlastností s údaji vybraných parametrů
Obr. 3. Montáž tlačítka z řady RMQ-Titan