časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Komplexní sortiment svodičů přepětí pro montáž na lištu DIN

|

číslo 4/2002

Amper 2002

Komplexní sortiment svodičů přepětí pro montáž na lištu DIN

RNDr. Jozef Dudáš, CSc., SALTEK

Český výrobce svodičů přepětí, firma SALTEK, doplnil řadu svodičů k montáži na lištu DIN o novinky požadované českým trhem.

Uzavřené jiskřiště FLP-A35 1. stupeň (B) je vhodné zejména pro dodatečnou montáž a do malých rozváděčů, kde je relativně nedostatek místa. Svodič vyhoví i požadavkům normy PN 3300005 pro montáž před elektroměry, a navíc nepotřebuje zvláštní předjištění do jištění přívodu 125 A gL/gG. Tento svodič se nejlépe uplatňuje při ochraně měřicích domků produktovodů, základnových stanic GSM a stanic katodické ochrany. Vyhoví jako 1. stupeň ochrany nn pro všechny typy objektů až do úrovně I. třídy ochrany proti blesku.

Nedávno inzerované svodiče bleskových proudů FLP-275VE mají na rozdíl od všech typů jiskřišť následné proudy rovny nule, a proto ani v nejmenším nezatěžují předjištění, popřípadě hlavní jištění objektu. Tím, že tyto svodiče v sobě sdružují vlastnosti třídy B, C, D, jsou přímo určeny za hlavní ochrany do rodinných domů. Zde se pouze u televizních přijímačů doplňují o doplňkovou ochranu, a to v podobě adaptérů do zásuvky TV-OVERDRIVE, které kromě svodiče třídy D (3. stupeň) obsahují také ochranu pro anténní přívod, popř. o svodiče typu FAX-OVERDRIVE, jež jsou určeny pro ochranu faxů a počítačů připojených na internet. Tyto svodiče chrání kromě zásuvky i telefonní linku.

K ochraně měřicích obvodů stanic katodické ochrany slouží výkonové svodiče třídy C typu SLP-275 VBS, se sériově zapojeným varistorem a uzavřeným jiskřištěm a s dálkovou signalizací stavu. Svodiče mají při jmenovitém napětí nulové svodové proudy, a proto vůbec neovlivňují měřený obvod. Jsou vhodné i pro ochranu běžných rozvodů nn v oblastech nadměrné bouřkové aktivity a v regionech s kolísajícím napětím sítě.

Pro 2. stupeň ochrany rozvodů TT je určen čtyřpólový speciální svodič SLP-275/3+1 se zapojením 3 + 1, tj. tři výkonové varistory mezi fázemi a nulou a jedno uzavřené výkonové jiskřiště mezi nulou a zemí. Toto zapojení zajišťuje optimální ochranu v podružných rozváděčích TT, ale i specifickou ochranu rozvodů TN, kdy je třeba minimalizovat zejména přepětí mezi fázemi a nulou. V zapojení svodičů 3 + 1 je zajištěn nulový klidový svodový proud proti zemi.

V mnoha případech projektanty omezovalo předjištění běžných třetích stupňů svodičů (třída D), a to 16 A. Firma SALTEK proto vyvinula nové svodiče s předjištěním až 63 A pro jednofázové sítě (DA-275 V/1S+1) i pro trojfázové sítě (DA-275 V/3S+1). Zařazení těchto prvků sníží náklady na ochranu proti přepětí zejména v průmyslových instalacích.

Moderní trendy v elektrických instalacích jdou cestou tzv. inteligentních budov, kde stav všech prvků je dálkově monitorován. Proto SALTEK dodává všechny popsané prvky i s dálkovou signalizací stavu.

Speciálně pro podlahové rozvody v ob-jektech s EI-BUS je určen třetí stupeň zásuvkových ochran typu DA-275 CZS s kontaktem dálkové signalizace.

Orientace v navrhování prvků ochran proti přepětí je v poslední době dosti složitá. Společnost SALTEK proto založila Klub projektantů přepěťových ochran. Členům tohoto klubu poskytuje nadstandardní informace a technické poradenství zdarma a umožňuje jim tak bez problémů udržovat kontakt se špičkou světového trendu v ochraně proti přepětí a rušení i v oboru elektromagnetické kompatibility (EMC).

V rámci vstřícného přístupu ke svým partnerům zpřístupnila firma SALTEK svoji laboratoř EMC i svým zákazníkům. Laboratoř umožňuje ohodnotit odolnost zařízení proti přechodovým jevům a vysokofrekvenčnímu rušení a změřit vlastnosti vysokofrekvenčních čtyřpólů do kmitočtu 6 GHz.

K diagnostikování přepěťových ochran je určen nový tester SALTEK SPT-1000. Uvedený přístroj dovoluje kvalifikovaně ověřovat funkčnost celého sortimentu och-ran SALTEK.

Uvedenými výrobky společnost SALTEK posunula laťku možností v oboru opět o něco výš.

SALTEK
tel.: 02/67 99 56 72
fax: 02/67 99 56 79
http://www.saltek.cz