časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Komplexní ochrana proti přepětí – podmínka bezpečného a bezporuchového provozu

|

číslo 12/2004

inovace, technologie, projekty

Komplexní ochrana proti přepětí
– podmínka bezpečného a bezporuchového provozu

RNDr. Jozef Dudáš, CSc., SALTEK s. r. o.

Otázky bezpečného a bezporuchového provozu technologií jsou v současné době investory a provozovateli zařízení vnímány jako jedny z nejdůležitějších. Mezi nejhorší nepříznivé vlivy negativně působící na elektronické a elektrické přístroje lze zařadit impulsní přepětí. Následkem jeho působení může být nesprávná funkce zařízení, ale i jeho zničení. V každém případě je to však přerušení provozu, finanční ztráty, popř. i ztráty obchodních partnerů. Zejména u dodavatelů zapojených v systému just in time (tzv. termínovaná dodávka, např. v automobilovém průmyslu) může ztráta klíčového partnera znamenat i zánik firmy.

Obr. 1

Podobně jako navrhování opatření proti vloupání musí být i navrhování ochran proti přepětí komplexní a úměrné riziku, které provozovateli technologie či zařízení hrozí. Výpočet rizika podle norem je velmi složitý a přitom je ovlivňován mnoha nepřesnými faktory. Největší váhu, která stanoví úroveň potřebné ochrany proti přepětí a ovlivní její cenu (až ve stovkách procent), má koeficient určující ztráty vyplývající z výpadku technologie. Tento koeficient stanovuje investor-provozovatel. Investor na základě konzultace s projektantem musí rozhodnout, jaké riziko je pro něho jako zákazníka a uživatele přijatelné. Výsledné řešení nesmí vést k nižší úrovni bezpečnosti, než jakou obecně předepisují normy. Pouze v daných mezích vybírá z vyšší úrovně bezpečnosti (a řídí se i cenou), popř. ze základní bezpečnosti. Proto společnost SALTEK nabízí produkty pro optimální výběr technického i cenového řešení v širokém rozsahu případů vyskytujících se v praxi.

Obecně nejdůležitější je ochrana rozvodů nízkého napětí, které jsou největším zdrojem přepětí. Pro první stupeň je k dispozici pět typů výrobků. Při budování třístupňové ochrany v klasickém objektu se osazuje svodič bleskových proudů FLP-A35 (uzavřené jiskřiště) s ochrannou úrovní 4 kV a svedeným impulsním proudem 35 kA (10/350). V malých objektech (měřicí domky, vodárny apod.) nebo v případech, kdy mezi prvním a druhým stupněm je vzdálenost menší než 10 m, se volí ochrana FLP-A35-0.9 se sníženým zbytkovým napětím – 900 V. Tehdy je automaticky zajištěna koordinace mezi prvním a druhým stupněm při libovolné vzdálenosti i při umístění do jednoho rozváděče.

Pro rodinné domky a bytové domy je možné zvolit levnější varistorové svodiče třídy B nebo kombinované svodiče bleskových proudů a přepětí třídy B+C. Lze zde použít také kombinovaný svodič třídy B+C, typ FLP-B+C. Ten se pouze doplní třetím stupněm (třída D) v podobě adaptéru pro ochranu televize, satelitního přijímače nebo počítače (TV-, SAT- nebo FAX-OVERDRIVE). U vícepatrových domků je účelné doplnit i druhý stupeň. V obytných domech, kde není zabudován první stupeň ochrany, je možné kombinované svodiče B+C instalovat do jednotlivých bytových rozváděčů. „Silnější“ svodiče B+C typu FLP-B+C VE (viz obr.) s výměnnými varistorovými moduly jsou vhodné do řadových domků. Doplňují se o třetí stupeň opět v podobě adaptérů (popř. v rozlehlejších domech i o druhý stupeň).

Ve výškových objektech se využívá kombinace svodiče B+C v rozváděči, který napájí zařízení umístěné na střeše (např. klimatizaci). Co se týče rozlehlých průmyslových objektů, podél nichž může při úderu blesku vzniknout značný potenciálový spád, kombinované svodiče se umísťují na konci objektu, který je vzdálený od přípojky s instalovaným svodičem třídy B, typ FLP-A35. Tím je zajištěna úplná bezpečnost i pro zařízení na tomto vzdáleném konci.

Druhý stupeň ochran se instaluje do podružných rozváděčů. Je možné vybírat z různých provedení: pevného – SLP-275 a s výměnnými moduly – SLP-275 V. Je-li to zapotřebí, lze osadit svodič s dálkovou signalizací stavu SLP-275 S a SLP-275 VS. U třífázových sítí TN-C se volí třípólové provedení SLP-275/3 a SLP-275 V/3, u sítí TN-S čtyřpólové verze se použije SLP-275/4 a SLP-275V/4. Typ SLP-275 V/3+1 se instaluje v sítích TN-S, je-li nutné dosáhnout nižšího zbytkového přepětí mezi fázemi a vodičem N.

Aby systém ochran v rozvodech nn měl smysl, je třeba jej doplnit třetím stupněm instalovaným u zařízení a adekvátně chránit i slaboproudé rozvody. Těmto typům ochran bude věnován článek v příštím čísle ELEKTRO.

SALTEK s. r. o.
Arkalycká 1
149 00 Praha 4
tel./fax: 272 942 470
fax: 267 913 411
http://www.saltek.cz