časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Kompletní řada stykačů firmy Lovato na trhu

|

číslo 3/2004

elektroinstalační materiál

Kompletní řada stykačů firmy Lovato na trhu

Ing. Jiří Kůs, Lovato s. r. o.

Firma Lovato Electric je od dvacátých let minulého století tradičním evropským výrobcem elektromechanických přístrojů. Současná řada stykačů Lovato bezesporu patří mezi nejucelenější řady stykačů ve světě (obr. 1).

Obr. 1

Pro indukční zátěže nabízí firma Lovato trojfázové stykače v proudovém rozsahu 6 až 630 A AC a pro odporové zátěže jednofázové typy v rozsahu 16 až 1 600 A AC – všechny v tří- i čtyřpólovém provedení a se střídavým i stejnosměrným ovládáním cívky.

Ke stykačům se dodává široké spektrum příslušenství. Nabídku navíc doplňují kombinace s motorovými spouštěči SM a tepelnými relé RF. Přístroje mají certifikáty všech významných světových zkušeben, včetně českého EZÚ.

Řadu stykačů lze rozdělit do tří skupin:

1. Trojfázové ministykače BG

Trojfázové ministykače BG (obr. 2) ve velikostech 6, 9 a 12 A AC v tří- a čtyřpólové verzi jsou nejmenší. Kromě nich se dodává i model s hlavními kontakty (dva zapínací a dva rozpínací) se střídavým i stejnosměrným ovládáním a ministykač se speciální cívkou s nízkou spotřebou DC proudu. Svorky mohou být šroubové, pájitelné do plošných spojů nebo fastonové (obr. 3).

Obr. 2 Obr. 6 Obr. 8

Mezi příslušenství ministykačů patří pomocné kontakty, mechanické blokování, násuvné odrušovací filtry a paralelní můstky, sada pevných spojek pro motorový spouštěč s ministykačem, sada pevných spojek pro reverzaci, adaptér pro kompaktní montáž spouštěče a sada pevných spojek pro rozběh Y/D.

Obr. 3

Ministykače BG v kombinaci s motorovými spouštěči řady Lovato SM1 vyhovují požadavkům koordinace „typu 2„. Motorové spouštěče SM1 jistí motor proti zkratu i nadproudu.

Přímo na ministykače lze namontovat tepelné jisticí relé RF9, jež je učeno pro jištění elektromotorů proti proudovému přetížení.

V případě potřeby reverzace motorů je možné s využitím příslušenství sestavit, popř. už hotovou si objednat, reverzační kombinaci dvou ministykačů s mechanickým blokováním proti současnému sepnutí. V sortimentu firmy Lovato je typ s externím odnímatelným mechanickým blokováním i typ s interním mechanickým blokováním.

Mezi přednosti ministykačů patří i doložená certifikace UL/CSA pro americký a kanadský trh. To je důležitá podmínka pro firmy, které exportují zařízení do těchto zemí. Další významnou výhodou ministykačů BG jsou stejné rozměry přístrojů se stejnosměrným i střídavým ovládáním (obr. 4).

Obr. 4

2. Trojfázové stykače BF

Druhou skupinou trojfázových stykačů firmy Lovato je stavebnicová řada BF v proudových velikostech 9, 12, 16, 20, 25, 32, 40, 50, 65, 80 a 95 A AC v tří- a čtyřpólovém provedení se střídavým i stejnosměrným ovládáním.

Pro spínání kapacitních baterií při kompenzaci jalové energie se dodávají speciální kompenzační stykače BF.K. Lze je ovšem také sestavit jednoduchou montáží bloku speciálních pomocných kontaktů a sady přednabíjecích rezistorů na standardní trojpólový stykač. Tento blok pomocných kontaktů a rezistorů se dodává jako kompletní sada, kterou lze montovat na libovolný stykač z řady BF.

Obr. 5

Uvedenou řadu doplňují speciální stykače s hlavními kontakty (dva zapínací a dva rozpínací) a speciální stykače se čtyřmi rozpínacími hlavními kontakty.

V bohatém příslušenství ke stykačům BF jsou bloky přídavných pomocných kontaktů pro čelní i boční montáž, mechanické blokování, vzájemné mechanické blokování, odrušovací filtry a sada pevných spojek pro reverzaci a Y/D. Jako u ministykačů jsou možné kombinace s motorovými spouštěči Lovato a tepelnými jisticími relé, kombinace pro rozběh Y/D a reverzační sestavy.

3. Výkonové stykače B

Třetí skupinou stykačů Lovato je „velká“ řada výkonových stykačů s označením B (obr. 5). Dodává se ve velikostech proudu 110, 150, 185, 265, 320, 420, 520 a 630 A AC pro trojfázové indukční zátěže a pro jednofázové odporové zátěže pro větší proudy 1 000, 1 250 a 1 600 A AC. Opět i tato řada existuje v tří- (obr. 6) a čtyřpólové verzi (obr. 7). Cívka je univerzální pro střídavé i stejnosměrné ovládání.

Obr. 7

Příslušenství tvoří pomocné kontakty, mechanické blokování, vzájemné mechanické blokování.

S využitím adaptéru G358 lze montovat bloky pomocných kontaktů stavebnicové řady BF. Ke stykačům B se dodávají tepelná jisticí relé RF95 jako komplet sestavený z proudového transformátoru a vlastního relé (obr. 8). Svorky transformátoru je možné proti nebezpečnému dotyku chránit speciálními krytkami G258 nebo G262.

Tepelná jisticí relé doplňují řadu stykačů Lovato v rozsahu nastavení 0,09 až 420 A. Vyrábějí se speciální typy pro motory s dlouhým startem, verze s ochranou nebo bez ochrany jedné fáze, s automatickým nebo ručním opětovným nastavením. Relé lze montovat přímo na stykač nebo odděleně. Vedle tepelných jisticích relé firma jako doplňkovou ochranu elektromotorů vyrábí relé pro připojení termistorů.

Lovato s. r. o.
Za Nádražím 1735
397 01 Písek
tel./fax: 382 266 055
e-mail: lovato@lovato.cz
http://www.lovato.cz