časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Kompaktní verze měniče Sinamics G120 nazvaná Sinamics G120C

|

V polovině tohoto roku přibyl do produktové řady všestranných pohonů Sinamics nový člen s názvem Sinamics G120C. Jde o kompaktní verzi existujícího měniče Sinamics G120. Zatímco ten je složen z kombinace řídicí a výkonové jednotky, což umožňuje vytvořit sestavu na míru danému použití, kompaktní Sinamics G120C (obr. 1) tvoří jediný kus, slučující řídicí a výkonovou elektroniku, u nějž se zákazník rozhoduje pouze mezi variantami s komunikačním rozhraním USS/Modbus RTU, Profibus a CAN a variantami s odrušovacím EMC filtrem či bez něj. Na příští rok je připravována i varianta s komunikačním rozhraním Profinet.

Sinamics G120C je určen k regulaci otáček asynchronních motorů se skalárním či vektorovým řízením bez zpětné vazby. Lze ho použít v mnoha úlohách, jako jsou např. dopravníky, mixéry, čerpadla, ventilátory a jednoduché manipulační stroje. Nalézá tedy uplatnění jak u výrobců strojů, tak i u koncových zákazníků. Napájecí napětí měniče je 3× 400 V a pokrývá výkonový rozsah od 0,55 do 18,5 kW. Hlavní charakteristickou vlastností jsou jeho kompaktní rozměry, za kterými se skrývá široká nabídka funkcí. Mezi ně patří integrovaná brzdná jednotka pro připojení brzdného odporníku, integrovaná bezpečnostní funkce STO (Safe Torque Off, bezpečné odpojení momentu; lze aktivovat jak přes bezpečnostní vstup, tak při použití varianty Profibus i pomocí protokolu Profisafe), možnost zálohovat či „klonovat“ projekt pomocí karty MMC/SD (obr. 2) a mnohé další. Jednotlivé měniče lze do rozváděče umístit vedle sebe bez nutnosti ponechat volné místo po stranách, čímž lze dosáhnout velké koncentrace výkonu na velmi malém prostoru.

Při vývoji měniče byl kladen důraz na jeho jednoduché ovládání a nastavování uživatelem. K tomu je možné využít tzv. aplikační makra. V návodu „Začínáme“, který je k dispozici v češtině, existuje možnost vybrat si jedno z osmnácti předem připravených maker (např. řízení přes Profibus či USS, pevné frekvence, bezpečnostní funkce STO atd.), dále podle schématu propojit příslušné svorky a pomocí parametru makro aktivovat. Následně se přenastaví vstupy a výstupy takovým způsobem, aby byla zajištěna požadovaná funkce, a uživatel tudíž ušetří čas, který by jinak věnoval nastavování jednotlivých parametrů ručně.

K dalším přednostem patří také možnost využít dvouřádkový základní ovládací panel (BOP-2) či plně grafický ovládací panel (IOP). Díky nim je počáteční nastavení měniče snadné a rychlé. Panel IOP navíc poskytuje zjednodušení diagnostiky díky textovému popisu jak parametrů, tak i případných poruch. Oba panely jsou schopny zobrazovat současně dvě výstupní veličiny měniče najednou. Samozřejmostí je rovněž možnost propojit měnič s PC. To je možné realizovat jednoduše kabelem USB – mini USB, který se běžně používá např. k připojení externích HDD, a SW Starter, který je standardem pro nastavování všech pohonů Siemens a je k dispozici zdarma. Za zmínku stojí také vyjímatelné svorkovnice pro připojení silových i ovládacích kabelů (obr. 3). Jednotlivé svorky jsou opatřeny papírovými štítky přímo s textovým popisem jejich funkce, a není tedy nutné hledat v katalogu, co se má kam připojit. Měnič je rovněž šetrnější k přírodnímu prostředí díky vylepšenému vektorovému řízení, optimalizujícímu využití energie, a také režimu U/f ECO, jenž automaticky redukuje magnetický tok v aplikacích s nepříliš velkou dynamikou. Spotřeba energie je přímo v měniči monitorována a rozdělována na intervaly, kdy je měnič ve stavu připraven a kdy se otáčí motorem.

Sinamics G120C je tedy ideální volbou pro zákazníky, kteří potřebují levný, snadno ovladatelný měnič, jenž spoří místo a má mnoho funkcí postačujících pro široké spektrum jednoduchých použití.

Základní technické parametry: 

  • napájecí napětí 3× 380 až 480 V ±10 %, 
  • rozsah výkonu 0,55 až 18,5 kW, 
  • řízení U/f či vektorové bez snímače, 
  • snadné uvedení do provozu prostřednictvím maker, ovládacích panelů BOP-2, IOP či USB kabelu, 
  • v základní výbavě bezpečnostní funkce
  • STO (bezpečné odpojení momentu), 
  • vyjímatelné svorkovnice (silové i ovládací), 
  • velmi dobrý poměr výkonu k rozměrům, 
  • možnost připojení brzdného odporníku, 
  • možnost využití MMC či SD karty.

http://www.siemens.cz/sinamics-g120c

Obr. 1. Měnič Sinamics G120C s ovládacím panelem IOP
Obr. 2. Slot pro zasunutí karty MMC či SD
Obr. 3. Svorkovnice pro připojení řídicích signálů