časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Kompaktní sběrnicové systémy Rittal

|

číslo 4/2003

Amper 2003

Kompaktní sběrnicové systémy Rittal

Při aktivitách usilujících o zrychlení a zlevnění projektování a montáže silnoproudých nízkonapěťových rozváděčů nacházejí stále větší uplatnění stavebnice sběrnicových systémů. Ty jsou zpravidla založeny na tom, že měděná sběrnice nejen vede proud, ale slouží i k mechanickému upevnění dalších prvků systému. V závislosti na tom, jak rozmanité a univerzální díly obsahuje, umožňuje stavebnice výstavbu základního systému sběrnic s přívody a odbočkami jištěnými různými způsoby. Další výhodou použití tohoto systému je snadné určení zkratové odolnosti smontovaného rozváděče, protože ta pro daný systém závisí pouze na vzdálenosti držáků sběrnic. Pomocí prefabrikovaných izolačních krytů lze v případě použití sběrnicového systému snáze zajistit i krytí živých částí proti dotyku.

Firma Rittal vychází vstříc těmto požadavkům neustálým rozšiřováním sortimentu vyráběných sběrnicových systémů. V současné době je v nabídce firmy Rittal deset různých systémů pro jmenovité proudy od 250 do 3 200 A, které se od sebe liší především požadavky na maximální přenášený proud a sortimentem jednotlivých dílů. Jednotlivé technické parametry a sortiment příslušenství těchto systémů lze nalézt v tab. 1.

Tab. 1. Technické parametry sběrnicových systémů

Systém Držáky Připojovací adaptér Pojistky Přístrojový adaptér Svorky Výkonové odpínače Zakrytí sběrnic Zkratová odolnost
Mini PLS 250 A 3p 250 A E18 do 40 A ne 00C ano 23 kA
PLS 800 A 3p 800 A E18, 27, 33 do 250 A ano vedle sebe: 00C, 00, 1, 2, 3 za sebou: 00 ano 42 kA
PLS 1600 A 3p 1 600 A E18, 27, 33 do 250 A ano vedle sebe: 00C, 00, 1, 2, 3 za sebou: 00 ano 65 kA
Maxi PLS 2000 resp. 3200 A 3p hotové připojovací sběrnice pro vypínače ne ne ano lze připojit T sběrnice pro přímé připojení odpínačů s poj. za sebou ano 110/165 kA

Následující text popisuje základní vlastnosti kompaktních systémů.

Systém Mini PLS 250 A – sběrnice s profilem T a roztečí 40 mm

Výhodou tohoto systému je kromě kompaktní konstrukce a snadného zakrytí především snadná a rychlá montáž, neboť všechny díly se nasazují zepředu na zaklapnutí. Prvky systému však nelze použít u ostatních systémů.

Systém PLS 800 A – sběrnice s profilem a roztečí 60 mm

Moderní systém, kompaktní a uzavřený v libovolné délce, s lepším využitím prostoru než systém 250 A. Sběrnice se vyrábějí přímo podle velikosti skříně. Pro velmi dlouhé sběrnice (5 m) lze použít pružný spojovací člen. Stavebnice obsahuje oproti systému 250 A spojky sběrnic, montovatelné bez vrtání otvorů.

Systém PLS 1600 A – sběrnice s profilem a roztečí 60 mm

Tato koncepce je totožná jako u systému PLS 800 A, avšak pro větší proudy.

Obr. 1.

Systém Maxi PLS 2000 A – sběrnice s profilem X a roztečí 150 mm

Používají se sběrnice s profilem, který je uveden na obr. 1. Sortiment dílů umožňuje sestavit celý výkonový rozvod, včetně krytí proti dotyku. K systému patří připojovací sběrnice připravené pro montáž výkonových vypínačů všech světových výrobců. Pro výstavbu vstupních polí rozváděčů je vhodná kombinace s variantou skříně TS, označenou SV-TS 8.

Systém Maxi PLS 3200 A – sběrnice s profilem X a roztečí 150 mm

Tento systém je obdobou systému Maxi PLS 2 000 A a je určen pro jmenovitý proud do 3 200 A. Dosažený jmenovitý proud a zkratový výkon jsou špičkou v parametrech výkonových sběrnicových systémů. Uvedený systém je unikátní díky tomu, že nabízí prefabrikované díly potřebné pro většinu variant vstupních polí pro tyto výkony a tím výrazně šetří čas nutný pro výpočet, projekt a montáž rozváděče.

Popis sběrnicových systémů Rittal je ještě možné doplnit několika poznámkami upozorňujícími na některé další vlastnosti nebo zvláštnosti těchto systémů:

  • Montáž velmi urychluje použití ohebných sběrnic Flexibar, což jsou sběrnice obdélníkového průřezu do velikosti 100 × 10 mm, s izolací do 1 000 V, sestavené z měděných pásků tloušťky 1 mm. Tyto sběrnice jsou dodávány v délkách 2 m a jsou kompatibilní s naprostou většinou dílů všech systémů.

  • K přístrojovým adaptérům šíře 45 mm se dodává násuvná spojka pro montáž odbočovacího modulu pro rozhraní AS (Siemens) nebo upevňovací svěrka pro motorové startéry.

  • Pojistkové odpínače všech velikostí jsou v provedení standardním (nutno vizuálně kontrolovat jednotlivé pojistky) nebo s elektronickým hlídáním stavu bez signalizace diodou LED nebo s ní (při výpadku kterékoliv fázové pojistky se sepne zabudované relé). Odpínače s pojistkami vedle sebe existují i v provedení určeném k montáži přímo na montážní desku.

  • Systém Maxi PLS je v kombinaci se skříní SV-TS konstruován pro montáž energetických odpínačů ve vodorovné poloze (tj. s pojistkami za sebou) všech významných světových výrobců – viz obr. v inzerátu.

  • Pro softwarovou podporu projektování sběrnicových systémů nabízí firma Rittal programy označené SV Plan a Power Plan. Velmi úzká je i vazba mezi těmito produkty a projektovým softwarovým systémem EPLAN, distribuovaným v ČR firmou EL-PRO v Liberci.

Představu o provedení jednotlivých systémů si lze udělat při návštěvě přímo v sídle firmy na adrese:

Rittal Czech, s. r. o.
Ke Zdibsku 182
250 66 Zdiby u Prahy
tel.: 234 099 000
fax: 234 099 099
e-mail: info@rittal.cz
http://www.rittal.cz

Rádi Vás uvítáme kterýkoli den od 8 do 17 hodin.